Bygger upp fotoarkiv

Har fått smak på det här med att ta en liten promenad eller kombinerad sådan med cykeltur, vilket betyder att jag leder cykeln ibland 😎 Knäpper bilder lite här och där, utan att komponera eller fundera desto mer.

Läste en bra krönika i Huvudstadsbladet i dag, dessvärre är den öppen bara för prenumeranter. Men den handlar om att vi ska ta foton, dokumentera vardagen, men inte tillrättalagd för Instagram eller Facebook, utan mer med tanke på eftervärlden. Och att vi ska skriva dagbok eller ens några rader varje dag så att de som städar upp efter oss, då vi har lämnat denna jord, förstår hur vi har tänkt, blir delgivna konkreta minnen.

Under min runda i dag träffade jag de här fåglarna som hade en pratstund vid ån. Eller egentligen tror jag fågeln till höger säger ”Va?! Jag hör inte vad du säger, forsen dånar så!”
Ja, vem vet vad fåglarna diskuterade. Kanske världsläget? Eller var de ska hitta mat? Eller vad fåglarna i trädet intill hade talat om? Eller att våren är sen men att utsikten är fin.

11 reaktioner på ”Bygger upp fotoarkiv

 1. Det är ju precis det vi gör, vi vardagsbloggare som dokumenterar vad som händer i vår närhet. Detta gör vi med ord och bild. Så vi gör mänskligheten en tjänst med andra ord;-)

  1. Ja, det gör vi – har tänkt lika. Frågan är var allt detta sparas, i moln, på hårdskivor.
   Men vem har sagt att pappersarkiv är bättre. En missil in i mitt hus och alla mina dagböcker är utplånade.

 2. Det är skönt med en promenad. När jag fått fästing medicinen till Minton skall vi åka till skogen. Fåglarna har sina pratstunder och det är kul att titta på. Min dagbok är den lilla boken med en fråga om dagen.
  Kramar från ett regnigt Rottne

 3. I vardagliga bloggar blir ju det mesta dokumenterat, men om det sen kommer till ngn nytta för eftervärlden är ju en annan sak. Själv har jag funderat på att börja göra fotoböcker utav de bästa bilderna jag sparat, man kan lägga till text, datum m.m när man gör dem. Ifolor har många bra alternativ, och säkert finns det många andra också. Alla foton blir ju bara samlad /sparad i telefon (minneskort) och en extra extern hårddisk har jag full med foton från snart 25 år tillbaka i tiden

  1. Ja, det är nog dagens dilemma. Nästan ingen gör fotoböcker eller -album längre.
   Vem som finns med på bilder står ju inte skrivet på nåt minneskort 🙂
   Sedan då vi inte längre finns vet vi inte heller vad som intresserar de efterlevande. De kanske sparar nånting. Om de orkar kolla våra mängder av bilder 🙂

 4. Superbra bild på kråkorna. Jag tror mer på att den vänstra fågeln som vrider huvudet som säger va…men som allting är ju en tolkningsfråga.
  Ja, det där med eftervärlden är en intressant fråga. Jag har börjat att skriva dagbok ( på din inspiration) även om den är varken hemlig ( skriver i min almanacka) eller jätte uttömmande, och riktiga hemligheter präntas inte ner överhuvudtaget.
  Bloggen hoppas att stannar kvar, även om fler och fler överger den och fortsätter på Instagram och Facebook. Men det dokumentation det också.
  Ibland skulle jag gärna betala för bloggen för att få fler funktioner, men det är just med betalda bloggar de försvinner sen när man inte längre betalar. Jag hade en sån blogg och nu finns det inte längre just för att jag inte längre betalar.

  1. Vad kul att du börjat föra dagboksanteckningar! Man måste inte skriva många sidor varje dag, några rader räcker.
   Ibland är det kul att läsa bakåt, kolla upp saker.
   Bloggarna får vi hoppas att finns kvar. Att WordPress inte plötsligt bara lägger ner allt.
   Visst, det är så med de betalda bloggarna. Men kapaciteten på gratisbloggen tar väl nån gång slut? Och då måste man skapa en ny.

 5. Har också funderat de sista dagarna. På fotobloggen finns ju bara mina bästa bilder, tagna med kameran. Glömmer alltid att det finns en kamera i mobilen. Det ska jag ändra på. Tänkte ta vardagsbilder med mobilen och de hamnar på MeWe. Ska bli kul att testa kameran i mobilen. Har läst instruktionerna igår. Den är bättre än jag trodde.
  Skriver också dagbok och ibland är det bara en mening per dag. Det är ganska kul att bläddra tillbaka då och då.
  Jättefin bild på fåglarna som du tog i förbigående. Det vill jag också lära mig. Kram!

  1. Dagens smarttelefoner har fantastiska kameror. Jag borde snart uppgradera min 🙂
   Visst är det givande att skriva dagbok!
   Och jag har börjat tänka mer på att bra knäppa foton utan att fundera så mycket på om det är snygg komposition eller inte 🙂
   Kram!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.