Livet är här och nu

Plötsligt brann två lågor intill varandra då ljuset nästan hade brunnit ut.
Plötsligt brann två lågor intill varandra då ljuset nästan hade brunnit ut.

Igår fick jag ett dödsbud. En av mina tre morbröder hade gått bort. Han blev 85 år. Hans två bröder har somnat in redan för många år sedan.

Så som alltid då någon dör väcks många tankar. Dels sådana som berör praktiska arrangemang, för det finns massor att tänka på och som ska göras de närmaste dagarna och veckorna. Dels började jag tänka på hur fint det kändes att morbror var hos oss med en del av övriga släkten på jul.

Jag tänker också att han har det bra där han nu är. Han har åter fått träffa sin mor, sin far, sina bröder och många andra nära och kära. Den synen har jag på döden.
Läste också flera gånger ett brev jag hade fått av morbror. Han berättade om en dröm han hade haft om sin far, min morfar, som dog i kriget mot Ryssland och vars kropp aldrig återfanns.

Döden hör livet till. Och livet, det är här och nu.
Igår, innan jag visste att morbror var död, gjorde jag en intervju med en innebandyprofil. Alla möten med olika människor jag har fördelen att ta del av i jobbet är en del av det underbara nuet.

Ikväll ska jag ut och äta med en väninna och sedan ska vi på pubkväll där Elias Hämäläinen uppträder. Om honom skrev jag så här i oktober.

Så bästa vänner. Lev här och nu, den här dagen kommer aldrig tillbaka. Ta ansvar för allt det du säger och gör, försök vara snäll mot alla, också mot dig själv. Kram!

16 reaktioner på ”Livet är här och nu

 1. Det är alltid ledsamt och tråkigt med dödsbud, tillika får det en att stanna upp och fundera på livet. Men minnena finns och man går tillbaka och kommer ihåg alla trevliga upplevelser man haft tillsammans. Vi har också fått dödsbud, mellan 6 dec och 20 jan har det kommit 3 bud. Två släktingar och en god vän. De här personerna var mellan 80 och 95 år och har alltså också fått uppleva ett långt liv. Men oberoende av en hög ålder, så känns det ändå….
  Kram

 2. Vårt varma deltagande! Och krama om din mamma och syster från mej och min familj också. Ja, eran morbror var en fin person och en kär vän också till min pappa, som också lämnade jordelivet ett drygt halvt år efterr att han fyllt 85 år. Fint, att du fått ta del av brevväxlingen.

  Vi får vara tacksamma och minnas alla stunder tillsammans.

  Vi firade idag dop för vår sonson i Helsingfors och har upplevt en glädjens dag bland släkt och vänner med min svärmor som äldsta deltagaren, hon fyller 93 år den 28 februari och bor fortfarande ensam hemma! Men min man insjuknade igår i hög feber, mer än 39 grader, så han var tvungen att avstå. Däremot kunde vår dotter delta, denna gång och det är vi alla glada över!

  Kramar från din mammas kusin!

  1. Vi visste att ni hade dop och jag tror min syster tar kontakt med dig någon dag, annars ses ni ju på stickklubben!
   Vi var inte beredda på hans död, det kan man ju aldrig vara – men 85 år är ändå en ålder, och att vi var julen tillsammans känns nu extra fint.
   Kram och tack för dina fina ord och omtanke.

  1. Visst är det så, fastän döden är en del av livet. Det är svårt att avstå och svårt att inse att man inte kommer att se den här människa igen, åtminstone inte under jordelivet.

 3. Hejsan!
  Tittar in och säger tack för kommentar hos mig, roligt att du hittade dit.
  Du har en fin och trevlig blogg.
  Dödsbud är inte roligt, men som du skriver, en del av livet och minnena finns ju alltid kvar.
  Birgit

 4. Tråkigt när man förlorar nära och kära..även om det hör livet till. Själv väntar jag på min brors bortgång. Man har avbrutit alla behandlingar och lagt honom på Palliativa avdelningen. Det är förmodligen frågan om dagar kvar…Hur jobbigt som helst! 😦

  1. En stor styrkekram åt dig!
   Även om du vet att han ska gå bort, och ni räknar dagar, kanske rentav tänker att det blir en ”lättnad”, om han slipper han ont… så är det ändå förbenat svårt att släppa taget 😦 … tänker på dig.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.