Jag är en bra pollinerare

… verkar det som. Jag har skött min uppgift med hjälp av en liten tandborste. Hon- och hanblommor, ni vet 🙂 Finns det inga bin (och vill inte ha dem på balkongen) får man sköta det där med blommor och bin själv 😀

I dag fick jag syn på EN liten grön blivande tomat ❤

Jippiii!

När jag sedan kollade plantorna närmare såg jag att det fanns fler barn! Ännu mera jippiiii!

I fjol kom blommorna den andra juli och tomaterna några veckor senare. I år var vi tidigare i farten med allt. Det soliga fönsterbrädet i Valkom hos Pia var idealiskt för miniväxthuset där fröna såddes.

Ser ju nästan ut som vindruvor 🙂

Vi kanske har en annan sorts tomater nu också. Små såsom ifjol, men det finns en massa olika. Glad blir man hur som helst av att odla!
Det har tack och lov börjat blåsa, så tomatplantorna vajar i vinden då jag har öppnat fönsterglasen på balkongen.

Som bonusbild för dagen, då jag inte alls varit ute på grund av hettan (runt +32), bjuder jag på en bild från arkivet. Där har jag ännu bilder kvar som jag tagit på min systers gård.

Humle i motljus.

22 reaktioner på ”Jag är en bra pollinerare

 1. Hopps du får många Tomater, och slipper köpa så många. Jag har bara gått till min brevlåda, och från den till min soptunna, och placerat reklamen där, fick ingen annan post.
  Svante

 2. Läste din kommentar hos Ingrid, och vill kommentera att de flesta chili- och paprikasorter har ”glansiga” blad. Och så finns det tomatsorter med ”avvikande” blad. Man ser skillnad på blommorna, om de är tomat eller chili. De allra flesta chiliblommor är vita, förutom pubescensblommorna, som är lila. Chili och paprika har inte gula blommor…

 3. Så avundsjuk jag blev. Mina bara sträcker sig men inte tillstymmelse av nån blomma alls.
  Om inte något kommer fram om 2 veckor åker de ut.

  1. Nej nej… ge dem en chans! ❤
   Du har kanske inte tuktat dem? Inte plockat tjuvskott?
   Nerifrån plantan tar jag alltid bort blad som bara "stjäl energi", ska räcka till toppen och blommorna.

   1. Bladet längs ner tar jag också bort. Men tjuvskytt har jag inte sett alls. Det är 10 cm mellan bladskaften. Så de är otroligt glesa. Jag klippte av en bit på ena. Nu växer den inte. Den längsta är nu 70 cm hög medan de andra olika korta. 😖😖😖

   2. Jag vet inte om jag lägger in en bild på de glesa buskarna som är rangliga och växer till träd. Passar inte riktigt in i mitt flöde. Jag får se om jag lyckas få nån bra vinkel på dem. 😂

 4. Bra, dina tomatbarn stortrivs hos dig. Vet inte om bin reagerar på tomatplantor på samma sätt som getingar, men jag vet att getingar avskyr doften av tomatplantor. Därför fick du kanske ”tandborstpollinera”.

 5. Då börjar det komma lite tomater hos dej.
  Idag har det varit fruktansvärt varmt men nu har det blivit svalare.
  Kramar från oss

 6. Vad roligt Carita att du lyckades med polineringen själv 😀 då är det ju verkligen lön för mödan när det blir ett resultat också 👍 🍅 fina bilder blev det också 👍 kram..

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.