Första tomaten, fem frågor och ett fint fönster

Det blev Fem ord på bokstaven F 🙂 Och i dag slår jag två ”utmaningar” i en smäll. Frågorna hos Elisamatilda och min egen serie Fina fönster.

Men jag måste ju också få presentera min första blivande tomat! Ampeltomaterna tycks komma lite tidigare än busktomaten. Men även busktomaten börjar nu få blommor. Pollineraren Carita har varje dag trevlig sysselsättning på balkongen, också med att vattna och gödsla 🥰

Hur spenderar du midsommar i år?
– Både hemma i bostaden och tillsammans med vänner. Ute och åt med Merja igår och sedan senare på kvällen såg jag midsommarstången resas tillsammans med min syster. Jobbade några timmar igår, kanske en timme i dag och åter några timmar imorgon, men är nu under midsommarhelgens dagar mer ledig än jag brukar vara då vi tänker på tidningsjobbet.

Vad kommer finnas på ditt lunchbord?
– Hemma gör jag inget annat än sedvanliga frukostmackor, i dag mörkt bröd och tomater. Annars äter jag ute, igår kycklingkorg. Brukar inte då jag är ensam bli kokt potatis (gillar inte), sill eller nubbe (dem gillar jag men inmundigar dem inte ensam).

Kommer du dansa runt en midsommarstång?
– Den seden har vi inte i södra Finland. Kanske de dansar i Österbotten? Små grodorna sjunger vi inte heller här, så nej – ingen dans runt en stång dessvärre.

Har du någon midsommartradition?
– Ett par år efter varandra hade jag en blomkrans på huvet, i år hann jag inte med det. Annars handlar traditionen mest om att ta det lugnt och vila.

Vad gör du denna midsommar du inte gjorde förra året?
– Är mera ute bland andra människor, för att vädret är så fint och för att oron över att få corona har släppt en aning.

Somrig vy hos Villa Ekholm, bilden tagen under Öppna trädgårdar-evenemanget.

Vädret fortsätter vara varmt och vackert. Finlands flagga hänger mestadels slak mot stången, det blåser inte mycket. Solen skiner, det är +25 grader redan klockan 11 på förmiddagen. På granngården sitter några damer i skuggan i bersån och umgås. Kanske livet har övergått i fasen ”det nya normala”.

24 reaktioner på ”Första tomaten, fem frågor och ett fint fönster

 1. Det är inte tradition med midsommarstång i Finland, endast på Åland. Nu importeras ju seden, så om några tiotal år är traditionen etablerad. Jag har nån gång sett en karta på var man har midsommarbrasa och var man har midsommarstång, och brasorna (som känns lite onödiga och konstiga) är vanligare i Finland. I Österbotten satte man (och sätter ännu) unga björkar vid husdörren, många gjorde en stabil björkrismatta, härlig och mjuk att t.o.m gå barfota på. Var en gång på en traditionskurs om midommarseder i Norden, och på en del håll täckte man över pionerna under midsommaren, en blommande pion drog visst nån sorts ont till sig. Nu är ju de flesta pioner i knopp, så faran föreligger inte…

  1. Björkar vid husdörren blev jag van vid i förra äktenskapet – traditionen kom från Sverige hit upplevde jag det som. Nu ser man ju björkar även utanför Skeppsbrons café och på andra platser. Midsommarstången har rests på Skeppsbron så länge jag kan minnas, men det kanske bara ändå handlar om 20 år?

   1. Stavningen… Jag blir alltid irriterad på mig själv när jag skickat iväg stavfel, skivfel. Att jag aldrig lär mig att läsa först, innan jag trycker på sänd!
    Midsommarbjörkar vid trappan hade vi redan på 1950-talet. Aldrig vare sig stång eller brasa.

   2. Skriver du via telefon eller bordsdator – borde gå att redigera i efterhand.
    Men inte så viktigt egentligen 😂 Bara ibland stannar jag upp och undrar vad en skribent menar då det kommer bara ett ord.

 2. det är så härligt med vackert väder att det fullständigt räcker för att fira midsommar. att vara ute så mycket som möjligt. att inte behöva vara rädd för att träffa människor. läsa i skuggan under träden. fortsatt skön midsommarhelg!

 3. Midsommarstång och ringdans runt gjorde man förr. Numera vet jag inte hur det är.
  Första tomaten är så fin.
  Minton skickar puss och kram från mej

 4. Här blåser det rätt kraftigt, men det känns ganska behagligt i dag när det varit nästan 30º som varmast.
  Kram, Ingrid

 5. Vilken söt liten tomat. Den ser ut som ett krusbär faktiskt.
  Lite lustigt att Östnylands midsommarfirande inte innehåller en maj-/midsommarstång. Men ni har kanske andra traditioner…
  Här var det varmaste Midsommarafton i mannaminne läste jag på nätet. I så fall var Midsommardagen det också. 28 grader i skuggan och härliga svalkande vindbyar. Helt underbart:-)

  1. Alltså jo då, vi har många midsommarstänger överallt. Jag visade bild på den vi har på Skeppsbron i Lovisa.
   Sedan har stänger rests i byarna runtom.
   Varmaste midsommaren även här – minns inte själv heller när det skulle ha varit så här varmt. Nog under min livstid några gånger förstås, men inte på 10-15 år känns det som. Dock brukar minnet svika ibland 🙂

 6. Det är intressant med olika seder på olika ställen och hur de uppstår. Jag hoppas helgen varit bra hittills och önskar dig en skön söndag.

  1. Ja, därför är det roligt med bloggar – jag önskar jag kunde hinna läsa bloggar på heltid 🙂
   Så mycket man skulle lära sig, och nya vänner får man.
   Ha en skön söndag!

 7. Härligt med första tomaten. Min första har också kikat fram.
  Unga björkar hade vi alltid som prydnad vid mitt barndomshem i Österbotten och en och annan midsommarstång restes nog också. Vad som sedan lånats från Sveriges traditioner är en annan femma….? 🤔

 8. Oh…dina tomater. Så avis. Gör att minns sommartiden hos min farmor när vi fick sommarvarma tomater till frukostbrödet.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.