Paparazzi, unika Lovisafoton

På museet i Lovisa kan man till och med februari nästa år se utställningen ”Paparazzi”. Fotografen Aatos Åkerblom var ett original, och jag minns honom mycket väl. En udda figur men en person som verkligen kunde fånga ögonblick.
Bland annat finns det ett foto på utställningen där man ser ett olycksoffer med blodigt ansikte bäras in på Lovisa sjukhus. I dag skulle det vara helt otänkbart att ta sådana foton. Åtminstone inte med en tanke på att publicera dem i en tidning. Men Aatos fotade inte heller för tidningar utan mest för eget bruk, av eget intresse.

Han fotograferade inte bara societeten utan även samhällets utslagna. Texten som beskriver Aatos kan läsas under länken här ovan, den leder till Lovisa stads webbsajt. Samma text som den stora tavlan i museets fönster, men lättare att läsa via webben.

Min syster och jag kände igen flera personer på bilderna, men inte precis på de här färgfotona.
En mycket sevärd utställning och ett stort tack till Eddie Bruce som digitaliserat bilderna.

12 reaktioner på ”Paparazzi, unika Lovisafoton

  1. Ja, man ska ju hjälpa till om man kan inte och det gör man inte då man filmar.
   Hjälper man inte ska man inte vara i vägen för räddningstjänsten heller.
   Nåt som borde vara självklart för alla att förstå.
   Kramar!

 1. Det är så mycket värde på streetphoto. Många tänker inte på det och många vill inte vara med på bild, men alla älskar titta på streetfoto.

 2. Gatufotografering när den är som bäst! Men du, säg inte det – att sådana bilder inte skulle publiceras idag. Tycker det är precis tvärtom! De senaste åren betalar till och med stora kanal typ BBC bra mycket pengar till privatpersoner som låter dom använda både stillbilder och videor. Stormningen av Capitol Hill ifjol är bara ett exempel.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.