Figurer på fönster

… kan jag säkert få ihop en serie på 🙂
Fönstren är nya, sattes in för ett drygt år sedan. Men jag begriper inte varför de bildas fukt på det här sättet. Det verkar ske på utsidan och jag ser ett par positiva effekter av det hela
a) insynsskydd
b) varje dag bildas någon ny rolig figur för den som har fantasin i behåll, och det tycker jag att jag har

För någon vecka sedan såg jag Mårran i fönstret, nu tycker jag mig se en tomte :-)
För någon vecka sedan såg jag Mårran i fönstret, nu tycker jag mig se en tomte 🙂
Något slags berg?
Något slags berg?

14 reaktioner på ”Figurer på fönster

  1. Nej, vi har inga tvättstugor i Finland – eller de är i alla fall inte lika vanliga som i Sverige. Minns då ex-maken och jag flyttade från Sverige hit, att han saknade tvättstugor 🙂

 1. Tomten är redo för att komma på besök.
  Jag har aldrig haft kondens på mina fönster men jag skulle nog googla och kolla varåt man får det. 🙂

   1. Information hittad på nätet
    Utvändig kondens
    Energieffektiva fönster hindrar rumsvärmen från att stråla ut vilket gör att det yttre glaset blir mycket kallare än i fönster med sämre isoleringsförmåga. När det är kallt och stjärnklart, förlorar det yttre glaset värme genom utstrålning mot natthimlen. Temperaturen på det yttre glasets yta sjunker under lufttemperatur och under luftens daggpunkt. Om luftfuktigheten samtidigt är hög, sker kondensutfällning mot den kalla rutan. Om glasets yttemperatur sjunker under noll grader kan iskristaller bildas på rutan vilket kan inträffa under höst och vår när det är mycket fuktigt ute och natthimlen är stjärnklar.

    Utvändig kondens är inget skadligt utan endast ett bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga. Den försvinner frampå morgontimmarna när det ljusnar och solen åter börjar värma.

   2. Tack för att du tipsade om att leta på nätet – hittade ju förklaringen genast.
    Ibland googlar jag massor, ibland tänker jag inte på att Herr Google finns 🙂
    Kram!

 2. Hahaha! Å jag ser en stiliserad julgran som är himla snygg. Du slipper med andra ord juldekorationer som du annars hade fått ordna alldeles själv. Å du gillar ju inte juldekorationer, så…. Win-win situation alltså:-)

 3. På åsen hadd vi samma problem,fukt mellan fönstren,stred om de i flera år innan vi fick det fixat,det behövs ventilationshål i fönstret och kanske i väggen också,vi som bodde i tredje våningen då fick all luft in från dom nedre grannarna(men ingen frisk luft) det blir alltså för tätt med nya fönster etc. huset andas inte så som det skall..
  Visst hade vi också en massa fina skulpturer och skepnader,minns en kall morgon då allt hade frusit till is inne i fönstret,snyggt som bara den.

  1. Nu hittade jag ju svar via nätet på att fukt/isbildning på fönstrets utsida bara är ett tecken på att man har nya, energisnåla fönster – allt är alltså som det ska.
   Men kul ibland då man varken ser in eller ut 🙂

 4. Helt underbara bilder på fina mönster!
  ( och det skadar ju inte att allt dessutom är som det ska! )

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.