Fem svar på frågor om PÅSK

Pusslet blev äntligen klart, i god tid före påsk. Så jag bjöd in mina vänner som syns på bilderna och vi utbytte några små påskgåvor redan för en vecka sedan.
Det här var ett pussel som sysselsatte mig länge och gav stor glädje. Ibland ska det vara lite utmanande 🙂

Elisamatildas fredagsfrågor handlar i dag om påsken. Via länken kommer du till hennes blogg och där finns länkar till andra som deltar i utmaningen.

I din barndom brukade barnen på påsken, vadå?
– Klä ut sig till påskkärringar och besöka grannarna. Med sig hade de ibland pyntade videkvistar och kanske en kaffepanna i vilken de samlade godiset de förväntade sig få.

Ett fint påskpynt är?
– En enkel söt liten hare eller videkvistar. Tulpaner och narcisser och andra vårblommor är också fina.

Kommer grannbarnen förbi för godis?
– Det har hänt ett par gånger under två år. Men i huset bor inte många barn och de finska familjerna går runt på Palmsöndagen medan finlandssvenskar går på påskdagen.

Vad är något du tänker göra i påsk?
– Vara ute om det är soligt väder. Vila, sova utan att väckarklockan ringer. Se en eller ett par innebandymatcher. Promenera det vanliga lilla. ”Göra ingenting” tycker jag låter bäst.

Vad betyder påsken för dig?
– En möjlighet att stilla sig, ta paus från jäktet i vardagen, sluta springa runt i ekorrhjulet. Jag går inte i kyrkan men jag tänker från och till också på det budskap den har. Och så tänker jag att vi har den bästa tiden framför oss, med våren och sommaren på kommande ❤

Orsakullan frågade igår: Knivens dag, när använder du kniv? Svar: Främst när jag skär bröd.
Dagens fråga hos henne: Långfredagen, hur blir din långa dag? Svar: Sov till klockan 11 och har bara tagit det lugnt. Innebandymatch senare på eftermiddagen. Annars hemmakväll som vanligt.

  20 reaktioner på ”Fem svar på frågor om PÅSK

  1. på långfredagen skulle det vara tyst förr i tiden. men jag kan inte erinra mig att vi sprang runt och samlade godis. det minns inte systern heller. men att ägna sig åt lite eftertanke och ro är inte fel. planerar ett midnattdmässebesök, men et beror lite på hur trött jag är. ha en fin påskhelg!

  2. Pusslet är fint och ett trevligt minne. Påsken är inget jag firar men lite påskliljor och ris med ägg har jag.
   Kramar från oss

   1. Firar inte heller stort på något sätt, då jag bor ensam och inte har någon stor släkt.
    Byter påskgåvor med ett par vänner, skickar några påskkort, pyntar med nån gul växt, kan ta fram ett par prydnader och ha en liten påskinstallation på bordet.
    Annars är det nog sovmorgnar och lugna dagar som gäller.
    Påskkramar till er!

  3. Där satt den, eller det – pusslet alltså. Bra jobbat:-)
   Traditionerna kring Påsk verkar skilja sig åt en del i Finland, men även jämfört med Sverige. För här är det på Skärtorsdag barnen klär ut sig som häxor och vill ha godis.
   Och du har rätt – Påsk ”öppnar upp” för våren och sommaren, även om det är grått ute och bara tre grader…

   1. Vi har begåvats med mycket fint väder. Minusgrader om nätterna men temperaturen kan krypa upp mot +6 på dagen och det känns rätt stort efter den långa vintern.
    Jag tror att traditionerna skiljer sig även regionalt i Finland, och som sagt – finlandssvenskar (i Finland födda, med svenska som modersmål, behöver inte ha bott i Sverige) gör på annat sätt en finnar (från helt finskspråkiga trakter, som är de största, i Finland).

  4. Vet du, jag visste inte att finländare o finlandssvenskar har olika dagar för samma sedvänja! Vilket häftigt pussel, gjort på egna foton? Hur många bitar? Är ju en kul gåvoidé, dottern gillar att pussla. Ha en fortsatt avslappnad och skön påskhelg

   1. Ja, pusslet är gjort på egna foton. En fin överraskningspresent till min 60-års dag i maj ifjol. Tror att de kan beställas via nätet.
    Angående sedvänjorna hos oss, så tror jag att jag inte heller vet/kan allt, men har förstått att det finns skillnader 🙂

  5. Intressant! Visste inte att finskspråkiga påskkäringar går runt en vecka före påsk. Råkar du veta orsaken till att det är annorlunda eller är det bara så? 🤔

  Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com-logga

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.