Ordet själv låter bättre än ensam

I Sverige tänder man majbrasa på valborg. Har minnen från det, en kall valborg 1998 i Täby, Stockholm 🙂

Jag har hört till dem som ifrågasatt kutymen att man i Sverige använder ordet ”själv” då man menar att man är ensam. Där säger man ”Jag är själv hemma” istället för ”jag är ensam hemma”. Rätta mig kära svenska vänner om jag missförstått något.

Men sedan jag fick höra glåpord från vissa håll om att jag är en ENSAM människa som inte har annat att göra än att sitta hemma och blogga om min ointressanta vardag… hur kan jag liksom tro att någon är intresserad av den?! … så tycker jag att ordet ensam känns fel då jag berättar här att jag firar valborgsafton ensam.

Jag firar den SJÄLV 🙂 Och det är SJÄLV-valt. För morgondagen har jag andra planer, men idag har jag jobbat bland annat med översättningar. Dessutom har jag fått sov- och arbetsrummet nästan klart. Endast några få prylar ligger kvar på golvet och väntar på sina nya platser.

I kväll har jag haft chattkontakt med vänner via Messenger. Jag har kollat valborgsfirandet i Sverige och då Brahe Djäknar sjöng in våren på Vårdberget i Åbo. Jag har haft min studentmössa på huvudet och druckit några glas vin.
Och helt ensam, helt själv, har jag haft det riktigt bra ❤

Ett hav av vita mössor i Vårdbergsparken i Åbo.

28 reaktioner på ”Ordet själv låter bättre än ensam

 1. Jag säger nog ”jag är hemma själv”. ”jag är själv hemma” låter mer som medhåll på en fråga. Ordet ”ensam” låter mer som ofrivilligt själv i det egna sällskapet.
  Jag är hemma själv idag. Och igår. Och förrgår. Helt självvalt. Trevlig Valborg!

  1. Det här blev en intressant diskussion med många infallsvinklar 🙂
   Jag åker allena med cykel till sommarrestaurangen vid stranden som öppnade i går.
   Där tror jag att jag inte behöver vara ensam länge, där brukar krylla av folk då solen lyser som den gör i dag.
   Glad första maj!

   1. Men om du får punktering på vägen kanske du får laga den själv 🙂

 2. Tycker det är stor skillnad på ensam och själv. Själv är som du säger själv-valt. Jag älskar att vara själv, ha mycket egentid. Medan vissa kan känna sig ensamma trots att de har massor av folk runt sig. Önskar dig en fin valborgskväll alldeles själv!

  1. Visst är ord och uttryck intressanta!
   På första maj i dag tror jag inte att jag är ensam hela dagen, men annars är jag som du – jag gillar egentid, att själv få bestämma vad jag gör, när jag äter, vad jag äter, om jag tar en skål till maten eller inte, osv.

 3. Det är en intressant fråga. På svenska kan nog ordet Ensam användas både i betydelsen Ensam hemma och jag känner mig Ensam. Jag är Själv är för mig ett starkare ord som för mig alltid är positivt. Redan en 5-åring kan säga ”jag kan själv”

  1. ”Jag kan själv” är helt rätt uttryckt, tycker jag. Men att ”vara själv hemma” då man menar att man är ensam låter inte lika rätt.
   Språk, ord och uttryck är i alla fall intressanta! 🙂

 4. Nja, här tror jag nog att det är en ”språkförbristning”. Jag är själv hemma” har jag aldrig hört/sagt utan det heter
  ”jag är ensam hemma”, dvs. mamma, pappa och familjen är bortresta till exempel. Däremot säger man ”Jag bor själv” när man menar att man inte bor ihop med någon.
  Egentligen ”same difference” som min man skulle säga;-)
  Ha en fin Valborg!

  1. Man säger så olika på olika håll, men för det mesta förstår vi varandra 🙂
   Ordet ”allena” är bra, men det kanske anses gammaldags nuförtiden?
   Glad första maj-måndag!

 5. För mig är det precis så som du skriver det. Jag gör saker själv, inte ensam. Ska jag iväg på något använder jag ibland varianten ”på egen hand”. Har aldrig tänkt på varför jag säger själv och inte ensam. Men kanske är det för att jag just aldrig känner mig ensam. Inte ens när jag bara har mig själv som sällskap 😀

 6. Man kunde visst också säga: Jag firar valborg med mig själv. Nu tänkte jag lite på tyska och där hade man sagt: På valborg är jag allena. Att vara allena eller ensam är stor skillnad på tyska.
  Har varit hos en vän igår, idag på en liten utflykt med grannfamiljen och imorgon är jag inte ensam utan allena 😉

  1. Ja, ordet allena är bra! Det finns ju i svenskan, men månne någon tycker det är förlegat / gammaldags?
   I dag lyser solen så jag ska gå och lyssna när en kör sjunger in våren nära stranden vid Lovisaviken.

 7. Hmmm! Aldrig reflekterat över det. Men, jag kan säga så här – jag var ensam hemma hela helgen, jag gör det mesta ensam och jag valt detta helt själv. Och jag trivs med det alldeles utmärkt då jag har svårt att anpassa mig till andras nyck och vad de tycker.
  Har aldrig förstått mig på varför ska man vara ihop med andra för att man ska anses vara lyckad. Sen blir de olyckliga i alla fall. Jag vet alltid var jag har mig själv.
  😍

  1. Kloka ord åter en gång av dig ❤
   Lycka är inte bara det att man har någon annan vid sin sida.
   Men lyckliga är de som har de bra tillsammans, likaväl som en singel kan vara lycklig över sin situation.
   Efter tre år som ensamboende har jag nog också svårt att anpassa mig efter andras nycker 🙂 Det är som du säger, man vet var man har sig själv.
   Glad första maj!

 8. Först vill jag måste säga att det är ofta avundsjuka människor som ”hoppar på andra”.

  Att vara ensam eller själv. Själv-vald ensamhet är en sak. Det finns många ensamma människor. Jag tänker att orden har två olika betydelser beroende på om det är jag som tar beslut eller om det är någon annan som gjort det åt mig. Jag valde vara själv – hade kunnat åka på danstillställning med vänner -men det blev en hemmakväll vid datorn – spelade och chattade med andra som var online. En helt ok kväll för mig. Dagen hade jag umgåtts med väninna och en härlig promenad vid havet.
  Idag 1 maj – solen skiner, det blir nog en promenad senare men precis som du har jag projekt ”göra om som jag vill ha det i hemmet” på gång – och jag ska förbereda lite på detta så det blir ett steg närmare mitt mål. 🙂
  Önskar dig en fin dag och det är trevligt läsa dina inlägg – även om jag inte alltid kommenterar.
  Kram på dig!

  1. Många kloka ord här också! Ja, det beror på om man valt att vara ensam, eller om man blivit det mot sin vilja.
   Man är ju sällan ensam nuförtiden om man har en dator och gör såsom du och jag, spelar, chattar, skriver 🙂
   Solen lyser här också i dag, så jag ska också snart iväg med cykeln och kameran!

 9. Lustigt det där med :själv” och ”ensam” … har funderat på det själv. 😂 Och klart man kan njuta av att vara ensam utan att vara ”ensam”. 🤗

 10. Jag har precis som du gjort,reagerat över varför folk värjer sig för ordet ensam.Sitta själv istället för sitta ensam till exempel.Jag tror att många kan känna en skam över att vara ensam? men det väljer man ju själv hur man vill ha det inbillar jag mig.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.