Fem en fredag, Halloween

Jag vill helst se det vackra, roliga och dekorativa i Halloween. Inte sådant som skrämmer någon.

Är Halloween något du uppmärksammar?
– Inte direkt numera. Ibland har jag köpt ljus eller blomsterdekorationer med Halloween-tema. Då jag levde i äktenskap klädde vi ut oss ibland och bästa Halloweenfesten har jag upplevt i ett stort hus i Västerås i Sverige, där familjen verkligen hade ansträngt sig med dekorationerna. Gästerna följde också temat fullt ut.

Vad är det läskigaste du vet?
– Inget som har med Halloween att göra. Att rengöra golvsilen i badrummet och att gå till tandläkaren är läskigt…

Vem tänder du ett ljus för under allhelgonahelgen?
– För min pappa som gick bort redan 1978 och för många andra avlidna släktingar. Ibland kan det bli ett ljus på en väns grav eller i en minneslund.

När kände du dig sist som ett spöke?
– Det händer då och då. När håret är risigt och smutsigt, eller då jag är förkyld och ser allmänt eländig ut.

Får du besök av barn för bus eller godis?
– Nej, och jag saknar inte sånt. Vi har inte riktigt den traditionen här som jag bor.

Det är bloggaren Elisamatilda som håller i den här utmaningen.

40 reaktioner på ”Fem en fredag, Halloween

 1. Jag tycker som dig om Halloween. Det vackra tycker jag om med ljus i pumpor och allt orange. Vi brukar bli bjudna på Halloweenfest hos barnbarnen, de tycker det är spännande. I år blir det middag hos dem på alla helgons dag i morgon.

 2. Tandläkare är nog det jag tycker är läskigast, framför allt deras prislistor. Det gör ingen pensionär lycklig precis.
  Svante

   1. Ja de lever inte på de summor en pensionerad bussförare får ut i månaden. Så hålen får tyvärr bli jättestora, innan tanden får dras ut.
    Svante

 3. Jag kan tänka mig att det kommer att bli vanligare och vanligare att vi firar den här dagen. Det är nog lite av en generationsfråga.
  Ha en skön fredag!
  Kram, Ingrid

 4. Fina dekorationer lyser upp i höstmörkret. Men resten av firandet kan jag vara utan. Tycker det varit väldigt mycket i år och plingandet på dörren i går var irriterande. Jag öppnade inte.
  Kram

 5. Det var en fin bild du visar. Jag har inte gjort mer än satt fram min gamla häxa på bordet iår. Brukar köpa en pumpa och gröpa ur. Göra paj av inkråmet och rosta kärnorna men iår ids jag inte för jag är ju helt ensam och ingen far på min lilla byväg som kan se pumpan lysa. Däremot har jag idag varit på två kyrkogårdar med ljus men mer om det i nästa inlägg.

  1. Det här var en bild från en gratis bildbyrå 🙂 Jag har inte pyntat hemma.
   För mig är allhelgonahelgen mer förknippat med kyrkogården, ljus och att minnas nära och kära som har gått bort.
   Kram!

 6. Kul att läsa dina svar! Jag är nybörjare som bloggare (på gamla dagar) och definitivt nybörjare på utmaningar men det här kändes kul 🙂

 7. Håller helt med dig om aktuellt firande av Halloween. Tandläkarskräck har jag inte, snarare tvärtom. Håller även med dig om utseendet. Varje gång jag ser mig i spegeln på morgonen ser jag ett spöke;-)

 8. Jag trodde att även Finland anammat detta ”bus eller godis”-springande…för det gör ju barnen på påsk! Jag håller mer på påsktraditionen….men pumpor är faktiskt både fina och goda att äta.

  1. Pumpor är fina och bra till mycket, allt från dekorationer till mat 🙂
   Kanske bus-och-spring-godis-traditionen snart biter sig fast hos oss också. Jag har ju inga barn men ser bilder från barns halloween-discon och familjers fester på Facebook 🙂

 9. tandläkarbesök är verkligen inget en ser fram emot. dyrt är det också. skönt att slippa det där med bus eller godis. har aldrig förstått det där med halloween. tycker bara att det är fånigt

 10. Trevliga frågor och svar …
  Vi firar inte Halloween alls – men din bild är fin!
  Tandläkarskräck har jag haft sen barnsben … både läskigt och dyrt!

 11. Finland och Sverige har fina allhelgona traditioner med ljus och lyktor. Halloween firades inte i Jakobstad då jag växte upp där. Traditionen verkar ha tagits dit efter att jag flyttat till USA. Här i USA är det en stor tradition, men jag har liksom aldrig riktigt adopterat den. Däremot är det nog trevligt då barnen klär ut sig och går omkring och tigger godis i gårdarna. Det är ju bara ca. 2h under kvällen som dörrklockan går varm. 😉🎃👻

  1. Visst är traditioner härliga och de utvecklas med åren.
   Allhelgonahelgen med ljus till gravarna är ju mer stillsam förstås, och har inget med Halloween-spökeriet att göra.
   Bägge fyller sin nisch 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.