Den där Joona Linna…

Fascinerande läsning.
Fascinerande läsning.

Som författare vet jag att det är en konst att skapa levande karaktärer, att hålla spänningen vid liv, att driva en story framåt, att ha ett bra språk.

Då jag försökte få min första bok publicerad på ett etablerat förlag blev svaret att storyn är bra, karaktärerna levande och det var bra att jag vågade skriva om sex. Men berättelsen var för omständlig.

Nu sitter jag med drygt 600 sidor framför mig i pocketversionen av Keplers ”Paganinikontraktet”. Samtidigt som jag vill veta hur det hela slutar vill jag inte att boken ska ta slut. Jag är oerhört fascinerad av kommissarie Joona Linna. Hans intelligenta och återhållsamma, eftertänksamma gestalt lämnar mig inte ifred.

Ibland slår hjärtat extra slag av spänningen som jaktscener och knivslagsmål skapar. Men författarna frossar inte i blodiga detaljer. De lämnar över mycket åt min egen fantasi.
Också om Joona Linna.

Jag tycker att en författare har lyckats med sina karaktärer då de berör läsarna. Antingen hatar du karaktärerna eller så älskar du dem. Lämnar de dig oberörd saknar boken något väsentligt.

13 reaktioner på ”Den där Joona Linna…

 1. Jag har ännu en bok av Kepler kvar att läsa och den ser jag fram emot. Både Paganinikontraket och Eldvittnet är väldigt bra. Joona Linna kan man inte låta bli att fängslas av.

  Trevlig läsning!
  Kram, Ingrid

  1. Ja, han finns ju inte på riktigt så jag kan nog säga att jag är karaktärs-kär i Joona Linna 🙂 Min make, som finns på riktigt, förstår allt sådant där också.

   Dessutom gillar jag då Joona är sverigefinländare och kan svära till på finska ibland 🙂

 2. Om ine karaktärerna i en bok känns trovärdiga så hjälper det inte om allt annat är bra. Tycker att de flesta deckarförfattarna lyckas bra med det nu, det finns undantag men de böckerna lägger jag åt sidan och glömmer snabbt.

  Ni har jag lånat Åke Edwardsons senaste. Den heter Hus vid världens ände och Erik Winter är fortfarande vid liv.

  1. Så glad jag blir av att höra att Erik Winter lever! Jag ska köpa boken, den blir nog följande jag vill läsa efter Keplers tre nyaste, och så borde jag läsa finlandssvenska Ulla-Lena Lundbergs prisbelönta ”Is” förstås…

 3. Själv har jag Camilla Läckberg, Liza Marklund och Åsa Larsson som favoriter, spännande och roligt att följa deras karaktärer.
  Hälsningar carina

  1. Har också läst många Läckberg, och ALLA Liza Marklunds och några Åsa Larssons. På den där Annika Bengtzon i Lizas böcker blir jag ibland nervös… men det betyder ju att hon är en levande karaktär 🙂

 4. Jag håller med dig att det är viktigt att en bok berör.
  I julklapp fick jag J.K. Rowlings första ” vuxen-bok” – Den tomma stolen. Det ska bli mitt god natt läsande. Boken har 525 sidor så den tar tid att läsa. Den måste beröra annars somnar jag.
  Har du lust så var med att gissa var mitt nästa resmål blir.
  Ha det bra.
  Kram Viola

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.