Det är något särskilt med tunga böcker och olästa sidor

Jag har inte på länge läst deckare eller ens andra spännande skildringar i bokform. Det har mest blivit böcker som ger mentalt stöd, ord på vägen så att säga. Kanske för att jag inte har den tid som behövs för att läsa något som kräver lite mera tid för att man ska hänga med i handlingen. Eller något man blir så ”hooked” av att man inte kan lägga boken ifrån sig.

Jag fick ett presentkort till bokhandeln av en god vän. Hen vet vem hen är och jag hoppas att hen läser det här och förstår att jag hittade en fin gåva till mig själv. För jag ville ju med presentkortet köpa något jag kan ha glädje av länge. Jag ville inte sätta pengarna på klistermärken, häften och pennor som jag ofta köper då jag är där.

Den här boken är tung och tjock. Den är underbar att hålla i händerna och att långsamt bläddra i, stryka med handflatan över sidorna.

Den innehåller citat från Tove Janssons Muminböcker och de är uppdelade i 46 kapitel som börjar med Tidens gång och slutar med Lycka och tillförsikt. Däremellan får allt möjligt annat plats. Kapitel med citat om minnen och glömska, vänskap, kärlek och passion, uppbrott och avsked, rädsla och mod, vardag, drömmar och målsättningar.
I kapitlet om Avslut, förlust och död man kan läsa detta citat från boken Trollvinter.

När jag ser alla citaten i den här boken tänker jag hur lite jag vet om alla Muminböcker. Jag har inte läst dem. Jag vill minnas att jag försökte då jag var barn, men böckerna tedde sig svåra och konstiga. Förstås var det så, för de riktar sig ju inte alls tills barn. Senare blev det här med Muminfamiljen så mycket annat, med alla prylar och med de tecknade filmerna.

Tack min vän för presentkortet! Jag är väldigt förtjust i den här boken.

19 reaktioner på ”Det är något särskilt med tunga böcker och olästa sidor

 1. Vilken fin bok! Precis som du har jag heller inte läst Mumin böckerna. Det är mera muggar och servetter som är Mumin för mig. Älskar teckningarna och det är ju många som samlar på ”mumin familjen” i olika former. Så boken du valde är perfekt att ”lära sig mera”.

  1. Ja, Mumin för mig är också tallrikar, en del muggar och andra prylar med muminmotiv.
   Sedan kom jag på att i boken finns också andra citat, inte enbart från Muminböckerna.
   Här finns massor från Tove Janssons litterära produktion överlag!

 2. Vilken bra idé att skänka ett presentkort till bokhandeln. Det ska jag lägga på minnet.
  Den boken skulle jag också älska. Det är jag övertygad om. Jättebra val av dig. Ha många trevliga stunder med den! 😀

 3. Roligt att du verkligen hittade något du tyckte om och jag älskar böcker jag läser mängder och jag vill ha riktiga böcker är inte så förtjust i talböcker eller ljudböcker.. hoppas i alla fall att du får glädje av din nya bok.. Kram 🤗👍

 4. Vilken fin bok som du valde!
  Jag kan hålla med dig om att det nog inte är en barnbok även om figurerna har kommit på senare tid och blivit gillade av både vuxna och barn. Utan att veta om berättelsen sisådär. Jag älskar ju Lilla My, men mest för hennes rosenrasande humör, egentligen, så söt!

  Jag har kunnat läsa tegelstensböcker. Den värsta var nog ”Svärdet och spiran” men den var SÅ fängslande. Numera kan jag inte läsa pappersböcker men kan ändock lyssna på tjocka böcker. Den du valde är ju fin med teckningar osv. Kul!

  1. Det är först som vuxen som jag har förstått det, att Muminböckerna troligen skrevs med inriktning på vuxenpublik från början.
   Lilla My är underbar – det bor en sådan figur i oss alla tror jag 🙂
   Nån dag kanske även jag börjar ta till mig ljudböcker!
   Kram!

  1. Jag tyckte också att det var ett bra citat, rakt på sak, lite osentimentalt såsom döden också kan vara.
   Så här är det ju. Och vackert då vi blir mylla som ger nytt liv.

 5. Jag älskar ju böcker nästan i alla former. Men inte poesi. Det är nåt vansinne över poesi som inte tilltalar mig.
  Mumin har jag aldrig bekantat mig med och det är ju synd. Blev nu sugen, kloka råd behöver ju alla även så jag.
  Bra val du gjorde.

 6. Vilken bra present, att få välja själv i en bokhandel, det ger vi ofta, särskilt till äldsta barnbarnet som önskar sig det. Jag har läst allt Muminböcker och har haft dem alla, men några har fått fötter, tråkigt nog. Har efterlyst dem och en kom tillbaka, men jag får nog köpa ett par nya. Jag och min man läste dem högt för varandra när vi var unga. Jag har nog läst allt som Tove Jansson har skrivit, tror jag. Förresten så fick studentbarnbarnet en muminkanna i present av någon i fredags.

 7. Jag gillar Mumintrollet! Jag samlar på glas, gosedjur, leksaker, muggar ect med Mumin och hans vänner. Jag har även alla muminböckerna samlade. ^_^

  Är du ifrån Finland? Min mormor är född i Finland, med hon och hennes familj flyttade hit till Sverige när hon var 9 år. Så min släkt är både finsk och svensk. 🙂 Jag kan inte finska,, bara vissa ord och meningar. Jag googlar eller frågar mormor om vissa ord.

  1. Vad roligt att höra att du har alla Muminböcker! Det har inte jag.
   Men jag har tallrikar, muggar och en massa andra prylar med Muminmotiv 🙂
   Ja, jag är född och uppvuxen i Finland, Lovisa är staden. Bodde 1998 i Stockholm med min dåvarande make.
   Jag är tvåspråkig, svenska är modersmålet – finska talar jag som mitt andra språk.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.