Att fasta, städa, välja, reflektera

Jag brukar alla vardagar lyssna på programmet Andrum i radion. Den ger för det mesta fina visdomsord att tänka på längs dagen. I dag handlade det om fastetiden, som också kan innebära att vi tänker på allt onödigt vi omger oss med.

En symbolbild för avskalat, och naturen som läker – ger krafter.

Vissa dagar känner jag ett märkligt illamående. Det är inte fysiskt och beror således inte på för mycket eller för lite mat och dryck, eller på förkylningen.

Jag har insett att jag påverkas av andras illamående på sociala medier och väljer därför nu aktivt bort den delen. Jag kunde gå ut ur till exempel Facebook om det inte var för journalistjobbet. Vi länkar våra nyheter bland annat där och får nyhetstips den vägen.
Men jag slutar med att läsa de negativa trådarna där allt från rasism till annat hat och illamående florerar.

I Andrum talade Christer Romberg också om alla onödiga prylar vi omger oss med. Jag har städat bort mycket sånt under snart fyra års tid och jag kommer dagligen att se över vilka saker jag behöver och vilka jag inte behöver. Detsamma gäller vänkretsen. I den mån det är möjligt vill jag helst umgås med människor som sprider kärlek och energi.

18 reaktioner på ”Att fasta, städa, välja, reflektera

 1. Tack för ditt inlägg! Det är ju de negativa ”trådarna”, som gör att man tappar lusten för internetmedia. Men, som tur är kan man i just bloggandet finna vänner, som sprider positiv energi. Dessa vänner får man vara rädd om. Då kan man fortsätta blogga 🙂

  1. Precis. Tack för dina tankar här också ❤
   Jag har kommentarsgranskning på eftersom det ibland kommer svar som har rasistisk prägel, eller som skäller ner tredje part, till och med namngivet.
   Om man bara skriver att JAG är en skit kan jag ännu publicera det, men inget annat elakt godkänner jag, har ju juridiskt ansvar för min blogg.
   Och jag är tacksam för alla fina vänner jag fått via bloggen, många har jag mejlkontakt med.
   Att ses IRL är inte lika viktigt, man vet var man har varandra ändå.
   Så vi fortsätter blogga i god anda!

  1. Ja, du har nog rätt – jag får inte så mycket negativt i mitt eget flöde (förstås ibland nog men tar alltid bort då) – men sedan gäller det också att inte läsa arga, hatiska inlägg som startats av andra 🙂
   Torsdagskramar till er!

 2. Jag bryr mig aldrig om negativa saker på exempelvis FB.. jag nonchalerar allt sådant till 100% jag ser det knappt jag bryr mig bara om mina vänner och familj och vad dom säger sen laddar jag upp bilder och delar min blogg dit sen är jag nöjd..
  jag skulle nog hellre ta bort bloggen och bara ha FB för jag tycker WP har blivit så tråkigt men jag ger inte upp riktigt ännu så skit i allt tråkigt och negativt som finns överallt då mår man bättre..
  Ha en riktigt fin kvinnodag nu..

  1. Nog får man ju ofta på omvägar höra om sådana som skrivit fult om en på FB. Jag har ett par personer som hoppar på mig.
   Har förstås blockat dem så att de inte längre kan tagga mig, men det oaktat går ju mitt namn att skriva ut…
   Hatarna, de ilskna, mår ju dåligt… jag vill inte att deras negativa attityder ska drabba även mig.
   Nyhets-hetsen är en annan sak jag inte gillar, alla vill vara först med nyheterna – skit detsamma om man hinner kolla fakta, liksom…
   Kram till dig!

 3. Jag har samma taktik och försöker undvika negativitet, hat och hot som mycket som möjligt.
  Gillar ”rabarberpolisens” sätt att se på saken. Jag gör likadant. Rensar.

  Är som du – mår dåligt av att läsa alla ”hemskheter” som en del bara öser ur sig.
  Vad hände…? Känner inte igen mig längre.

  1. Klimatet inom många forum har blivit så hårt och hänsynslöst.
   Folk tycker dom är tuffa då dom spyr ur sig allt möjligt, dom är ”raka och ärliga”…
   Men man kan ju ofta välja bort sånt.
   Vi behöver mera värme, empati, kärlek, kramar.

 4. Hej, jag har plockat bort de vänner som gett mycket negativ energi, t.ex genom att hela tiden länka till olika sajter som kritiserar något, ofta främlingsfientligt. Jag har då skrivit ett meddelande där jag säger att jag inte vill ha negativ energi i mitt liv så tack o hej. En har svarat och sagt att hon förstår, o tack för att jag skrev o inte bara raderade henne. Jag känner verkligen att jag inte orkar med negativa människor längre, de är så tärande. Alla har vi dåliga dagar och behöver få utlopp för frustrationer, men de som klagar jämt, bara för att…de får stå sitt kast och försvinner ur mitt liv. Lycka till

  1. Det är sannerligen tärande med elaka och negativa människor.
   Bra att vi ganska långt själva kan välja vem vi umgås med och speciellt kan vi välja vem vi har som vänner på FB och i våra bloggar.
   En stor kram till dig!

 5. Märkligt det där med att behöva trakassera andra innan man ser till sig själv först. varför tror vi att vi är så mycket bättre eller sämre än våra medmänniskor? jag håller med dig, att läsa en massa negativt på sociala medier gör en helt klart illamående, men också förundran i hur lätt det är för folk att vara elaka på nätet, men sedan inte kunna stå för sina elakheter när de väl ställs öga mot öga mot dem de riktat sina elakheter emot. Då är det bäst att bara hållsa sig borta från nätet för ens egen hälsa!

  1. Visst är det ett fenomen, att vara elak på nätet. En står för det med eget namn och foto på Facebook, men visst finns där fejkade profiler också, och folk som gömmer sig bakom blom- och djurmotiv osv.
   Trollen som anonymt förföljer bloggskribenter är ju också ett kapitel för sig…
   Och det du skriver i sista meningen är nog enda sättet som hjälper om man vill slippa illamåendet.
   Kram!

  1. Det är ingen fara med Facebook egentligen, du bestämmer alla inställningar själv.
   Du väljer vänner själv, och tackar du nej till någon inbjudan får inte ens dem som frågat dig veta att du gjort det.
   Du kan ha en sluten profil som bara dina vänner ser, osv.

   1. Ok, då kanske jag skulle våga mig på det. Det blir lättare att hålla kontakt med släkten då, alla meddelar nyheter på Fb.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.