No-waste-plate och allhelgonatraditioner

I går åt jag på Lovisas prisbelönta veganrestaurang. Första gången det som på listan heter Zero Waste tapastallrik. Man får då ett ”hopkok” av olika råvaror som kocken råkar ha i köket. I går fick vi bland annat bröd, oliver, inlagd gurka, paprika, sallad, tofu, rödbeta m.m.

Restaurangen strävar till att inte slänga bort något överhuvudtaget. Men det som vi inte orkade äta från Zero waste återanvänds inte i nån annan portion 🙂

Morotsbrödet som toppas med något som liknar, och även smakar, rökt lax, men som är morot – det är också vackert att titta på.

I dag är det alla helgons dag, och för mig betyder det att vi kommer ihåg nära och kära som gått bort. Min syster och jag förde ljus till gravar på två kyrkogårdar.

Det är liksom inte så mycket Halloween-ståhej, men allt mer har sådant också kommit till Finland. Särskilt daghem och skolor brukar ha kul kring Halloween. En del privata fester arrangeras nog också, och många satsar rejält på att spöka ut sig.

Mitt bidrag till Halloween är en ögonvita som redan under några veckor varit rött och ser skrämmande ut. Lyckligtvis har jag inte ont i ögat. Ögondroppar hjälper på sikt.

Att sitta mycket vid datorn bidrar till att ögonen blir torra, och all luftkonditionering jag utsattes för under Spanien-resan gjorde säkert också sitt.

Ett ljus på min pappas grav. Det är 40 år sedan han gick bort.
Gamla kyrkogården i Lovisa.
Också ett gammalt träkors kan tröttna och ramla omkull. Den gamla mossiga muren är fin.

20 reaktioner på ”No-waste-plate och allhelgonatraditioner

 1. Jag har just kommit hem från gravbesöken, också på två kyrkogårdar, tre gravar för fem personer. Vilken vacker ljuslykta du har på din pappas grav.

  Idén om att ta vara på allt på restaurangerna är strålande. Det slår mig att vi här hemma nästan aldrig slänger något, allt äts upp.

  Vackra bilder i ditt inlägg, roligt att dekorera med penséer, de är ju också ätbara.

  De senaste dygnen har jag haft ögoninflammation, med röda ögon men jag har haft en kedja av förkylning med hosta, halsont och nu röda ögon.

 2. Så vacker kyrkogården är. Har varit och tittat på alla ljus som brinner här.
  Önskar dej en lugn kväll och var rtädd om ögat.
  🍹

 3. Vilken bra idé att erbjuda en rätt som består av överblivna råvaror. Ja, tiden går fort. Min pappa dog för 43 år sedan, min mamma för 1½ år sedan och mitt livs kärlek för nästan 5 år sedan. Fina bilder från kyrkogården! Kram!

  1. Alla helgons dag är nog för det mesta lugn för mig.
   Har varit med på en del spöka-ut-dig-fester och sådana kan vara riktigt kul.
   Men att tända ljus och minnas dem som gått bort är en fin tradition ❤

 4. Dom där ”no waste plates” är verkligen en fröjd för ögat, men ingenting jag skulle vilja äta. Å morötter får jag inte ens ned om du förstår vad jag menar.

  Så som jag har förstått det har det mest firats Halloween-fester i Stockholm idag. Det är nog bara vi över 50 som minns hur den ”riktiga” Allhelgonadagen ska vara.

  Min man har sedan några dagar tillbaka samma Halloween-öga som du. Ni två slapp köpa utstyrsel med andra ord;-)

 5. Fina bilder.
  Maten ser gott ut och säkert smakade lika gott som den ser ut.
  Kan inte säga om samma sak om den vegetariska rätt jag åt i veckan. Får kanske skylla mig själv som väljer vegetariskt på AG restaurang som är en uttalad köttrestaurang med hängd mörad kött på menyn. Men vad ska man göra om portionerna är inte tänkte för tjejer/ kvinnor, eller bara för såna som inte är förtjusta att äta för mycket helt enkelt. Så jag valde vegetariskt. Big mistake. Det var misoglaserade aubergine med kantareller, gnocchi, picklade zucchini &kikärtor..
  Låter ju gott. Men det var det inte. Den dröp av olja, utan kryddor eller salt.
  Men som sagt går man på en uttalad köttrestaurang ska man inte välja vegetarisk mat. Men jag var inte själv utan med 5 andra som tog sig rejält av kötthimmelen.

   1. Jag gjorde inte det. Berodde mest på för den andra tjejen ville ha oxfilén well Done, och då fick hon veta att så gör man inte med de hängmörade kötten. Den ska vara blodig i mitten. Och jag gillar inte alls blodig mat. Jag är uppvuxen på gris och kyckling , gås och ankor. Nötkött bara i Gulash-soppa, som alltid görs med blandad kött.

   2. Usch, jag vill inte heller ha blodigt kött – min ska vara well done.
    Och inte hade jag vetat att man ”inte får be om det med mört kött” … kunden har väl alltid rätt? 🙂
    Vill man ha well done så vill man.
    Kyckling är också en av mina favoriter!

 6. Den finska Allhelgona dagen är otroligt fin. Ngn sådan tradition att tända ljus på gravarna finns inte här i norra USA. Det är en vacker och betydelsefull tradition. 😃

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.