Glada vappen!

Så säger man inte i Sverige, tror jag. Och där firar man inte annars heller på riktigt samma sätt som vi i Finland.
I Sverige är majbrasor vanliga. Hos oss tänds brasorna till midsommar och vid villaavslutningarna och på forneldarnas natt i augusti.

En affär i gamla stan i Borgå.
En affär i gamla stan i Borgå. Ballonger och serpentiner är en del av rekvisitan många har då det firar valborg och första maj i Finland.

Jag följer inte längre så väldigt många traditioner kring första maj. Men eftersom jag fick kämpa ganska hårt för att få vita mössan (=klara studentskrivningarna) brukar jag ha mössan på huvet åtminstone på första maj, ibland även på valborgsmässoafton.

Därvid stannar det ungefär. Jag har ätit flera struvor redan innan den här dagen, men mjöd dricker jag inte. Det blir skumpa och vitt vin i stället.
Ballonger blåser jag inte heller upp. Ska kolla om jag har några gamla serpentiner på lager 🙂

Men det är fint med traditioner och kul att se att många ännu förvaltar dem. Till exempel att man sjunger in våren på olika håll i landet – på torg, i parker där folk har picknick och i festlokaler.

Önskar er alla en trevlig helg!

17 reaktioner på ”Glada vappen!

 1. Trevlig helg själv. Jag firar inte något numera, så det blir som en vanlig lördag. Det är +12,1 grader i skuggan, för solen skiner, men det blåser kraftigt. Hoppas de, som eldar tänker sig för, så de inte eldar upp Kårböle.
  Svante

  1. God morgon! Hoppas din by står kvar – att ingen eldade upp den!
   Man kan fira också utan alkohol men nog blev det skumppa och vin i går för mig.
   Glad första maj Svante!

  1. Det finns säkert många länder där första maj inte firas alls. Förr var det arbetarfolkets helg i Finland, därför alltid ännu ledig dag. Nuförtiden är det inte lika många politiska tal och marscher, men de förekommer förstås.
   Våren sjungs in, det är picknick om vädret tillåter – det är det som gäller i dag.

 2. Då har ni två brassor fler per år än vi här. Skoj att läsa om olika traditioner och sätt att fira Valborg på. Hos oss brukar det dessutom nästan alltid regna på valborgsmässafton, men inte i år:-)

  1. Det kunde ju inte regna då kungen fyllde 70! 🙂 Kollade festligheterna på tv. Ni hade toppenväder!
   Hos oss regnade det på lördag, i dag har vi sol – hoppas det fina vädret håller i sig några timmar framöver!

 3. Här firar vi nog inte lika mycket som ni i Finland gör. Endast majbrasor och ibland körsång på valborgsmässoafton. När jag var barn sköts det mycket smällare den kvällen.

  1. Ja, jag skulle säga att de säljs på marknader, kanske mest i större städer? Du menar de där träpinnarna med pappersremsor på toppen?
   Inte så vanliga mer men tror som sagt att de förekommer här och där, kallas de maj-ruskor?

   1. Ja, jag menar de där pinnarna med pappersremsor. De är så festliga, eller åtminstone var de det för ett litet barn. Jag vet inte alls vad de kallas på svenska, jag är purfinne.

   2. Vappuviuhka är det ju på finska, jo – vet inte en om de har ett svenskt namn, men vi tänkt bägge på samma sak och det var ju det viktigaste 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.