Korv och korv (LITE obehaglig bild)

Så här ser det ut då man stoppat köttmassa i en tarm. Oaptitligt?
Kanske i en viss mån. Om man tänker vad som passerat i tarmen någon gång INNAN den rengjordes och kom så här långt.
Men å andra sidan vet du då du stoppar korven själv exakt vad den innehåller.

Ju mer jag tänker på vad dagens ofta nästan köttlösa korv innehåller blir det också oaptitligt.
Förr tog man tillvara allt då ett djur slaktades. Kanske det var då man kom på att också tarmen kan användas?

Så här såg korvarna ut då de hade kokats eller stekts, några både kokades och stektes. Bomullstråden måste man inte äta och en del tarmar (korvskinnet) kan vara segare än andra, men då äter man bara innanmätet.

Jag gjorde i dag ett reportage som ska publiceras i en jultidning som Östra Nyland och Borgåbladet ger ut i slutet av november. Därför berättar jag inte fler detaljer om korvstoppning här, men intressant var det ska ni veta.

Min favorit på julbordet, som vi hade äran att ta del av, är jullimpan. Kryddad med både anis och apelsin.

Om ni vill ha recepten kan jag ge dem senare, efter att PS Jul kommit ut.

Och så gjorde jag äntligen slag i saken och köpte en amaryllis. Nu ska det bli spännande att se vilken dag den slår ut i blom och om det kommer fler än en blomma.

GOD JUL!
(till julen kanske jag önskar er glad påsk)

16 reaktioner på ”Korv och korv (LITE obehaglig bild)

 1. Jag har haft en riktig mardrömsupplevelse när det gäller korv. Förr när vi slaktade grisar tog svärmor givetvis vara på tarmarna för att ha som korvskinn och en gång hade grisen mask, så när hon pressade ut tarminnehållet kryllade det av mask.

  Äckligt som bara den!!

  Jag lyckades faktiskt övertala henne att inte använda tarmarna den gången utan att gå till affären och köpa fjälster i stället.

  Jag har två amaryllisar på gång och givetvis kommer de att slå ut långt före jul, men vad gör det!

  Kram, Ingrid

  1. Gillar mycket då du berättar sånt som hänt dig då du var barn – tack för det!

   Det gör ju inget att amaryllisarna slår ut före jul, man kan ju köpa nya efter några veckor o hoppas ha dem också efter jul 🙂

 2. Åh fy! Nu vände sig det i min mage. Hua, vad snuskigt det ser/ såg ut, men som tur är ser man inte hela ”historien” när korven väl ligger på tallriken 😀

  Kram
  Stoffe

  1. Jag klarade av att äta en HALV korv 🙂
   Det är konstigt hur tanken på tarmen finns kvar, men den finns ju också då man tänker på alla ”mjölkorvar” vi har i dag, och vad består köttet egentligen av (köttfärsen, pålägget)… urk.

 3. Amaryllisen är min favoritblomma till jul tillsammans med den blå hyacinten. Enkelt och fint du hade gjort med det röda pappret kring kruka och lök. Jag väntar allt ett tag med att önska God Jul … 🙂

  1. Tack! Det var dock affären som hade packat blomman och jag blev tvungen att ta bort plastpappret för att få ett fat under krukan. Har hört att amaryllisen helst ska vattnas underifrån.

 4. Korv är gott! Fast dom där falska varianterna hade dom ju ett tag tänkt förbjuda att dom skulle få kallas korv. Köttbenmassa skulle namnet vara… 🙂

  Glad midsommar!

  1. Visst var det gott, ganska annorlunda än den ”mjölkorv” vi är mer vana vid. Väldigt tidskrävande att stoppa egen korv är det förstås, men man vet ju minsann vad man stoppar i munnen också 🙂

 5. Vällkommen till DalsEd att stoppa korv! Jag använder inte äkta tarmar, utan beställer färdigt från det lokala slakteriet. Eget korv är ett måste när man springer så mycket i skogen som min man och jag gör. Smarrens!

  1. Tarmarna som vi skrev om var också köpta en lokala livsmedelsaffären, men alltså äkta, vet inte från vilket djur. Vad är vanligast, alltså – från vilket djur brukar de vara? Gris?

 6. Jag har drömt om att fixa egen korv nu i ett par år. Kanske dags att göra slag i saken. Jag blir mer äcklad av de jag inte sett stoppas. Vad var det för kött i din? Jag tänker mig att lammkorv skulle vara min grej. Måste bara få tag på en köttkvarn, men det sägs att en handvevad fungerar bra.

  1. Texten kommer att ingå i PS Jul, en tidning som kommer ut med Östra Nyland 29.11 och med Borgåbladet 30.11.
   Där finns receptet då, jag vill minnas att det var två olika köttfärssorter, späck m.m. Men säkert kan man använda lammfärs också.
   Kocken sa att man ska satsa på en kvarn av bra kvalitet. Säkert duger en som man vevar för hand helt bra, köttmassan ska vara av rätt – ganska lös – konsistens, men förstås inte FÖR lös 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.