Minnen från barndomen

… dök upp då jag igår började fundera vilka stjärnor och stjärnbilder det finns på himlen. Jag var på min sena kvällspromenad och såg plötsligt två extra stora stjärnor lysa invid månen. Den ena låg nere till höger om månskäran och den andra uppe till vänster.

När jag var barn stod min syster och jag tillsammans med pappa ute på vår gård i Garnison där vi bodde. Han lärde oss bland annat var Lilla och Stora Karlavagnen fanns.

På den här bilden är det omöjligt att se vad jag menar, men prickarna vid sidan om månskäran var de stora stjärnorna. Jag fick uppgifter om att det kanske var Venus, men är inte Venus en planet? Jag blottar här min fullständiga okunskap, jag var säkert frånvarande från lektionerna i skolan då sånt här behandlades, eller så skyller jag på dåligt minne 🤣

Det första jag igår kom att tänka på var satelliter eller spionballonger, sådana har ju skjutits ner i Kanada och USA. Men de här stjärnorna rörde inte på sig, så mina fantasier om spioner bleknade fort bort.

3198 steg blev det igår och 145:e dagen på raken av promenader 💪

17 reaktioner på ”Minnen från barndomen

 1. De där stjärnan kan vara Sirius, för den är starkt lysande, men jag vill inte alls utge mig för att vara någon expert på området.
  Kram, Ingrid

 2. Jag ser stjärnorna tydligt och bilden är fin. Förr kunde jag många stjärnbilder men det är glömt. De tre vise männen ser jag ibland. Kämpa på vännen
  Kramar från oss

 3. Venus är mycket riktigt en planet. Den närmsta sjärnan du kan se är Sirius (som ingår i stjärnbilden ”Stora hunden”)

   1. Jag skulle inte vetat, om jag inte råkat läsa om det. Sett det hela har jag gjort, men inte tänkt desstumera på det. Jag har nog inte så mycket hum om stjärnor o planeter, men gillar att stå o titta på himlen då det är mörkt och stjärnklart

 4. Ser absolut de lysande prickarna. Om det är stjärnor eller planeter vet jag inte, men du verkar ha fått svar. Det finns så mycket att lära kring stjärnhimmeln, jag kan inget.. 🙂

 5. En riktigt läcker bild. Är lika ”utbildad” som du. Har ingen aning vad som är vad och skulle troligen inte ens känna igen karlavagnarna. Vilken tur att man alltid kan fråga Wikipedia nuförtiden – Venus är en planet. Då vet vi det;-)

  1. Ja, men planeten kan se ut som en stjärna 😀 Alltså då vi tänker på hur de flesta människorna ser på en stjärna, vad vi uppfattar vara en stjärna – det som ser ut som en sådan, alltså så där som nåt slags femkantigt (en planet är för mig rund) 😀

 6. Stjärnhimlen är så fascinerade och på ngt sätt barnsligt tryggt för mig, som bor på andra sidan Potten, att släkten där hemma tittar på samma stjärnor som jag själv gör…. Att man sedan blickar bakåt i tiden när man ser upp på stjärnhimlen är ju också väldigt intressant och fascinerande tycker jag. Liten känner man sig….

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.