Har lite tänkt på det här…

… med gemenskap kring påsk. Sådan kan man ju ha på så många sätt. Alla längtar inte efter familjemiddagar, alla har inte möjlighet att samla sig till sådana.

Från mina fönster kan jag ibland se människor komma samman, till julmiddagar, till påsk, till valborg och andra högtider. De skålar och ser ut att ha det trevligt.

Som singel blir man sällan, för att inte säga aldrig, inbjuden till fester där par strålar samman. För att man utgör ett hot? Eller för att man bara annars blir en udda fågel i en från tidigare sammansvetsad gemenskap?

Jag måste ändå säga att jag inte skriver det här för att jag tycker synd om mig själv. Snart har jag varit singel i fem år, och bra har det gått. Jag har inte gråtit i min ”ensamhet” under högtider då familjer och olika konstellationer av vänner träffas.

Det enda jag har börjat tänka på nu på senaste tid är att jag kunde ju själv bjuda in vänner till fest! Enligt principerna ”vi tager vad vi haver” och ”knytkalas”. Festen ska inte skapa stress för någon. Ingen ska behöva förbereda allt ensam, jag ska inte behöva vrålstäda innan gästerna kommer.

En sådan fest vill jag gärna ha och en sådan fest hoppas jag att vänner till mig också gärna kommer till ❤

31 reaktioner på ”Har lite tänkt på det här…

 1. Visst, vi singlar kan ju nog ”slå” ihop oss till fest, skulle vara väldigt mysigt, för inte blir jag aldrig bjuden till fester av par jag heller…

  1. Nä, väldigt sällan blir man det. Man kan bli bjuden separat, då familjer och par inte är samlade. Försöker komma ihåg hur vi agerade då jag var gift. Vi umgicks nog med singlar också och de bjöds till STORA fester som 50-års kalas och sånt, men mer sällan till mindre sammankomster.

 2. Jag är också singel men hos mig är det fest flera gånger om året i alla fall för jag har många vänner och släktingar och jag tror inte dom bryr sig om att jag är singel. Tror inte ens dom tänkt på det. Vi blir men som du säger är det sä18 st till middag imorgon och det ska bli riktigt kul. Ha en glad påsk

  1. Har man en stor släkt, och/eller stor vänkrets får man nog till det.
   Jag har varit lite återhållsam då jag inte är så pigg på att göra mat till ett stort gäng.
   Men det finns ju pizzor, man kan ha knytkalas osv.
   Glad påsk!

 3. Som singel är man ofta ett hot. Har varit ensam i 12 år och försökt bjuda in till fest. Tyvärr blev det ingen fortsättning så jag tröttnade. Numera festar jag med Minton.
  Soliga kramar från oss

  1. Har varit ensam fem år och egentligen inte bjudit in till större fester.
   Nog haft träffar med väninnor.
   Jag är inte så bra på att baka och tillreda mat, helst gör jag det tillsammans med nån annan.
   Ska se om jag får till det!
   Kram!

 4. Städat eller inte, det är ju för att träffas, inte för att kolla efter dammråttor som ni samlas! Knytkalas är ju helt perfekt! Ha en bra långfredagskväll =) kramen

 5. Visst är det så som du skriver och genom åren så har vissa av mina vänner endast bjudit mig när jag haft sällskap med någon man. Jag har nog lika gärna kunnat bjuda singlar som par men för egen del tycker jag att sk parmiddagar är urtråkigt, särskilt när paren har varit tillsammans hela livet. Har upplevt att de, med några få undantag, varit rätt inskränkta och haft en konstig syn på det mesta som avvikit från deras norm.

  1. Det är en intressant fråga det här, ju mer jag läser om vad andra tänker och hur andra upplever saken.
   Jag hoppas att jag kan bli inbjuden till en fest där det finns både singlar och par (efter att jag skrivit detta inlägg), för jag kan ha en viss förståelse för att om det på festen bara finns par, då känns jag som en mycket udda fågel 😀

 6. En sån fest tycker jag absolut att du ska ordna. Varför inte bjuda både singlar och par? Då kanske paren inser att det går alldeles utmärkt att ha par och singlar på samma fest?
  Kram

  1. Lite så hade jag tänkt! Jag har en liten bostad, bara 50 kvm, men på sommaren känns den större då jag har inglasad balkong.
   En gång var vi tretton personer här, i november, så nån omöjlighet är det inte.
   Kram!

