Det blir kallare, men under vinterkriget var det värre

Uppe bredvid lampan syns fullmånen 🌕

Jag tycker inte alls om när det är kallt och mörkt, men jag går ut ändå, sa jag till mamma på telefon tidigare i dag.

Då berättade hon för mig om hur kallt det var när hon var fem år gammal 1939. Vinterkrigets mödor. Inte fanns det elektricitet och man bar in ved och vatten. Djuren i ladugårdarna skulle skötas om familjen hade sådana, för de gav ju mat åt människorna. Vedermödor och slit från morgon till kväll. Och barnen promenerade eller skidade långa vägar till skolorna.

Det var bra att jag blev påmind om det. Mamma sade det inte alls anklagande i stil med ”lilla flicka, du skulle bara veta…” osv. Nej, vi hade bara en kort diskussion om hur det verkligen var förr, och jag kan tänka mig att många i Ukraina inte har det lätt nu heller när elen slås ut och kylan tränger på.

Så plötsligt gick jag där rak i ryggen och drog in den kalla luften och hörde snön knarra så vackert under fötterna. Vi är förskonade från kriget i alla fall just nu. Jag har tak över huvudet, en varm säng. Jag kan fortsätta lägga pussel i kväll eftersom vi tillsvidare har elektricitet. Få se om det blir planerade el-avbrott den här vintern… jag har köpt vatten på flaska och jag har en del mat som jag kan äta fastän kylskåpet inte skulle funka.

Har nu sorterat bitar några kvällar och inom kort kan jag börja bygga ramen 🙂
3140 steg blev det i dag. Totalt 13 638 på fyra dagar och min 96:e promenaddag på raken.

22 reaktioner på ”Det blir kallare, men under vinterkriget var det värre

 1. Det är bara att inse att vi är så himla bortskämda och för det mesta tar allt för givet. Bra att du har en mamma kvar i livet som berättar hur tufft man hade det förr i tiden. Vi har ju inte varit med om krig eller andra ”nödsituationer” som var vardag för olika länders befolkningar bland annat under första och andra världskriget också.

  1. Precis, jag har inte själv upplevt krig, men det har kommit nära mig via släktingars berättelser.
   Och jag fick aldrig träffa min morfar eftersom han stupade när min mamma var bara fem år gammal. Hade han fått leva till en ålder 60-70 år hade jag hunnit träffa honom.

 2. Fina kloka tankar ❤️ Härligt pussel 😃 Å toppen att du fortsätter att promenera 🤩 Gott nytt promenadår till dej🥳

 3. Det var inte lätt förr när det saknades el och vatten som vi har idag. Tycker inte om mörkret som vi har och hoppas de inte stänger av elen. Då har du ett fint pussel framför dej.
  Kramar från oss

  1. Då som det inte fanns el saknade många kanske inte det, eftersom de var vana med levande ljus, pärtor och fotogenlampor och vad allt man nu hade på den tiden.
   Samma med vattnet, det skulle bäras in från bäckar och brunnar.
   Kram!

 4. Ja nog var det en hemsk tid. Min mamma har berättat att mormor fick gömma lyktan under sin kjol när hon gick ut i ladugården när det var mörkt. För att inte ljuset skulle synas och minska risken för bombangrepp.
  Vi är trots allt lyckligt lottade.

 5. Det går ju inte riktig jämföra med hur det var förr. Så mycket har hänt och om en inte levt i båda världarna så är det ju omöjligt att förstå. Men visst skickar vi en tanke till alla de som fryser och inte har värme, kläder eller ljus. Sorterar du alla bitar i pusslet innan du börjar lägga?

 6. Vilken magiskt vacker bild längst upp. Vi har fått rätt mycket snö här också. Jag är bara 10 år yngre än din mamma men har inte upplevt samma som henne. Vi bodde i stan i nytt hyreshus. Fast vintrarna var kalla med minus 30 grader och snö i flera månader. Vilka vedermödor hon varit med om.

  Ja du detta krig som inte verkar ta slut. Jag kan inte fatta över huvudtaget detta med krig. Nu har en demokrati slagits i spillror bara för att en galning vill ha makt.

  Än så länge så har vi det rätt bra ändå som du skriver så bra.

  Vad bra gjort att få ihop ett sånt pussel. Jag har ett pussel hemma som jag fått men med min HSP så blir det förvirrande så jag skall fråga om min man vill lägga det istället

  Ha en fin torsdag
  Kram från Malin

  1. För Finland, och för många generationer här, känns ju kriget i Ukraina extra nära för att vi varit med om samma sak.
   Samma land som anföll oss och vi var en liten nation som kämpade mot en superkraft, men vi klarade det ❤
   Det är mycket vi inte kan förstå då det gäller krig.
   Ett barn skrev en bra lapp, som spreds på Facebook. På den kunde man läsa: "Snatta får man inte" och så var det nåt annat som man inte får göra, typ reta kompisar eller nåt sånt. "Men kriga, det får man göra" skrev barnet. Så klokt.
   Jag är också HSP, men pussel funkar lugnande för mig.
   Kram!

 7. Jag ogillar också mörker och kyla, men visst var det värre förr utan moderna bekvämligheter. Här har livet haft viss liknelse med förr, då vi pga skyhögt rörligt elpris värmer huset med ved via kakelugnar. Stallet är ett gammalt kallstall så alla inklusive hästarna är rejält påklädda därinne.

  1. Många värmer åter med ved också hos oss i Finland. Men redan i höstas var det svårt att hitta någon som hade ved till salu.
   Och den som hade ved kunde sälja till skyhögt pris.
   Skönt att hästarna får ha sina ”kläder” i kallstallet.

 8. Har ju pratats en del om planerade elavbrott men det blir förhoppningsvis inget av med det även om man ju är förberedd för det.
  När snön knastrar under skorna, då trivs jag som bäst under vintrar, faktiskt, helt underbart.
  Jo, vi har det bra, vi får väl hoppas på att det fortsätter så.

  Ha en fin kväll.

  1. Vintrar med minus två, tre grader och vit puderlätt snö är fina – men det är ju sällan så under längre perioder 🙂
   Det är nu bara att kämpa sig framåt ett par månader, så borde våren vara åtminstone lite på gång.
   Ha en fin trettonhelg!

 9. Det var verkligen insiktsfullt skrivet av barnet. Visste inte att du också har HSP. Vad bra att pussel fungerar som lugnande. Jag antar att min utbrändhet också spelar en roll.

  Ha en fin fredag
  Kram från Malin

  1. Alltså det HSP som jag talar om är High Sensitive Person, kanske HSP också betyder nåt annat?
   Stundvis har kanske jag också nuddat vid burnout, men eventuellt har jag klarat mig med lindrig sådan.
   Har man bränt ut sig rejält tar det tid att återhämta sig, somliga återhämtar sig aldrig helt har jag förstått. Då får man förstå att man behöver mer lugn och vila, struktur i tillvaron, rutiner osv. än vad andra behöver.
   Fredagskram!

   1. Jag är högkänslig personlighet precis som du. HSP betyder just det du skriver. Min utbrändhet var allvarlig så jag kunde inte arbeta fram till pensionen.

    Kram tillbaka

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.