Lovisa Historiska Hus, Tuulentupa

Tuulentupa, hittade ingen text på svenska, men bakom länken finns fler bilder. Här bodde min vän Outis föräldrar flera år, och därefter även hennes bror. Han sålde huset vidare och nu bor Joel och Sanna här med sin son. Eller bor och bor. Just nu bor de inte i huset eftersom det genomgår en totalrenovering. De hoppas kunna flytta in nästa sommar.
Här har familjen öppnat upp det som en gång var ett ”lite mindre kök” till att bli ännu luftigare så att den gamla spisen utgör ett slags ö på mitten.
Det ska bli intressant att se detta objekt nästa sommar, om familjen då är med i evenemanget LHH.
Husets ritningar och foton från renoveringen berättar om hur det enorma projektet framskrider.
Härligt med de blottlagda väggarna, kakelugnen och solen som strilar in.
En lummig gård och en gårdsbyggnad där jag tror att det finns en bastu.

9 reaktioner på ”Lovisa Historiska Hus, Tuulentupa

  1. Google translate säger att Tuulentupa betyder ”vindskydd”. Det huset måste vara riktigt, riktigt gammalt. Beundrar människor som satsar mycket pengar på att renovera, bygga ut, isolera med mera gamla hus, samtidigt som ”karaktären” bibehålls. Gissar att just det huset är kulturmärkt. Vet inte om K-märkta hus finns i Finland…

    1. Vi har hus med olika grad av skyddsbeteckning även i Finland. Vet inte om detta hör till dem, men skulle inte förvåna mig om ägarna här inte får göra vad som helst, t.ex. med fasaden osv. Karaktären bevaras väl här även om golvvärme och annat modernt dras in. Verkligen hatten av för människor som ger sin tid och satsar pengar på kulturarv.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.