Pusselläget och hemmadag

I går kväll såg pusselläget ut så här. Det här motivet hör till de lite enklare och jag har hittills avancerat rätt snabbt fastän jag bara pusslat en timme eller två per kväll. I nedre kanten har jag också ganska många bitar på plats, den blev bara utanför bilden 🙂

I dag har jag jobbat enbart hemifrån. Många mejl, telefonsamtal, framtidsplanering.

Ute skiner solen från en klarblå himmel. Det verkar ändå blåsa så jag antar att det känns kallare än de plus tre grader vi har.

Det blir ändå ljusare för var dag som går och vetskapen om att våren är i antågande och sommaren likaså får oss att orka bättre. Från och med måndagen den 8 mars har vi tre veckor av nedstängning framför oss i Finland.

Värst är smittläget i huvudstadsregionen, så det kan kännas orättvist för andra att drabbas. Men vi ligger bara åtta mil från Helsingfors. Jag har inte varit där på snart ett år om jag minns rätt, det känns märkligt… men jag vill inte heller åka dit så länge coronan grasserar.

Take-away får säljas, så jag hoppas verkligen att restauranger och lunchställen klarar också den här stängningen.

20 reaktioner på ”Pusselläget och hemmadag

 1. Det är 2 mars idag. Ni stänger ner den 8-e mars. Om en vecka. Den här fenomenet är ju likadant överallt, men om det är nu situationen så allvarligt, varför inte stängs ner med en gång. Under 1 vecka kan väldigt många bli smittade. Varför har man inte snävare tider om man nu vill stoppa pandemin?

  1. Det behövs olika förberedelser för att allt ska kunna funka. Att restauranger hinner komma in i take-away-systemet (de flesta fixar det där redan och har haft sådan service nästan ett år) – skolor behöver förbereda sig osv. Jag tror det är därför den 8 mars gäller. Och så förbereds en tillfällig pandemilag som kan ge regeringen rätt att bestämma om utegångsförbud osv. Men jurister säger att det inte är så lätt att inskränka på människors rörelsefrihet.

   1. Naturligtvis förstår jag det på ett sätt men pandemin har ju pågått nu ett år så ingen kan vara oförberett därmed kunde man agera bättre.

 2. Bra att jobba hemma i dessa tider. Hörde om nedstängningen och undrar när Sverige gör detta. Just nu har smittan ökat och tyvärr är det många som inte förstår.
  Nu har dom börjat vaccinera 80 + så jag hoppas det snart dags för 70+ .
  Kramar från oss

  1. Vaccineringen går som sagt med snigelfart hos oss, kommer inte tillräckligt många doser tyvärr. Därför tror jag att jag själv står i tur först på hösten? Min personliga åsikt är att man kunde ha strängare grepp i Sverige men det verkar inte gå att genomföra – motståndet mot regler likt våra är stort.
   Kramar!

  2. Jag frågade min Make som är läkare varför inte USA (där jag är bosatt) och Sverige stänger ner och han berättade att samhällsspridningen är för stor i de båda länderna. Det gör ingen skillnad om vi stänger ner eller inte. Finland har ju hela tiden följt mycket strängare regler och åtgärder än vad USA och Sverige har vilket gör att de i Finland har helt anan koll på vem som är smittad och vem som inte är. Utan att för den skulle peka ut folk. Duktigt jobbat Finland tycker jag!

   1. Ja, det ligger mycket i det din make säger.
    Vi har bra smittspårning i Finland, och vi är kanske också ett litet och dels isolerat land.
    Men nog har vi ju stora Ryssland som granne, därför viktigt med gränskontrollerna och där testas människor också nu.

 3. Smittan ökar här också och vaccinet kommer inte som det är tänkt, så man börjar prata om ytterligare restriktioner här också. Vi lär få leva med den här pandemin ett bra tag till…..
  Kram

 4. Nej, jag har inte lämnat mitt område här heller. Annars brukar jag åka till de två närmaste städerna en gång i månaden. Inte köpt ett enda plagg på ett helt år. Bara livsmedel och en handväska för ½ år sedan. Känner några som är djupt depressiva nu.
  Kram!

