Majblomman

… köper jag alltid av samma man som troget står vid ingången till lokala livsmedelsaffären.

Jag gillar egentligen inte ”onödiga prylar” av det här slaget, men blomman tar inte mycket plats. För många är den ett samlarobjekt eftersom den getts ut under många årtionden.

Blomman kostar fyra euro och jag köper den för att bidra till Folkhälsans arbete.

36 reaktioner på ”Majblomman

 1. Jag köper också majblommor och tycker att de är så fina. På min vårjacka sitter fortfarande förra årets, för jackan är blå med röda garneringar och 2018 års majblomma var röd och blå, så den passar så himla bra. Året kommer att passa väldigt bra på min sommarjacka.
  Kram, Ingrid

  1. Nuförtiden finns alla möjliga swischmetoder och annat om man inte har kontanter.
   Men jag tror inte att så många försäljare av majblommor bär på sådan teknisk utrustning.

   1. Jag är inte så modern, att jag behärskar, sådana metoder, och jag gissar att jag skulle behöva en helt annan typ av mobiltelefon för sådant. Min går att ringa på, och ta emot SMS, jag har för tjocka fingrar för att skicka SMS, jag ser ju inte knappsatsen då ett finger är där.
    Svante

   2. Jag låter ingen se hur illa det går. Det är bara för att jag lärt mig var siffrorna sitter jag lyckas ringa på eländet. Numera har jag ju ingen trådtelefon, jag sa upp den efter förra räkningen, som löd på 399:-, och jag hade ringt för 0,69 öre den månaden.
    Svante

 2. Köper också alltid en majblomma. Tycker de är fina. Jag brukar sätta dom på ”snören” på huvor. Tycker de piffar upp tråkiga snören.

   1. Jag gör det för att understödja, men pengar kan man ju ge till så många olika håll.
    Stödjer också Unicef månatligen, ett barnhem i Bolivia som upprätthålls av en barndomsvän, osv.

 3. Bra tradition det där. Köptes av min mamma då jag var barn. Går säkert helt bra att donera 4 euro och inte ta emot blomman om man hellre vill det för att inte ha extra prylar.

 4. Ska köpa våra majblommor av barnbarnen … om de ska sälja några, annars brukar det finnas försäljare utanför min matbutik.
  Den svenska har samma färger, men ser annorlunda ut …

 5. Nej, majblomman finns verkligen inte i alla länder. Den säljs i Sverige, Finland, Norge och Estland.
  Vi har samma färger i år som ni. Började sätta majblomman på köksgardinen när vi flyttade in här. Igår satte jag dit den femte.

 6. Majblomma, visst! Jag har redan köpt en. Här i Åbo har jag aldrig sett någon annan sälja dem än små skolbarn. Min dotterson stod i flera år på valborgsmässoafton vid stigen i Vårdbergsparken, där alla passerar som ska höra studenterna sjunga in våren, och sålde riktigt duktigt. Lillasyster var med också, hennes uppgift var att se gullig ut. Det klarade hon bra. Those were the days … nu är barnen tonåringar och säljer inga majblommor mer.
  Jag minns att jag en gång råkade höra när en köpare testade den unga försäljaren: ”Vart går pengarna?” Killen var bra preppad, för han svarade prompt och korrekt (Folkhälsan, barnarbetet, simskolor). Ja, det är värt att understöda, eller hur?

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.