Detta har jag förhalat länge…

… och jag tror att de flesta av er förstår det. Det har inte varit av rädsla för att få provsvaret, utan för att själva provtagningen inte var särskilt angenäm att tänka på om jag säger det diplomatiskt.

Jag är tacksam för att screening för tarmcancer möjliggörs. Den är gratis vartannat år för oss alla som fyllt 60 år.

Men det var en hel del att läsa, papper att fylla i och instruktioner att förstå.

För att inte tala om själva förverkligandet 🙄😱💩

Jag hade tid på mig att lämna in provstickan till den 31 mars. Fick det här brevet på fjolårssidan.
Men alltså… hallå! Hur roligt kan detta vara på en skala från noll till tio?

Nu är bajsprovet på väg till ett laboratorium i Helsingfors, i ett pappkuvert, inkapslat i ett plaströr och i en plastpåse där det även finns en absorberingsduk. Troligen för alla eventualiteters skull.

Vi är många som har fått det här testpaketet, men inte har jag sett många skriva om det, än mindre visa bilder 😂
Med några vänner har vi pratat om det här. ”Ja, jag borde göra det, det är ju så bra att vi får göra det gratis… men…”

Det här var väl ett skitroligt eller skithemskt inlägg?

25 reaktioner på ”Detta har jag förhalat länge…

 1. Haha … inte världens roligaste, men inte så hemskt heller. Bra och informativt skulle jag nog uttrycka mig!
  Skönt ändå att få det gjort … inget som görs rutinmässigt här vad jag vet.

  1. Jag fick en kallelse tidigt i höstas eller på sensommaren – datumet gick då ut 31.12.
   Då fick jag det inte gjort men så kom en kallelse till och då tänkte jag att nu måste jag få det fixat.

 2. Nån sån hår screening vet jag inte om vi har i Sverige, i alla fall inte på 80-åriga kärringar. Hoppas att allt är ok med dig.
  Kram

 3. Bara att tacka och ta emot när sådana undersökningar erbjuds tänker jag. Då har man i alla fall gjort vad man kunnat.

 4. Så bra att du skrev om detta! Jag är säker på att du hjälper någon annan att ta tag i det. Bra att det är gratis och ändå så enkelt att ta själv.

 5. Sån undersökning skulle jag inte tacka nej till, fast det inte är det trevligaste att göra, men tänk på den/de som ska kolla alla bajsproven då 🙈 Har dom inte tarmscreening i hela landet 🤔 jag har inte fått ngn kallelse

  1. Har du fyllt 60 år? Eller är du 61? Då får du när du fyller 62, 64, 66 osv.
   Ja, de som kollar proven är nog luttrade, de tänker knappast på att det är bajs de hanterar varje dag 💩😂

   1. Jag undrar om det här är nåt nytt i Finland? Nåt som startat i år?
    Och då får du det i år? Kanske lönt att höra sig för med kommunala vården?

 6. Mycket bra information! Olika befolkningar drabbas ju av olika åkommor. Cancer i tjocktarmen är på uppgång i USA, så 45 åringar och äldre kallas till kolonoksopi vart 5-10 år om polyper hittas under den första undersökningen. Jag var på min första undersökning för 5 år sedan till följd av ngt annat som kollades upp och polyper hittades. Nu är det dags att boka tid för nästa…. Inget jag ser fram emot precis, men det borde göras… Hoppas du får ett bra resultat. 😀

  1. Jag antar att jag kommer att kallas in för vidare undersökningar. Behövs ju bara hemorrojder, så finns det spår av blod 🙂
   Men jag tar en dag i taget och ser vad det blir.
   Tycker trots allt (alltså att man måste göra äckelprovet själv)… att det är BRA att vi får detta gratis.

 7. Ja, inte är ett sådant prov roligt att göra. Äckligt är ju bara förnamnet. Gjorde ett sådant för bara två veckor sedan. Ingick i min årliga ”bilprovning”. Som rutin finns inte dessa tester i Sverige, inte mig vetande i alla fall. Men de borde finnas tycker jag.

 8. Det här är livsviktigt och inte tycker jag att bajs är så äckligt. Jag fick en polyp borttagen och har förstått att det är sådana som cancer utvecklas i. Screening för folk över 65 är på gång hos oss. Bästa väninnans man var det tyvärr för sent för, hans cancer har redan satt inoperabla metastaser.

  1. Sorgligt med vännens man 😦
   Hos oss har vi screening vartannat år för 60–74 år gamla personer. Visst är det bra och bajs i sig är inte så äckligt, nej.
   Det var mest alla de där stegen som skulle göras för att få provet på rätt sätt taget och skickat som kändes svårt.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.