Så vackert man skrev förr

Tänk då man förr skrev protokoll för hand. Somliga gör det säkert ännu i dag, men jag gissar att de flesta skriver snabbt och ganska opersonligt på datorn.

Det här hade varit ett utmärkt bidrag till Veckans ord – TEXT, men då visste jag ännu inte att jag skulle få de här protokollen.

Jag har nu den angenäma uppgiften att renskriva en del av innehållet i de gamla böckerna. Samtidigt är det en djupdykning i en del av min hemstads historia.

Vacker handstil.

Den här dagen började med regntunga skyar och smatter mot fönsterrutan. Mitt på dagen tittade solen fram en stund.

Jag ska ha en ganska lugn dag. Får skjuts ut till en av de större affärerna utanför centrum, det är kul att få lite variation på varorna ibland.

I morgon kommer en väninna på besök och helgen bjuder på två innebandymatcher, så då är det full fräs och ganska mycket jobb igen.

26 reaktioner på ”Så vackert man skrev förr

 1. Det är vackert med handskrivet. Det är mycket som går förlorat i och med att allt skrivs på datorer. Men självklart underlättar det för många också. Jag har en gammal receptbok, skriven för hand av min mans farmor med bläck, den är en veritabel skatt att njuta av.

 2. Håller med dig. Det mesta blir så otroligt opersonligt vilket stör mig mycket. Uppväxande generationer kommer inte ens kunna skriva för hand inom kort.
  Det blir bara dator gör hela slanten.
  Tänker också på alls opersonliga biljetter till tåg och museer m.m. Eller biljetter? Snart är det bara visa upp mobilen med biljetten. Inget som man kan spara och ha som ett skönt minne.

  1. Börjar minnas allt möjligt gammalt nu då du skriver om biljetter, de som man fick hålstämpel i förr 🙂
   Och handskrivna kvitton från barer, restauranger… fick faktiskt några i Grekland i september 🙂

   1. Jag saknar de och blir som ett litet barn när jag får sånt. Det är personlighet. En slät kvittourskrift är bara tristess. 😞

 3. Vissa handstilar är vackrare än andra om man säger så… Bara man ser vad det står så är handskrivna brev/protokoll med mera avsevärt mera personliga än datorskrivna. Däremot går det ju såååå mycket fortare att skriva dokument i exempelvis Word, för att inte glömma nödvändig korrigering av stavfel…

  1. Ja, moderniseringen har skett på gott och på ont. Det går snabbare, vi har korrekturprogram – men handskrivna brev, vykort m.m. håller på att försvinna. Lite sorgligt.
   Riktigt gammal handstil vet jag inte om jag klarar av att läsa / renskriva, men de här från 1948 och framåt går bra 🙂

  1. Tack för länken till ditt inlägg!
   Själv kan jag skriva skrivstil, där alla bokstäver hänger ihop, men då jag skriver dagbok för hand är det ju liksom mer ett textande 🙂
   Tycker det skulle vara viktigt att dagens barn och unga lärde sig skriva för hand, på NÅT sätt 🙂

 4. Ungdomar idag lär sig inte att använda sig av skrivstil. Lite tråkigt kan jag väl tycka.Har en äldre släkting som nyligen skulle lämna en A4-sida med lite tankar om sig själv i samband med ett besök hos en yngre psykolog. Den fick hon tillbaka och ombads läsa upp det skrivna, då psykologen omöjligen kunde läsa texten, som i mycket liknar den som du visar upp i inlägget. Man är snart hopplöst mossig. 🙂

 5. Jag tycker det är så synd då handskrivande nästan fallet bort. Det är inte bra . Själv skriver jag brev med flera stycken. Och handskrivet . Jag har en person som skriver på data och kan säga jag är tacksam för det skulle ta mig flera år att reda ut några rader med den stilen . Och det kan jag avgöra med handsilen . Skulle gärna lära mig fin handsltil , själv brukar kolla på youtube ibland. Skrivstilen vi lärde oss i skolan använder jag ibland ochså tycker den är ganska charmig faktiskt 😅

  1. Jag tycker också gammal skrivstil är charmig. Skriver ibland texter på t.ex. julkort i den mån jag behärskar vacker handstil.
   Kul att du skriver brev för hand! Men klart, har man en oläslig handstil är datorskrivet bättre 😀
   Mina dagböcker, säkert långt över hundra häften, som jag skrivit sedan 1978… där är allt skrivet för hand.

   1. Jo jag har 6-8 brevvänner. Och de skriver jag regelbundet till. 😁så kul att få brev . Lite annat än räkningar reklam …
    Jag kan förstå du har en del häften då. 1987 det är många år det. Jag var och kollade i mina som jag har kvar och de är feån 1993-1998 då det tragiskt fick ett slut sen har jag inte riktigt haft lust. Rädslan från tidigare satte djupa spår. Och jag skrev ochså förhand😄

   2. Ja, alltså 1978 😀
    Jo, inte är det roligt om någon som inte har fått lov att läsa ens dagböcker gör det 😦
    Fanns en tid då jag tvingades hålla mina gömda, annars hade en svartsjuk pojkvän bränt upp dem… men maken jag var gift med länge tyckte de var fina och jag behövde aldrig gömma något. Så ska det ju vara. Nå, nu är jag ensam så ingen går och snokar 😀

 6. Håller helt med Antonia bland alla kommentarer.
  Fattar inte varför barn inte lär sig skrivstil längre. Man kan bli deppig för mindre. Tack och lov är det inte så i Tyskland. Resten däremot, det opersonliga, då allt finns i mobilens respektive app är så tråkigt som helst.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.