Fem en fredag, EKONOMI

Hur många sparar numera pengar i en spargris? Jag har inte en gris, men jag har en burk som innehållit en liten whiskyflaska. Burken är kanske 20 cm hög och ganska smal. Då den är full finns där kanske kring sextio euro, beroende på om jag satt in bara 5-10 och 20 cents mynt eller också flera värda 50 cent, eller en och två euros mynt. Sätter inte papperssedlar i den.

Elisamatildas fredagsfrågor handlar om ekonomi.

Vad var det senaste köpet du ångrade?
– En grön skjorta, typ större som funkar även som klänning. Kommer att ge den till en klädinsamling.

Vad kostar mest i din hushållskassa?
– Ingen aning. Hyra räknas kanske inte hit?

Vad sparar du till?
– Inget speciellt, eventuellt en reskassa för våren/sommaren. Lägger annars i mån av möjlighet undan lite pengar, vill ha en buffert på ett sparkonto.

Vad köper du mer sällan än du borde?
– Frukt och grönsaker…

Håller du dig till en budget?
– I mitt jobb, helt strikt – ja! I privatlivet gör jag inte upp en budget men överskrider sällan månadens inkomster. I vissa fall kan det hända då överraskande utgifter uppstår, men då kan jag ta pengar från buffertkontot.

24 reaktioner på ”Fem en fredag, EKONOMI

 1. Har ingen sparbössa eftersom jag inte använder kontanter. Finns inget bankkontor att sätta in pengar på. Maten är det dyraste och inget man kan dra in på. Budgeten brukar jag klara.
  Kramar från oss

 2. Jag brukar samla 5, 10 och ibland 20 centarna i en plastsparbössa som ser ut som Englands postlådor, de man lägger brevförsändelser i(den är fr England också, men om de ännu har dessa höga smala postlådor där ännu vet jag inte). Sen får barnbarnen dela på slantarna o lägga dem i sina spargrisar, för denhär har ett lock i bottnen som man kan ta opp.
  Grönsaker äter vi varje dag men frukt är mannen bättre på än jag. Banan, o ibland ett äpple kan jag äta

 3. jag är väldigt förtjust i frukt. särskilt äpplen och apelsiner. kunde kanske köpa lite mera grönsaker. men rotsaker använder vi en hel del. det känns bra att ha en buffert. en vet aldrig vad som kan hända.

 4. Det blir svårt med en spargris här. Det finns inte många ställen längre där man kan betala kontant. Tycker lite synd om barnen som inte kan ha en spargris längre. Svårt att lära sig pengars värde när det bara är siffror på en skärm.

  1. Vi har en bank dit man ännu får föra sin spargris och räkna in pengarna till ett konto 🙂
   Och så finns det automater där man kan mata in slantar och med bankkort få in dem till ett konto.
   Inte samma som förr – men alltid nåt, smått nostalgiskt 🙂

 5. Det där med buffert, det predikar ju alla ekonomiska rådgivare, det är nog klokt att ha en sån för oförutsedda utgifter. Och visst hamnar plagg hos second hand-butiker! Men då finns i a f hopp att någon kommer att använd det man ratat.

 6. Det verkar vara mode nu med storskjortor som är längre bak än fram. Jag har fått en av min dotter som inte gillade den hon köpt och tycker det ser konstigt ut, kräver nästan ett skärp också. Tur det finns klädinsamlingar. Jag har en spargris men den är väldigt mager för jag hanterar aldrig kontanter numera. Inte ens loppis köp betalas längre kontant, varenda en använder bara swish. Förutom de stackare som (oftast äldre) som inte har smarta mobiler med appar. Trevlig helg till dig i fina Lovisa

  1. Det där med kontanter har blivit en viktig fråga – tycker jag. Alltså att man ska ha sådana, för plötsligt står vi där efter en hybridattack, och inget digitalt funkar. Eller bara så att elektriciteten är borta ett tag och korten kan inte avläsas.
   Tack för helghälsningen och kul att du gillar bilderna från Lovisa ❤

 7. Inga spargrisar i vår familj heller. Ingen använder kontanter. Skall yngsta dottern på shopping med vänner ser jag till att hon har ett förbetalt Visa kort eftersom affärer ogärna tar emot kontanter och hon är för ung för kredikort. ( måste vara 18 i USA för eget kredikort)
  Buffert har vi absolut. Nog ett måste tycker jag. 😃

  1. Men vad gör ni om det blir elavbrott – kan korten användas ändå?
   Någon sa nån gång att kontanter inte gillas i USA för då tror nån att du rånat en bank 🤣
   Kreditkort är ett tecken på att man är kreditvärdig 🙂

   1. Ha! Man skall inte tro på allt som sägs om detta stora land! 😂
    Vid elavbrott eller dator krångel används ofta de gamla maskinerna ännu där kredikortet ’skrivs av för hand’. Om inte en sådan finns tillgänglig och man inga kontanter har får man väl lägga varorna tillbaka och komma på nytt…?🤔
    Vid datakrångel ( som nog är vanligare än elavbrott) sätts ofta lappar upp att det endast går att betala med kontanter för tillfället.
    Kredikort är populärare än bankkort här eftersom du då har mera ’skydd’ mot stöld. Men det är ju klart, pengar på banken måste ju finnas oberoende vilket kort man föredrar.

   2. Aaah, en sådan där kreditkortsmanglare?!
    Va bra om de finns kvar hos er!
    Och som sagt ja… man ska inte tro på allt som skvallras, sägs och skrivs 😀

   3. Vet inte hur många affärer som fortfarande har dem, men även för några år sedan fanns de gömda bakom diskarna för eventuella behov. 😀

 8. Jag har aldrig planerat min ekonomi, men har ändå koll på pengarna så att pengarna inte rullar iväg.
  Ja, spargrisar är inte längre inne, men det finns liknande även som app. 😃

  1. Jag har också numera koll på pengarna, var inte så bra på det i min ungdom, men med eget hushåll, som singel eller sambo, har jag lärt mig ta ansvar för utgifterna.
   Spargris som app? Sant? 😀

   1. Kolla apputbudet i din telefon. Man kan tex runda av siffrorna när man handlar och går in det direkt i den appen. Jag hittade tex Dreams på Iphone. Den har funnits i 5 år. Appen samarbetar med Åhlandsbanken.
    Appen kostar dock 10 kr i månaden.
    Men som sparbössa hittade jag inget. Man kanske ska veta vad de kan heta. Kanske kan man googla fram, för jag vet att flera kunder har berättat att de gör och avrundar när de handlar till för att spara.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.