  1. Ja, jag känner också människor som börjar vara rejält trötta på det här.
   Nu behövs vårväder och sommar och möjlighet för människor att ens lite komma ut för att träffa andra och äta gott.
   Kramar till dig!

 5. Ja, jag läste/hörde om Finlands nedstängning igen. Er kvinnliga president uppmärksammades stort på BBC World News då hon trots så gott som ”obefintlig” smittspridning jämfört med andra länder ändå väljer att stänga ned. Ja, det är kanske därför Finland klarat sig så himla bra hittills.
  Å om du vill att restaurangerna ska överleva är det ju bara att gynna dom så att de klarar sig. Det gör vi.

  1. Ja, vi måste köpa take-away – det är enda sättet att hjälpa.
   Vår president är en man, Sauli Niinistö. Det var statsministern Sanna Marin du såg, hon är mycket bra och representativ och tydlig tycker jag 🙂
   Kul att höra att hon uppmärksammades på BBC World News!

 6. Så himla konstigt det där med nedstängningar osv. Känns som om Sverige (jag vet inte eftersom jag inte bor där), men det känns som om de halkat efter, medans här i Spanien, vissa regioner, öppnar upp allt mer och mer. Dock fortfarande stränga restriktioner, men folk ”överlever” och följer dessa väldigt väl (de flesta). Men vi får lov att gå ut, vi får lov att äta på restauranger/barer, handla mm. Dock stängs allt kl. 18:00 (förutom mataffärer och apotek) … kan hända restaurangerna får ha öppet till 20:00 efter helgen, tjohooo! 😀 😀 Jag lider faktiskt inte av denna epidemi om jag ska vara ärlig, är ju knappast någon discodrottning, hahaha ….

  1. Jag lider inte heller direkt. Har levt ensam snart sju år. Behöver inte gå på krog 🙂
   Här har det varit öppet, affärer till och med till 21. Tror att DE får hålla öppet, men restauranger och lunchställen drabbas.
   Hoppas ni har sol och varmt hos er nu ändå. Här ska det åter bli kallare, kring minus fyra och nätter med minus elva grader… brrr!

 7. Mycket bra att hållas hemma så mycket som möjligt. Likadant gör vi. Tids nog återgår vi till det normala livet. Det är klart av alla börjar bli mer än väl trötta på Corona/Covid, med detta är inte den första pandemi som människan sett och inte den sista heller. Bara att hålla till godo och vänta på vaccinet som verkar vara lika långsamt att nå fram överallt…..

  1. Ja, det är bara att hålla ut. Dessvärre är många av dagens människor väldigt otåliga och många även vana vid att ha breda kontaktytor och stor umgängeskrets.
   För dem är distansering och isolering svårt.
   Jag har bott ensam snart sju år, har liten släkt… på nåt sätt är jag van vid att vara ensam. Samtidigt som jag är en social person.

 8. Vad tråkigt att ni måste gå in i lockdown, trodde er smitta gick åt rätt håll.
  Däremot tycker jag det är bra att gå in i lockdown i tid och inte låta smittan skena iväg.
  Här i Wales har vi varit i lockdown sedan 20 december förra året, det är lång tid och börjar bli påfrestande.
  Tre veckor blir jobbigt för er, men sedan hoppas jag att smittan kommer under kontroll och ni kan leva friare igen!

  1. Vi har inte samma smittläge och långt ifrån lika många döda som i Sverige, men regeringen här håller hårt på det att läget inte får förvärras.
   De tänker förstås på sjukvården, att den inte ska överbelastas. Så det är okay med tre veckor stängning – för mig. Men jag vet många som tycker lockdown är pest.
   Utegångsförbud har vi ändå inte, och vissa hobbyn kan man hålla på med.
   Det här drabbar nog olika företag värst, ändå kom många bra igång med take-away för ett år sedan och det har hållit på sedan dess.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.