Mysteriet med blomsterbuketten

I går var jag med om något märkligt. Jag lade ut följande ”upprop” på Nya Östis och Loviisan Sanomats Facebooksidor, och fick en del roliga kommentarer. En kille skrev också att han hade sett buketten ligga på en bänk utanför ett Vaherkyläs café.

”Mycket märkligt. Utanför K-hallen står cirka klockan 19 två killar som är kanske 11-12 år. Frågar (på finska) – Vill du ha den här buketten? Jag: ”Höh, jag, varför”?!!! Killar: – För att vi inte behöver den. Jag: ”Men varför skulle jag ta den, det kan jag inte göra, jag…” Killar: ”Jo, ta den, vi behöver den inte. Jag: ”Nå, men varifrån har ni fått den då? Killar: – Från Vaherkylä. 
Jag förstår ingenting, men killarna vill bli av med buketten. Jag: ”Öh,… ja, men… öh.. jag tar den väl då”… Killar: Bra, tack tack! Sedan springer dom i väg och där står jag med en bukett som inte är min. Jag anar att allt inte står rätt till, känner mig som ett fån och som en brottsling samtidigt. Allt var över på tjugo sekunder.
Nån som saknar sina blommor? Som kan förklara detta?

Nu står blommorna hemma hos mig i en vas. Vet fortfarande inte vems de är.

I dag råkade jag ut för att en något ovårdad man ville ha en slant av mig. Jag gav honom faktiskt två euro och bryr mig inte om ifall de går till cigaretter eller sprit. När jag kom ut från affären frågade samma man samma sak av mig igen. ”Snälla frun, kan ni ge mig en liten slant?” Då sa jag att du fick ju en nyss. Han bad så mycket om ursäkt och tillade att minnet är så dåligt… 🙂

Det kan ju inte vara trevligt att tigga… jag tycker det skulle kännas förnedrande. Eftersom det ännu inte vimlar av tiggare i Lovisa tyckte jag att jag kunde ge en slant i dag… men om det blir ett vanligare fenomen blir det nog också ett dilemma.

Uppdaterat 10.8.2017.
En väninna hittade den här sidan på Facebook, och jag tror jag fick förklaringen till mysteriet med buketten:
https://www.facebook.com/A-Lonely-Bouquet-Loviisa-488699874805830/?fref=nf&pnref=story

14 reaktioner på ”Mysteriet med blomsterbuketten

 1. Det där med buketten var ju konstigt, men samtidigt roligt. Att ge en tiggare två euro – det gjorde säkert hans dag, för det är en stor summa. Här vimlar det av tiggare, och jag ger dem aldrig några pengar.

 2. Vi har ju haft tiggare sittande utanför butikerna här i flera år nu och visst är det ett dilemma. I början gav jag en slant då och då, men nu har jag slutat med det. Jag bara hälsar på dem och går förbi, men med en besk smak av obehag i munnen.
  Ha en skön kväll!
  Kram, Ingrid

 3. Mystiskt med din blombukett. De brukar ju alltid vilja ha pengar, om man tacka Ja.
  Och tiggare, tror inte de känner det så förnedrande, för de har det värre i hemlandet. Här sitter det några, och ibland lämnar de platsen för att röka och ringa i sina mobiler. Tragiskt, är det.
  Onsdagskram ❤

  1. Det här var en finsk man, troligen en s.k. uteliggare, hemlös, med alkohol/medicinmissbruk bakom sig?
   Killarna som gav mig buketten var bara 11-12 år, tror dom hade hittat den nånstans – blev ett busstreck och så ville dom bli av med buketten då dom insett att dom gjort fel när dom bara tagit den med sig?
   Onsdagskram 🙂 ❤

 4. Det var märkligt med blombuketten. Kanske hade de nån sorts vad.
  Ja, tiggare. Här finns det så det räcker och blir över. Vart man än går så är de där.
  Särskilt irriterad jag blir när jag ser de hänga på Kajsa Varg som är en dyr matvarubutik ( jag handlar där sällan få det är lite överpriser.) men för dricker de kaffe, sitter utanför på uteserveringen och röker sina dyra cigaretter.

  1. Man blir så kluven med tiggare. Jag tycker det skulle kännas förnedrande att be om pengar av andra… men kanske en del inte har skrupler…
   Nå, jag gick inte i konkurs för två euro, jag ville visa medmänsklighet.
   Men förstår mycket väl ditt tankesätt.

 5. Vilket mysterium med blombuketten! Tror de stulit den och sen inte vågat ta med den hem … ett pojkstreck kanske 🙂
  Jag är väldigt kluven till detta med tiggeriet utanför affärerna och ger sällan några pengar numera, vilket jag gjorde i början. Önskar jag kunde hjälpa alla, men så är det ju inte förstås!
  Kram

  1. Jag gissar också att det är ett pojkstreck, antar att de hittat buketten eftersom en man hade sett den ligga på en bänk (han skrev så på Facebook då jag berättade om händelsen där).

   Visst gör tiggeriet en kluven…
   Kram!

  1. Vaherkylä är ett café, jag tror jag nämnde det i texten 🙂
   Om jag får klarhet i mysteriet ska jag försöka komma ihåg att berätta.
   När jag bodde i S:holm köpte jag också alltid Situation Stockholm, nån gång gav jag en slant åt tiggare också men det fanns inte jättemånga av dem 1998.

 6. Vad kul det där med dina blommor och skumt.. Hoppas att du på något sätt får reda på vad det var frågan om egentligen 🙂
  Tiggarna ja vi har dom överallt varenda affär och gathörn som finns och jag är hjärtligt less på deras hej hej,,
  Dom sitter ofta och pratar i mobiler då undrar man ju lite hur har man råd med dt då..
  En del har haft skyltar nu i sommar där det stått nu åker jag snart hem på semester ja ha låter ju också skumt.. Jag ger ingenting det skulle aldrig fungera det sitter samma tiggare på samma ställen för det mesta har du gett en gång så vill dom ha av dig varje gång :-(..

  1. Ja, jag är så pass nyfiken att jag undrar hur det kom sig att pojkarna hittade/fick blommorna, varför ville de bli av med dem? Vem BORDE ha fått dem, osv.
   Det där med tiggarnas mobiler är ju lite konstigt, men det kan också vara enda liter mer dyrbara ägodelen de har, såsom flyktingar som strömmat till Europa (enda sättet att hålla kontakt med ära och kära = viktig ägodel).

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.