I ettornas och nollornas våld

Logga in, uppdatera, synkronisera! Vill du dela detta, med vem och enligt vilka principer? Godkänner du cookies? Läs våra användarvillkor, sätt kryss här eller där. Godkänn eller godkänn inte? Vill du ha tvåstegsverifiering eller med tre steg? Kom ihåg att skydda dig. Lämna inte ut några lösenord eller koder till tredje part. Polisen eller bankerna frågar aldrig efter dem via e-post, än mindre via Messenger.

Och så vidare och så vidare. Detta med ettor och nollor och dataskydd tar ju aldrig slut.
Tekniken ger oss många fina verktyg, underlättar vardagen. Men den har också gjort oss oerhört sårbara. Tala bara om elavbrott och olika slag av dataintrång… Suck och stön.

Vi behövde göra en del uppdateringar med det vi kallar vår redaktionssystem på tidningen. Innan allt var klart där hann jag riva mig i håret några gånger 😵 Helst vill ju alla vi som använder systemet att alla fönster och menyer ska se ut såsom de alltid har gjort. Och efter några dygn tycks det mesta vara synkat.

Den här världen lever vi i nu. Det gäller väl bara att acceptera och att lära sig nytt hela tiden – eller att resignera och dra det gamla täcket över sig?

20 reaktioner på ”I ettornas och nollornas våld

 1. Håller med dig. Det är skrämmande att allt ligger i ettornas och nollornas händer och hur sårbart precis allt är. Nästa krig kommer att börja med att allt stängs av. Då funkar ingenting längre. 😦

 2. Ibland önskar jag mig ett täcke faktiskt, speciellt när det gäller cookies. Gå man in på en modesajt och godkänner deras cookies för att man inte orkar klicka bort alla olika användningsområden för cookies, så får man betala ett tämligen högt pris har jag märkt. Helt plötsligt har varenda blogg jag besöker som har godkänt reklam stora blaffor med klädannonser. Ännu värre är att ens gmail-inbox bombaderas även den med olika annonser. Suck säger jag bara.

  1. Ja, det är ett elände. Men om jag har förstått saken rätt kommer så kallade treparts-cookies inte att få existera länge till. Jag betalar för att hålla min blogg annons-fri – meddela gärna om där syns annonser, för jag har blockat dem.

  2. En tips skaffa dig en ” Adblocker” De stoppar reklam ganska så effektiv och lätt att stänga av vid behov också. Kolla så att den matchar med din webbläsare bara. (cookies kommer inte att försvinna men väl reklamen på grund av cookis)
   Men jag vid där laget också utvecklat en syn att jag inte ser reklam när det väl vid vissa tillfälle uppenbarar sig ändå.
   Tidningar laddar också mycket snabbare upp utan reklam och inte att glömma Facebook om man nu nyttjar det också.

   1. Ja, det finns det. Man kan googla beroende vad man har för webbläsare. Jag kör med Firefox, många andra har :
    Apple Safari.
    Mozilla Firefox.
    Microsoft Edge.
    Google Chrome.

   2. Jag använder Chrome. Men ibland Firefox då den krävs för att sidor ska funka.
    Safari känns gammalmodigt men funkar säkert också 🤣 och M Edge känner jag till men använder inte.

 3. När Eva o Bosse gick i mellanstadiet fick skolorna ett nytt mattesystem – Den nya matematiken. Så för att vi föräldrar skulle begripa vad barnen höll på ordnade skolan några kvällskurser för föräldrarna. Det binära talsystemet var populärt, så jag har minsann räknat med 1:or och 0:or.Min farbror Knut var pensionerad lärare och när jag berättade om Den nya matematiken för honom, sa han: Tack gode gud att jag hann sluta innan det vansinnet tog över.
  Men den nya matematiken blev inte så långvarig, så när Krister nio år senare gick i mellanstadiet var den helt försvunnen.
  Ha en skön kväll!
  Kram, Ingrid

 4. Det är behändigt att ha snabbtänkta ungdomar här hemma när det kommer till teknikens inte alltid så underbara värld!
  Hoppas ni fick rätsida på brandväggar andra nya system som kanske behövde installeras. Och en trevlig början på arbetsveckan får jag önska, även om jag gissar att du jobbat en del under helgen också…..

  1. Jo, ofta är jag ledig bara lördagar, men numera har jag ordnat så att jag en gång i månaden har ledigt tors-fre-lördag – lyx!
   Visst är det skönt om man har någon som kan hjälpa en med det mest invecklade i datavärlden. Jag är inte borttappad där själv, men vissa saker är extra krävande.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.