   1. Man brukar ju säga ”finns det hjärterum så finns det stjärterum”!
    Om du råkar bo så att det finns en gård att vistas på så kan du ha en sommarfest ute på gården.
    Kram

 7. Känsliga kapitel, de här. Jag lever också singel. Jag blir inte inbjuden till några parträffar. Men jag har såklart mina barn. Dock skulle vi haft mer gemenskap om vi kunde ha samlat barnen med familjer hemma hos oss (mig och barnens far) men vi lever åtskilda.
  Dock har jag hittat en fin möjlighet. Jag är med i Vasa Orden av Amerika och där är vi systrar och bröder och har trevligt tillsammans på fina middagar. Par som singel. Du kanske kan hitta något liknande?
  Påskkram 😀 ❤

  1. Vi har en förening för välgörenhet här, Odd Fellow, med lite mystik och ritualer som inte tilltalar mig.
   Innebandyfamiljen har jag ju, och många vänner, så ensam är jag inte – men inbjuden till fest där andra par är med blir det nog nästan aldrig numera.
   Bäst att ställa till med fest själv och att få ett mångsidigt gäng samlat!
   Kram!

 8. Ogillar dessa så kallade familjehelger, där singlar inte får plats och inte blir bjudna till. Annars var det när man var yngre. Då var det en betydligt bättre blandning.
  Nu gillar jag inte fester rent allmänt, men idén med knytkalas låter rolig! Å städa för guds skull inte innan, annars måste du ju städa två gånger;-)

  1. Hahaa, ja – det var ju rätt tänkt. Det blir ju att städa efter festen förstås 😀
   Visst var det annorlunda då man var yngre, mer blandat, när jag tänker efter.

  1. Det kan låta tragiskt när jag skriver att jag ser hur andra kommer samman.
   Samtidigt är det sant, jag ser ju det – men jag gråter inte i min ensamhet för det.
   Jag känner att jag har ett bra liv också fastän jag är ensam, man får bjuda till på eget sätt och mitt jobb ger också livet innehåll.
   Kram!

 9. Jag har alltid varit singel och inte har känt att jag var utesluten. Det är större problem att jag är ovillig att gå på fester. Och ännu ovilligare att bjuda hem folk och ha fest hemma hos mig.
  Det är nog därför jag tackade nej för inbjudan, för jag kände att förr eller senare blir det min tur.
  Jag gillar inte när folk dricker mer än vad de tål och då brukade jag bara gå från festen. Men inte kan jag gå från min egen fest när folk börjar bli jobbiga. Eller? 🤔

  1. Alkohol är helt okay på fester tycker jag, men inte om nån dricker för att bli full.
   Man behöver ju inte dricka och ha just den intentionen, att bli berusad! Jag dricker för att det är gott och i viss mån avslappnande.
   Nej, inte vill man vara på fester med överförfriskade personer, jag har fått höra ”massor av sanningar” då folk tappat kontrollen.
   På fest ska man gå om det känns så, detsamma gäller arrangemang – det ska kännas bra.

 10. Känner igen det där Carita när jag var singel fick jag alltid höra att ”Det är väl inget kul för dig att komma eftersom du är själv” och mer i den stilen.. Jag bjuder aldrig hem någon av dom till mig efter det.. Påsken ska man fira eller inte fira som man själv vill vi ska åka bort idag och det blir typ lite knytkalas.. Nu önskar jag dig en GLAD Påsk oavsett hur du firar den kram! 🐓🐔🥚🐣

  1. Jag är mest ensam under påsken. Pusslar, ser på tv, läser tidningar, jobbar lite vid sidan om (tidningen ska ut alla veckor oavsett om det är helg eller inte).
   Träffar kanske vänner, åker på en liten utfärd med min syster.
   Jag är nöjd med livet som sådant.
   Kram och glad påsk Nicki!

 11. Tråkig inställning till singlar. Har mycket svårt för detta. I min ålder är också många änkor.
  Jag och min man sitter inte ihop när vi går ut med vänner för att ingen ska känna sig ensam, tyvärr få som gör. Om min man kör, måste inte just jag sitta bredvid, har vi en ensam vän med i bilden, sitter hon där framme. Just för att hon inte sak känna sig ensam.
  Fler bör tänka på detta och vi vet inte vem som är ensam nästa dag!
  Hoppas du får en bra påsk!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.