Pysselvetenskap

Vad ska det bli av det här? Olika idéer börjar ta form.
Vad ska det bli av det här? Olika idéer börjar ta form.

Har i dag varit på pysselkurs. Man fick pyssla  vad som helst, men de flesta gick in för att göra julkort, kort för julpaket och annat som hör julen till.

Det gick upp för mig att pyssel är en hel vetenskap. Så mycket material det finns! Olika sorters papper, tyg, kartong, band och prydnadsartiklar. Stämplar, färger, svampar, verktyg att stansa med… Jag blev nästan lite yr i bollen 🙂

Första kortet blev så här. Lite naivt kanske men verkligen hemgjort.
Första kortet blev så här. Lite naivt kanske men verkligen hemgjort.

Kursen var fyra timmar lång och jag insåg rätt fort att om jag vill ha några kort klara redan i dag måste jag gå den enkla vägen. Om jag går på en kurs nästa år vet jag redan en del om verktygen och kan på förhand bestämma mig hur avancerade kort jag vill tillverka.

Med hjälp av schabloner, kartong och plattor i hårdplast som pressas genom de här maskinerna får man alla möjliga fina figurer till stånd.
Med hjälp av schabloner, kartong och plattor i hårdplast som pressas genom de här maskinerna får man alla möjliga fina figurer till stånd.
Nästan klara kort. Bara hälsningarna på baksidan fattas.
Nästan klara kort. Bara hälsningarna på baksidan fattas.
Köpte rosetter, band och ett fenomenalt tejp som fäster både uppåt och nedåt. Hur har jag klarat mig utan sådant förr? Nu behöver jag knappast lim längre.
Köpte rosetter, band och ett fenomenalt tejp som fäster både uppåt och nedåt. Hur har jag klarat mig utan sådant förr? Nu behöver jag knappast lim längre.
I samma bord som jag satt en väldigt händigt tonårstjej och en mamma med tre små döttrar. De gjorde massor med fina kort. Så här såg bordet ut innan vi började städa :-)
I samma bord som jag satt en väldigt händigt tonårstjej och en mamma med tre små döttrar. De gjorde massor med fina kort. Så här såg bordet ut innan vi började städa 🙂

Tack Lovisa medborgarinstitut och läraren Ami för en lyckad kurs i trevligt sällskap!

14 reaktioner på ”Pysselvetenskap

 1. Jag skulle önska att jag vore av det pyssliga slaget, men nu är jag inte det, så jag får koncentrera mig på mer handfasta saker.
  Ha en fin första Adventshelg!
  Kram, Ingrid

  1. Jag är säker på att du skulle kunna pyssla till nåt. Men man ska förstås tycka det är kul, annars blir det ju inte nåt 🙂
   Och alla är vi olika. Bra så, då kompletterar vi varann.
   Ha en skön helg!
   Kramar!

 2. Jag gick på en scrapbookkurs förra året inför jul, och gjorde 5 egna julkort, och Gud, vad jag slet. Det var skoj, visst var det det, men tog för lång tid och för dyrt material, vet inte om det blev så uppskattat av mottagarna egentligen.
  Mitt motto är, testa ifall! Ha en fin adventshelg, kram, Gerd♥

  1. Ja, om man inte testar vet man inte hur lång tid det tar och vad allt handlar om. Då man vet det, då kan man välja bort det som inte passar en själv. För kul vill man ju ha då man gör sina kort, det ska inte kännas som ett måste – inte vill ju mottagaren heller veta att man pinats då man gjort sina kort 😀

 3. Jag är imponerad av de som kan detta med detta. Inte min grej. Men man måste ju testa allt.
  Tack för alla kommentarer hos mig.
  Förresten visst firar man lillajulafton i Finland på första advent? Har för mig det, vi hade liten bordsgran och enkla klappar när jag var liten.

  1. Jo, i dag firar man så kallad lilla jul här.
   Vi hade nog också klappar när jag var liten, om jag tänker efter 🙂
   I dag har vi inga klappar med guuben – men vi klappar om varandra 🙂

 4. Det är fint med hemgjorda julkort. Och att det är en hel vetskap dethär med pyssel. Det är ju så trendigt, det är DIY här och där och att man blir kollrig. Skulle vara roligt att pyssla men det tar ju väldigt mycket tid.
  God väntan på julafton. Ta det lugnt.

  1. Pysslandet kräver ju nog sin tid och det blir en del att städa efter sig också. Inför jul brukar jag ha pysselverkstaden öppen några dagar, då städas inget bort innan allt är klart.
   Ha en skön första advent!

 5. Pyssla som att klippa och sy är inte min grej, jag slarvar och har inte tålamod. Men jag tycker det är väldigt mysigt när andra gör det, pysslar.. 🙂

  Önskar dig en fin första söndag i advent!

  Kram ♥

  1. Jag har nog inte heller allt det tålamod som krävs, t.ex. att pilla med små pappersbitar, eller att orka (och förstå) alla skeden.
   Men jag gör så gott jag kan och hoppas att de hemgjorda korten gläder på rätt sätt ändå 🙂
   Kram!

 6. Nästa år igen. Det var intressant. Jag hade aldrig kunnat föreställa mej hur mycket material o grejor det finns.

 7. Jag är scrappade sedan ett antal år tillbaka (även om jag inte gör jättemycket just nu), men visst är det skoj! Och man kan ju i princip göra vad som helst! Ja, om man har rätt grejer. Haha!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.