Posten strejkar, vi tar till kreativa lösningar

Det var nog mycket bra att jag inte på förhand kunde ana vad poststrejken i Finland kommer att innebära för Nya Östis… då hade jag blivit sömnlös.
Ett par dagar har nu gått till att hitta på kreativa lösningar för att få ut tidningen i alla fall.

Det är fint att rätten att strejka finns, men ibland undrar jag om inte vissa strejkande insatser skjuter sig själv i benet. Vi har hittat nya samarbetspartners som gladeligen hjälper oss att få ut tidningen. Inte gratis förstås, men så att tidningen kommer ut inom rimlig tid och inte först till jul eller efter nyår…

Tog en promenad för att få frisk luft efter allt jobb vid datorn och i telefonen. Det här är gamla Societetshusets och bibbans bakgård.

Glädjande är det också att många läsare engagerar sig och vill hjälpa oss bära ut de extra exemplar av tidningar som vi låter trycka. Men distribution är inte en så enkel fråga. Enligt lagen har vi inte rätt att lämna ut prenumerantregister.

Många läsare är nästan desperata. De säger att de MÅSTE få Nya Östis, de saknar inte andra tidningar, men nog sin lokala tidning. Vilket gör oss varma om hjärtat ❤ Och då är man åter beredd att jobba hårt för att läsarna ska få sin tidning.
Undantagsvis kommer den att vara tillgänglig digitalt under strejken. Men alla har ju inte dator, surfplatta och smarttelefon.

Så det är så här min vardag ser ut just nu.

På promenaden gick jag förbi rådhuset. Vackert inte sant?

… och K-Supermarket har jag inte fotograferat från den här vinkeln förr 🙂

26 reaktioner på ”Posten strejkar, vi tar till kreativa lösningar

  1. Ja, det är poängen – att skapa ”kaos” i vardagen… Jag förstår dem.
   Samtidigt som jag blir lite sur för att det drabbar även oss, ekonomiskt… vi som är oskyldiga till att deras arbetsgivare ställer sådana krav som arbetstagarna inte kan godkänna…

 1. Jag blev tvungen och läsa in mig lite på er poststrejk och det verkar ju kunna bli långvarigt. Julkort och julklappar är väl egentligen inte så viktigt om de inte kommer fram, men det är väl därför strejken förlagts till den här årstiden. Hoppas att det löser sig så att era prenumeranter får sin Östris som de är vana vid.
  Ha en skön tisdagskväll!
  Kram, Ingrid

  1. Vi kan inte göra så mycket för att avvärja strejken – vi får bara göra så gott vi kan för att en del av prenumeranterna får sin tidning.
   Kostar mycket extra för oss 😦
   Kram.

 2. Guuu så tråkigt med strejk! Å om tidningen ska komma ut en viss dag och hamna på hallgolvet är det verkligen ett stort problem. Jättekul att så många engagerar sig och vill hjälpa till med distributionen. Men hur gör ni om ni inte få ge ut prenumerantregister? En lösning kan ju också vara att prenumeranter hämtar tidningen på ett visst ställe, eller kanske på flera platset.
  Önskar dig lycka till!

  1. Ja, så har vi gjort – tryckt upp extra exemplar och kör själva ut dem till olika platser där prenumeranter kan hämta dem.
   Men man ska komma ihåg att vi inte har ett stort bolag bakom oss. Tidningen ges ut av en understödsförening, vi har inga anställda, mycket sker på frivillig bas, och alla utgifter bör vara motiverade. Men stödet bakom tidningen är starkt så vi rider nog även ut denna storm 🙂

 3. Carita, sköt väl om dig! I det här fallet borde prenumeranterna hålla sig lugna! Bamsekramar 🙂

 4. Vacker rådhus.
  Tyvärr drabbar strejk alla andra. Jag vet inte om det är så berättigad idag som det var det förr. Men onekligen ställer tillför alla.

  1. Ja, jag vet inte heller vad jag ska säga om den här strejken.
   Den biter minsann, drabbar många oskyldiga… men sänkta löner i en lågavlönad bransch är inte heller bra…

   1. Men vad är alternativet?
    Avsked och ingen lön.
    Men klart även cheferna bör sänka sina löner och helst mer än arbetarna. Procentuellt.

   2. Inte bara du och inte bara där. Och dessa chefer skäms inte för sina höga löner. Anledningen till att de avskedar är för att kunna höja sina löner för att de minsann förtjänar det. 🤣🤣🤣

 5. Tråkigt med strejk! Jag har brev som behöver få komma fram till Jstad… Gissar att de hamnar i ngn hög i Hfors om jag postar dem nu, så jag väntar… Hoppas det i alla fall inte blir så långvarigt som det sägs….

  1. På nyheterna sade man nyss att strejken pågår till början av december…
   Vi har nu lösningar för våra tidningar som vi ger ut 14.11 och 22.11, få se vad vi ska hitta på till 28.11…
   Jag har räknat med fyra veckors strejk, det är egentligen fasligt – samtidigt som man förstår de anställda…
   När ska de hinna sortera allt och bära ut allt och få plats för t.ex. 28 Hufvudstadsbladet i en postlåda nån gång?
   Glesbygden får ju tidningarna med dagsposten…

   1. Ja. En sådan här strejk drabbar nog allt och alla som på ett eller annat sätt har med Finland att göra…. Hoppas det löser sig snabbare än de tänker sig i nuläget. 🤔

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.