Interrail för 25 år sedan, del 4

Torsdagen den 5 juni 1986 tog vi tåget till Monaco. Här omkring Nice och Monaco är naturen storslagen, tåget går längs stranden, skriver jag.
Vi gjorde genast av med 42 F på vykort och frimärken. Här skulle det snobbas! Alla skulle få veta var vi var.
Vi tog en buss vars slutdestination var oklar för oss, men vi visste att den förde oss närmare Casinot. När vi hade fotograferat den sevärdheten började vi leta oss mot stranden. Vi fotograferade förstås också den berömda tunneln där Formel ett-bilarna en gång om året vrålar fram.

Ute på havet guppade ett par militärbåtar. Anne sa att dom försvarar nog Monaco, men senare visade det sig vara marin flotta från USA.
Vi tänkte att vi klarar nog att sova en natt på stranden i detta miljonärernas paradis. Men ganska snart fick vi höra att sådant förfarande är strängt förbjudet.

Dock hade vi tur och erbjöds sovplatser av två personer som jobbade i en Snackbar & Pizzeria på stranden. Vi fick låna små strandhytter med toalett och dusch. Annars hade vi aldrig haft råd att övernatta i Monaco.
Tillsammans med våra nyfunna vänner gick vi in till en bar i centrum för att se VM-fotbollsmatchen mellan Frankrike-Ryssland som slutade 1-1.

Fredag 6 juni 1986
Ingen skulle väl tro oss om vi berättade att vi övernattat gratis i Monte Carlo, skriver jag.
Hela dagen lapade vi sedan sol tills vi träffade två amerikaner från fartygen som låg utanför staden. Med dem umgicks vi tills det var dags för dem att återvända till the Navy job kring tiotiden på kvällen.

Lördag 7 juni 1986
På kvällen beslöt vi oss för att åka till Nice med våra franska vänner. Där besökte vi bland annat en jättesupermarket, men fattiga tågresenärer som vi var hade vi inte råd att köpa allt det vi hade velat köpa.
Kvällen tillbringades på olika barer i stan.

Söndag 8 juni 1986
Några av våra amerikanska vänner hade lovat att vi skulle få besöka Arkansas, en av amerikanska flottans båtar. Väl där ute blev vi nästan kroppsvisiterade, men sedan visades vi artigt runt av Robert och Vinny. Jag fick en Arkansas-keps. I dag undrar jag vart den tog vägen, hade glömt bort hela episoden.

Måndag 9 juni 1986
Jag hade vaknat på natten, gått ut och beskådat de amerikanska båtarna som upplysta lika två flytande cirkustält guppade på havet. På morgonen vid 8-tiden hördes signalerna då fartygen lämnade Monaco. Det var sorgligt. Vi hade ju lärt känna några riktigt trevliga människor från USA och nu skulle vi aldrig mer få se dem.

På dagen arrangerades något slags party på stranden. Kvinnliga fallskärmshoppare landade i en cirkel på stranden, eller så nära målet de kunde, och det firades med champagne. Vi som för en gångs skull hade bett om att få vatten av våra vänner fick inte det – bara champagne!

Vi dricker champagne i solen, skriver jag. En gumma snackar om Reagan och ryssar och liberalitet, och säger att vi inte borde dricka alkohol, men det är precis vad vi gör. Sedan går vi till en bistro för att se Frankrike-Ungern i VM-fotboll och vi, Frankrike, vinner 3-0. Papin är min favorit.

2 reaktioner på ”Interrail för 25 år sedan, del 4

  1. Det var en intressant liten reseskildring från Monaco..!! Ett glamouröst o lyxigt ställe. 🙂 Jag skall oxå läsa dom andra interrail delarna snart!!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.