Snöfallet upphörde, kylan tilltar

Såhär ser det ut på balkongen 🙂

På fönster som har söder- eller västerläge har snön inte packat sig verkar det som. Det ser man på grannarnas bostäder i husen mittemot, de har söderläge för fönstren. Mina som ligger i norrläge har fått små snövallar 🙂

Har också i dag jobbat enbart hemifrån och inte gått ut i kylan och blåsten. Fick hjälp av en väninna som hämtade lite livsmedel till mig då hon ändå skulle ut med bilen. Busvädret har avtagit, men vissa vägar är svårframkomliga, hur mycket snösvängen än står i och jobbar. Verkar som om dom håller på dygnet runt, nu även för att få bort alla högar av snö som finns överallt.

Nu ska det bli kallare också. Minus 10 idag, minus 15–20 i morgon? Brrrr!

Lagret av snö har också ökat på sovrumsfönstret.

Onsdag är slutspurtsdag för tidningen Nya Östis. Jag jobbade utan assistens i dag, det vill säga de som vanligtvis hjälper mig att ge ut texter var lediga.

Det blev som vanligt många mejl, många telefonsamtal och många texter som skulle till layouten. Onsdag är också en ”fyll tomma sidor eller hål på sidorna”-dag. Ibland känns det som att man måste kunna trolla. Hur hittar du 10.000 tecken från ”ingenting” och med en tidtabell på tre, fyra timmar 😉

Det är svårt att förklara hur man inom en understödsförening gör en lokaltidning på 28–36 sidor en gång i veckan. Det är mycket som ska funka, från prenumerationsregister till tryckeritjänster och Postens distribution för att bara nämna en bråkdel av allt. Många lojala och duktiga medarbetare behövs.

En ska layouta sidorna, en annan ska läsa korrektur. Annonser ska säljas och framställas och sedan ska fakturor för dem skickas ut vecka ut och vecka in. Det är ett enormt pussel som inte går att beskriva i ett kort blogginlägg. För att inte tala om alla texter som ska skrivas. De planeras ofta flera veckor i förväg för att vi inte ska behöva leva helt från hand till mun.

Ibland undrar jag vart dagarna rinner iväg. Men svaret är ju självklart – till den kära lokaltidningen.

Nya Östis har ett unikt innehåll och så länge som jag får leda den sneglar vi inte på andra utan kör vårt eget race.

 

11 reaktioner på ”Snöfallet upphörde, kylan tilltar

 1. Oj vad snö du fått. Tur du slipper ge dej ut för att komma till jobb.
  Den kylan vill vi inte ha det räcker med 7-9 grader som dom lovar.
  Kram Anki o Minton

  1. Minus 15 är inte kul, men vi kan ibland ha -20 eller ännu kallare ett par veckor.
   De senaste vintrarna, under ett par år, har vi sluppit den kylan men nu tycks den återvända.
   Kram!

 2. Nej, det var inga inbjudande bilder direkt. Tur att du troligen har minst dubbelglasfönster och riktig centralvärme. Ni har fåt mycket mera snö än vi och dessutom är det svinkallt hos er. Vågar inte kolla SMHIs prognos för de kommande dagarna.

  Känner såklart igen alla arbetsmoment som har med din tidning att göra. Måste säga att jag har väldigt svårt för att tänka mig hur man kan göra en tidning utan att ha ett ställe att vara på och utan ”riktiga” anställda. Men du verkar ju få allt att funka.

  Det där med annonser – kör ni inte årsavtal med annonsörerna? Det skulle ju spara lite tid om ni kunde fakturera kvartalsvis till exempel.

  Att trolla fram 10 000 tecken från ingenting. Nej det gör man nog inte med en handvändning. Vi brukade lösa det antingen med en bild istället, eller med en ”annons” som sålde vår egen tidning. Mycket lättare än att trolla fram 10 000 tecken.

  1. Det är trevligt att utbyta layout/planerings- och redaktionella erfarenheter med dig 🙂
   I dag löste vi problemet med att fylla sidor med att publicera fina snöbilder som medlemmar hade lagt ut i vår Facebookgrupp.
   Annars har jag ofta sparat ”allmänt material och bilder” i redaktionens e-post och så ger jag ut sånt.
   Vi har också en del egna annonser att fylla luckor med, men vi vill inte fylla ett par sidor med sånt 😀

   Det är ett faktum att vi ger ut tidningen utan anställda. Några av oss har egna företag, andra är frilansare. Systemet har funkat i snart sex år.
   Årsavtal med annonsörer görs med de större aktörerna, men annars är det aktiv försäljning per telefon, mejl och besök som gäller.

 3. Det var mycket snö. Jag skulle ta bort det så att det inte skadar fasaden eller sipprar ner i sprickorna som kan finnas i fasader. Du kan i alla fall fråga hyresvärden om saken. Jag bor i bostadsrätt och här har boende ansvar tex för deras balkonger.

  1. Måste kolla med styrelseordföranden i husbolaget, jag får inte själv bort snön från sovrumsfönstret. Eventuellt kunde jag få bort från balkongsfönstret, om det inte frusit fast.

 4. Här snöar det i dag, men vi har inte kallt alls, utan bara runt nollan.
  Hoppas att du har en fin torsdag och att tidningen kom ut som den skulle i dag!
  Kram, Ingrid

  1. Vi har ibland en Interactive tidning då vi har så kallad storspridning.
   Vi är lite ”gammaldags” då vi satsar fullt ut på papperstidningen, för det digitala ger inga inkomster.
   Lite om vår tidning hittar du på nyaostis.fi

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.