Om sorg och kreativitet

Flyttade på några växter för att frigöra ytor att jobba på.
Flyttade på några växter för att frigöra ytor att jobba på.

Underrubriken på den här bloggen är ju ”inne i huvudet på en författare”. Så mycket om författarskapet har det inte handlat om på senaste tid.
Ändå är det helt möjligt att jag skriver en fjärde bok i serien om nyhetschefen Adrian Debutsky. Men jag skapar ingen stress för mig själv med det. Kreativitet går inte att mana fram.

Förra hösten och vintern målade jag på kurs. I den helt fria processen, där vi inte var tvungna att skapa något på förhand bestämt, bearbetades många känslor.

På ett och ett halvt år har jag ändå inte haft ork att skriva skönlitterärt. Den sorg som skilsmässan innebär slukade största delen av min energi. Resten gick åt till jobbet, som också kräver kreativitet.

Nu börjar jag så småningom känna att jag åter vill skapa något. Därför frigör jag ytor på bordet i vardagsrummet. Det har ju nästan sett ut som en djungel med alla mina växter.
Ni kan säkert räkna ut att jag inte behöver utrymmet för att skriva böcker. Bilder på det jag ska pyssla med visar jag den dag det finns något konkret att visa.

22 reaktioner på ”Om sorg och kreativitet

 1. Vi är ju komplexa alla. Och har många olika sidor. Ibland vissa sidor är mer framträdande än det andra.
  Spännande vad du hittar på härnäst!
  🙂
  Kram!

 2. Att skriva en bok gör man inte på beställning. Det är ju samma sak med konst – andan måste helt enkelt falla på.

 3. Jag skrev just klar min första bok (jippi). Vilket jobb! All respekt till författare stora som små. Det är i sanning en process som tar både tid och kraft. Men när de 67500 orden ligger där printade framför mig är det ändå en vidunderlig känsla.

  1. Åååh! Grattis! Jag vet känslan… fastän jag inte har egna barn brukar jag tala om att det är som att få ett barn då man ”trycker ut” den där boken 🙂
   Ger du ut på eget förlag eller blir du utgiven? Av vem i så fall? Vad heter boken? Många frågor nu! 🙂
   Att du har skrivandets gåva ser man i din blogg.

   1. Min insats som kille när jag fick barn var mest att fumligt stå och fundera vad som var fram och bak på det skrikande byltet. Min del var rätt så begränsad.
    Jag kan däremot relatera till känslan av att han något i ”magen” som växer för var dag. Födslovärkarna ersätts av ångesten – har jag fått med allt?
    Men sen – glädjen när den ligger där. Ny, fräsch, fortfarande varm efter att skrivaren stått och tuggat ett bra tag. Vilken känsla!

    Nu kommer det svåra.Det har varit ”på låtsas” fram till nu. Även om jag fått väldigt trevliga recensioner av folk som läst delar av boken så hade jag svårt att ta till mig att det var min bok de pratade om.
    Nu står jag här. Vad gör jag nu? Hur tar man kontakt med förlagen? Med vilka? Fördelar och faror? Som gammal marknadsförare borde jag veta dessa saker men jag har ingen aning 🙂
    Boken har för övrigt ett arbetsnamn men det sitter inte riktigt så jag ska låta det gå några rundor innan det spikas.

   2. Ahaa! Så den är inte utgiven än. Lönar sig att skicka till fler förlag, men det är ju inte dyrt att ge ut på eget heller.
    Men har man ett förlag bakom sig behöver man inte sköta marknadsföringen själv.
    Väntar med spänning på att få se hur det går!

   3. Men om du skickar den…hur gör du då? Inget kontrakt innan? När vi tog fram mjukvara så var det alltid massa skrivande innan något visade något.
    Vilka är ”bra” förlag?

   4. Jag försökte med de två största som finlandssvenska som fanns för några år sedan, men fick inte napp. Skickade till några svenska också, beröm och tack fick jag, men ingen ville ge ut boken. Så jag bildade eget förlag och har där nu gett ut tre böcker. Säljer ju inte fler än cirka 300, vilket är väldigt lite om man ser på marknaden i Sverige, men rätt stort för en okänd som jag i Svenskfinland.
    Jag layde boken själv och lät trycka den senaste i Estland, för att det var så mycket billigare där än i Finland… hade gärna gynnat finska företag men, men…slutresultatet var ändå toppen, med dustjacket och allt (hade varit jättedyrt här hemma).
    Finns ju så många förlag i Sverige att jag inte kan säga vilket är bäst.

   5. En sak…du sa att du satte boken själv. Jag är rätt så händig när det gäller IT och photoshop. Har du en mall man kan utnyttja? Lite osäker på vilka sidor som ska vara med förutom själva boken.
    Kan vara snyggare om man presenterar ett så färdigt paket som möjligt tänker jag.

   6. Jag jobbade i InDesign. Man bygger ju mallen själv med sigmarginaler och sådant. Räknar med tomma sidor i början för ISBN-nummer, titel m.m. Kolla med andra böcker hur de är uppbyggda.
    Hoppas du förstår vad jag menar – annars får du precisera frågorna 🙂

   7. Jo, jag tror jag förstår. Ok, jag ska kolla in det. Just nu sitter jag med sista rättningarna som mina underbara lektörer har skickat in. Det är skittråkigt rent utsagt, men nödvändigt. Samtidigt syndar jag. Börjar skriva på en deckarroman som legat alldeles för länge i huvudet och skrotat. Älskar att bygga karaktärer. Dåligt samvete för att jag ”väljer” ut offret men älskar det övriga omkring. Dock är det mycket svårare. Varje litet ord kan vara en ledtråd eller ett villospår. Här gäller det att ha fokus. Lite svårt med tanke på allt annat som händer i mitt liv. Life in a rollercoaster 🙂

   8. Toppen med lektör, jag har också haft en sådan, hon var guld värd. Rättade inte bara språkfel utan kom med synpunkter på mycket annat, skrev in smajlisar när hon gillade något specifikt och lyfte upp sådant som hon inte fattade (t.ex. orsakssamband man själv tagit för givna osv.)
    Karaktärerna börjar minsann leva sina egna liv, min huvudperson ”finns” på riktigt och försöker ibland bestämma själv 🙂 Jag i min tur älskar att skriva dialoger.

   9. Det skumma med dialoger är att de skriva strax innan de kommer på ”print”. Som när man läser med barn och döljer texten under med ett vitt papper. Texten växer bara fram.

   10. Oj, det har jag glömt… man får pröva sig fram. Kan kolla om jag har kvar dokumentet nånstans. Det gjordes på min gamla arbetsplats, fick lov att använda InDesign där. Sedan dess har mycket hänt, redaktionen jag jobbar på är ny.
    Jag har en ny dator hemma också, ska se om jag sparade ner allt det där på cd-skiva och kan återkomma om jag hittar något av värde.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.