Hur straffa vandaler?

Läste i dag ett inlägg på Facebook om klotter som ritats på väggen till ett nymålat, renoverat gammalt hus i stadens centrum. Jag frågade mig i diskussionstråden om det är fel att straffa vandaler så att de
a) själva måste skura, städa bort, renovera det de förstört
b) får komma i tidningen, alltså att vi skriver om deras städprojekt
c) får berätta varför de klottrat, slagit sönder, skräpat ner

De här båda bilderna är från ishallen i Lovisa. Fönstret till en av dörrarna har fått ta emot slag eller också har någon försökt krossa det med hjälp av en sten?

Väggarna har åtskilliga gånger skurits upp utifrån och sedan tejpats igen av någon från staden eller kanske från hockeyföreningen. Övervakningskamerorna är måhända lite felplacerade och kvällar/nätter kan vandaler operera i skydd av mörkret.

Här verkar också någon ha haft skoj. En behållare för pappersinsamling har skuffats omkull. Har svårt att tro att något djur eller blåsten förorsakat det här.

Skulle vi veta vem som gjort det tycker jag att det minsta man kan kräva av vandalen är att han/hon/hen städar upp efter sig.

16 reaktioner på ”Hur straffa vandaler?

 1. Men fyyyy vad trist med förstörelse, så himla onödigt… Tror samhället måste bli bättre på att fånga in ungdomar på glid och få dem in i ett sammanhang, tror att en del beror på en känsla av utanförskap…

  Kraaaaaaaaam aka

  1. Ja, man antar ju att det är frustrerade unga som förstört, men så här skämt åsido har jag sagt att det KAN ju vara uttråkade pensionärer också… men egentligen tror jag inte på den ”förklaringen” själv 🙂

 2. Sant. Vet ej hur man skulle skapa ett bättre system för att alla dessa vandaler kunde åka fast. Kanske en aktion i mediorna med samarbete med polisen att man uppmanar oss vanliga folk hålla ögonen öppna och anmäla vandalisering när vi ser det.

  Tänker på den finska kampanjen i bla. you tube mot föräldrar som dricker framför sina barn. Riktigt bra tyckte jag! Att våga gå ut med ett ämne som är lite av en ”tabu” i alla fall här i norden. Nu har detta inget att göra med vandalisering – men har man så bra media, så borde man använda det mera effektivare.

  En variant är att man höjer straffen för personer som åker fast. Att man tänker två gånger innan man sätter igång. Det finns ju storstäder där man får betydliga böter om man kastar skrep på gatorna eller röker utanför tillåtna ställen.

  Banks? Eller streetart som är snyggt? När man skapar konst via att man skurar bort smuts från väggarna?

  Några veckor sedan var det ett gäng huliganer som vältte ner gravstenar i den lokala kyrkogården och vi bor på landet! Denna typen av vandalism får mig att spy – om du orsäktar mig ordavalet.

  ha nu en riktig god vecka och tackar så mycket för din ”myrstake” inlägg!

  1. Jag tror bestämt jag skriver en ledare om det här ämnet, råkar vara min tur att göra det till torsdagens tiding… har fått så mycket respons på det här ämnet både här och på Facebook.

   1. Hej. Det har varit en smula rörigt här hemma pga. en ny familjemedlem som ”vandaliserar” på sitt sätt. Ett slags ”graffiti” även det 😉

    Finns din ledare att läsa i digital form?

   2. Ja, ledaren finns att läsa på ostnyland.fi.
    Försök hitta den genom att skriva ordet ”Krumelurer” i sökfältet uppe till höger.
    Ledarna finns också ungefär mitt på startsidan.

 3. Det är ingen dum ide att dom som gör detta själva får ställa allt till rätta….där det är möjligt. Jag kan förstå om nån klottrar på gråa betongväggar. förstår men försvarar inte…
  När man ger sig på ett nyrenoverat hus så är det förskräckligt tycker jag.

 4. Sådan förstörelse förtjänar endast en åtgärd och det är att att piskas med en Texaspiska på allmän plats. Är man medveten om att straffet är just detta, så minskar nog klottret och annan skadegörelse. Om inte, så är piskade vandaler satta ur spel under viss tid !!!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.