Hembakt bröd

Klart för att gå in i ugnen.
Klart för att gå in i ugnen.
Saftigt och saltigt med nötter och oliver.
Saftigt och saltigt med nötter och oliver.

Jag gillar att baka bröd, då jag har tid. Den här gången gick jag inte efter något speciellt recept. Började med 2 dl mjölk och 3 dl vatten som jag lät jästen lösa sig i.
Hackade nötter av olika slag till små, små bitar och samma procedur utsattes färdigt urkärnade gröna oliver för. Med facit i hand kan jag väl säga att jag inte hade behövt hacka dem så väldigt fint. Nästa gång låter jag också större bitar komma med.

Jag använde såväl vete- som grahammjöl, samt lite salt och olivolja. Körde blandningen i en matberedare tills degen släppte från kanterna i kärlet.

Lät degen jäsa en dryg halvtimme, klämde sedan ut luften och delade degen i två bitar. Snittade bröden lätt med kniv och lät dem jäsa ytterligare 20 minuter. Penslade med vatten.
Gräddade ett bröd i gången på 200 grader i drygt 20 minuter.

Snart ska sättpotatisen ner här.
Snart ska sättpotatisen ner här.

Någon annan som varit duktig i dag är svärfar som börjat vända potatislandet på sommarstället. Härligt då sommaren ligger framför oss!

Annars har vi firat min mors dag i dag med mat på Skeppsbron och Bennys mor fick rosor i kruka och där på sommarstället drack vi kaffe och åt jordgubbstårta.

18 reaktioner på ”Hembakt bröd

 1. Det där brödet såg gott ut! Jag måste nog ta och skärpa till mig och baka lite bröd själv. Jag har ju frys, så det finns ingenting att skylla på.
  Det låter som om ni haft en fin dag med firandet av er mammor.
  Kram, Ingrid

 2. Brödet ser jättegott ut!!!! Själv är jag ingen bakare…. De dröjer nog innan de kommer nån potatis i jorden för de var fortfarande is på landet i stugan 😀

 3. Jag gillar nötter och nyttigheter i bröd. Bäst är det att baka själv. Då vet man säkert vad som finns i degen. Ofta när vi frågar i en brödaffär verkar de inte ha en aning om ingredienserna. Jag minns ställen vi bott på där de hade tjusiga skyltar vid varje bröd. Om kunderna var läskunniga slapp expediterna höra samma frågor.

 4. Verkar gott. Tyvärr är hustrun nötallergiker så det har vi inte i brödet även om det säkert är gott. Fint med potatislandet. Vi har inte satt några ännu.

 5. Nybakt bröd är verkligen super gott.

  Tänkte även fråga om lite hjälp. Jag och min dotter kan vinna en resa till Legoland. Det skulle betyda så mycket om du ville rösta på oss och hjälpa oss vinna. Vi behöver vara inom de 10 första placeringarna. Du röstar här: http://bloggbussen.bloggportalen.se/top-list på Lottizdays Fotograferande fyrabarnsmamma genom att klick på +1 till höger om vårat namn. Har även skrivit inlägg i min blogg där man kan rösta via http://lottizdays.blogg.se/2013/may/deppade-ihop-gjorde-det-jag-behovde-och-nu-maste-jag-ta-till-fight-2.html Det skulle betyda oerhört mycket om du vill hjälpa oss och gärna be de i din närhet att rösta. Röstningen pågår till 16 maj kl. 23.59. Tack på förhand.

 6. Hmmm, det borde vara förbjudet att sätta upp sådana där bilder på bloggen. Det går på tok för oss som hinner läsa först mitt i natten och sen måste ta en räd till kylskåpet när magen knorrar och skriker efter nybakat bröd.
  Mums, så gott det ser ut!

  1. Bröd, speciellt nybakt och varmt, är ju bara så jätte gott. Tänk om det också skulle vara hälsosamt och bidra till att vikten rasade, så liten jag skulle vara då 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.