Heja Sverige och tack mina svenska vänner!

En bra kolumn av Tobias Pettersson i Hufvudstadsbladet.

Precis så här är det. Sedan 1998 har jag helhjärtat klarat av att heja på Sverige, eftersom jag det året bodde i Stockholm. Och jag skäms varje gång som finländare hellre hejar på Ryssland, Canada, Tjeckien eller vilka länder som helst, men inte på Sverige.

Jag skulle gärna vilja förstå mer om det här fenomenet. Varför lider så många finnar av mindervärdeskomplex då Sverige kommer på tal? Känns inte livet bra mycket lättare för en själv om man hejar på sin granne och är glad då landet når framgångar?

Ett svenskt så kallat fiasko betyder inte automatiskt glädje för mig. Aldrig efter 1998. Men jag kan erkänna att jag har tänkt om, och att jag en gång hörde till hopen som tyckte det var svårt då Sverige besegrade Finland eller vann något överhuvudtaget.

I dag försöker jag föregå med ett gott rikssvenskt exempel, vara positiv och glad. Även fastän jag ibland känner att jag hånas för det.

Och ett ❤ -ligt tack vill jag rikta till alla mina vänner i Sverige som känt glädje tillsammans med mig för vårt hockeyguld!

14 reaktioner på ”Heja Sverige och tack mina svenska vänner!

 1. Jag glädjs varje gång det går bra för Finland.
  Det du skriver om är kanske lite storebrorsproblem och svenskarna kanske inte alltid varit så snälla i samband med krig, erövringar o s v och sådant hänger i länge. Det gick ju väldigt bra för Sverige i många år, när det var problem i Finland, så man kan kanske förstå lite avundsjuka. Nu tror jag inte Sverige har det så mycket bättre eller kanske t o m sämre. Hänger inte riktigt med.
  Intressant det du skriver i alla fall, får mig att tänkta till.

  1. Ja, det kanske är det att Sverige aldrig upplevt krig i eget land, Waterloo var ju något helt annat 🙂
   Svenskar har generellt sett, tror jag, bättre självförtroende än Finland.
   Så mycket är bra och bättre i Sverige och Finland försöker efterapa 😀
   Men visst, det finns i dag mycket vi är bättre på också, utan att man behöver tala hockey.
   Å andra sidan ska väl inte livet vara en tävling heller 🙂
   Kram!

 2. Carita jag är glad för ert guld, och era killar var så bra, till skillnad från våra som inte verkade vara riktigt närvarande.. Det var tjafset i alla tidningar och på nätet efteråt som var jobbigt och irriterande..
  Men som sagt ni förtjänade verkligen ert guld.. Det här inlägget som du skrivit här är verkligen fint och bra skrivet av dig det bevisar vilken fin tjej du är…. Lämnade en länk som svar på din kommentar hos mig men lämnar den här också ifall du inte ser den.. Om finlandsparken.
  https://www.krigsminnen.se/?page_id=5263
  Ha en fin kväll..

  1. Tack för länken här! Det var fint att du upptäckte Finlandsparken ❤
   Mitt hjärta är stort för Sverige, av många orsaker – jag gillar den mentalitet de flesta av mina vänner i Sverige visar.
   Varm kram till dig!

 3. Det visste jag inte att Finland har en mindervärdeskomplex vad gäller Sverige. Jag menar Finland har fött många idrottsstjärnor i världsklass, bland annat alla spjutkastare. Å då är svenskarna avundsjuka.
  Det är ju ofta så att man har ”rivaliserande” favoritlag i fotboll. Jag menar en Djurgårdare och en Hammarbyit skulle aldrig heja på en AIKare till exempel. Då väljer man hellre en Bajare respektive en DIFare.

  1. Kanske svenskar också är avundsjuka på oss? Men jag tycker att det knappt märks i så fall.
   Det där med HIF och DIF och AIK stämmer bra 😀 Jag hejade på HIF då jag bodde i S:holm, maken på AIK och svärfar på DIF.
   Vi kom alltid överens ändå, men jag vet nog många som varit i luven på varandra på grund av rivaliteten 😀

 4. Svenskar har jag alltid upplevt som ett varmare och öppnare folk är finländarna, som i regel är mycket stelare. ( stereotypen som
  råder om finländarna i USA: de dricker brännvin i ett och dansar tango hela tiden och badar lite bastu nu som då…! 😝)
  Dock har jag lärt mig som bosatt utomlands i halva mitt liv nu, att ALLA länder har bra och dåliga sidor. Vi är bara människor och tänk vad BRA att vi får vara olika i Finland, Sverige, USA, Tanzania eller var man nu råkar befinna sig…. Sverige är varken bättre eller sämre än ngt annat land. Det är bara…. Sverige! 🤔😃

  1. Visst är det så! Alla har vi våra bättre och sämre sidor. Det finns myter om oss alla 😀
   Men seg är den där nog om finnen som ”para super och badar bastu och svär och trikkär brännvin, inte skära – para rispa” 😀

 5. Och roddbåts tävlingen mellan Eriksson och Nokia visar också att ni är bättre. Även om du tyckte att det var för långt.

 6. Sånt där förstår jag inte. För mig kvittar det helt och hållet vem/vilka//vilket land som vinner schlager, bordtennis, golf eller vad som helst. Då det gäller schlagers kan jag däremot skämmas över kvaliteten eller gapskratta oavsett vilket land som står bakom. Men roligt för dom som blir glada. Och då blir jag glad för deras skull.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.