En kalender fylld med utmaningar

Agricola svenska församling har delat med sig av Fastekalendern. Jag gillar den, då den inte kommer med pekpinnar men den bjuder ändå på lagom många utmaningar, saker att tänka på.

Den 16.2 skulle jag äta en fastlagsbulle. Jag fick kalendern först i går så jag missade uppmaningen, men hade ju ätit två bullar veckorna innan 🙂
17.2 följde jag direktiven och idag har jag funderat på vad jag kan avstå från. Vitt bröd blev beslutet. Jag gillar knäckebröd så jag går på den linjen nu då.

24.2 kommer det att bli svårt. Jag har aldrig fastat så jag tror det blir farligt om jag inte äter något på hela dagen, och jag tror inte att någon menar det med denna kalender att man måste följa allt till punkt och pricka.

Längre fram i kalendern finns uppmaningar som jag vet att jag kan följa. ”Ge positiv respons”, ”Be för de människor som du inte skulle vilja be för”, ”Städa ditt skåp och för överflödiga grejer till återvinning eller återbruk”, ”Gå ut och njut av alla under i naturen IRL” osv.

34 reaktioner på ”En kalender fylld med utmaningar

 1. Det är inte farligt att fasta en dag så länge du dricker vatten/svart kaffe men däremot kommer din matklocka i magen att kurra rejält mycket. Jag gör det då och då och mår bra av det. kroppen behöver vila från mat ibland 🙂 Våga prova! Det är ju lätt att bryta fastan annars.

   1. Te? Jag tänkte mest på kaffe eftersom jag dricker kaffe 😊 Så fort du intar ngt med kalorier så fastar du inte längre.

   2. Det finns lite olika syn på fasta, vissa kör en vätskefasta och då dricker man buljonger och soppor men då vet jag inte skillnaden mot för att äta? Andra säger att dom fastar när dom dricker juicer och kallar det juicefasta. Några extrema torrfastar dvs dricker inte ens vatten! För mig innebär fasta att avstå från saker som innehåller kalorier. Att låta kroppens system vila från att bryta ner mat/soppar/juice men det där kan man ju göra som man känner för 🙂

   3. Ja, man får nog testa sig fram, eller börja försiktigt och göra det som känns bäst. Sånt man vet att man klarar av.
    För tanken är ju inte att man ska bli sjuk eller tuppa av.

   4. Jag tror att just fasta ur ett religiöst perspektiv är en del i ödmjukheten, att alla inte har mat, att kunna känna med dem som saknar och själv avstå från frestelser för att sedan vara tacksam över det man får. En väldigt bra idé

   5. Ja, tanken på att alla inte har mat – att man reflekterar över det – är bra.
    Att skänka pengar till välgörande ändamål är också viktigt, tycker jag och gör det ofta.
    Men var och en hjälper på sitt sätt.

 2. Jag tror inte att det är nyttigt att bli beroende av en kalender. Själv lever jag som jag vill, utan att bry mig om vad andra tycker.
  Svante

   1. Det behöver jag inte någon kalender till, det hittar jag på utan hjälp.
    Svante

 3. Har aldrig sett en sådan kalender förut, men jag gillar idén. För det är ju inte ”ramadan” som den fasteperioden var tänkt från början. En mycket smart idé och lycka till!
  Att fasta en hel dag – drick massvis med klar soppa, då funkar det.
  Har du tänkt på hur muslimer klarar sin ramadan – måste vara ett helvete att inte ens få dricka vatten när det är 40 grader varmt…

  1. Ja, jag gör ju åter så gott jag kan – det är en kul idé men jag straffar mig inte då jag inte lyckas med allt.
   Jag tillåter mig att vara en lite färgglad trasa i Guds väggbonad.
   Ja, kanske fasta KUNDE funka?
   Och nej, muslim och ramadan skulle inte passa mig. Men dom äter väl mycket och dricker då det är mörkt ute?

 4. Mycket bra kalender det där! Fastan skall inte ha med pekpinnar att göra. Fastan skall ha med reflektion att göra. Helt annat!
  Jag har inte heller fastat någongång. Ngn soppvän är jag inte heller så det skulle nog inte gå så bra. Att tänka efter under fastan försöker jag dock göra…. Lycka till med utmaningarna!

 5. Du är lite karaktäristisk och säger att det här kan du inte. Utan att ens har testat. Jag har fastat många gånger och när jag gjorde det första gången visste jag inte heller hur det skulle bli. Alla sa att det skulle vara så hemskt. Men hjärnan är väldigt speciell och har en stor del i om man lyckas eller ej. Oavsett vad du tror så blir det ju så. Självuppfyllande. Tror man att man inte klarar det så gör man inte det heller och tvärt om. När jag bestämde mig för första gången hände nåt märkligt. På första dagen försvann hungerkänslor i flera timmar. När hungerkänslan kom drack jag te och buljong. Allra första gången skulle jag göra 3 dagar. Men det blev bra mycket längre. Visst kurrade magen men den signerade inte att jag var hungrig. Hungern kom först när jag bestämde mig att imorgon bryter jag fastan. Vid den tanken blev jag omedelbart hungrig. Och sista dagen blev jobbigt.
  Jag skulle utmana dig att testa om inte annat för att veta. Du kan alltid avbryta fastan då är det bara en endags fasta och inte en längre fasta.
  Den muslimska fastan är helt galet. Att inte äta och dricka större delen av dagen, och sen proppa i sig på natten/kvällen kan inte vara så hälsosamt. Men å andra sidan har det gjorts i tusen år minst och det verkar gå bra för dem. Deras magar värkar vara kalibrera för det.

  1. Jag är troligen inte tillräckligt motiverad att ta itu med fasta. Jag förknippar ordet med bantning, och det har under många år haft en negativ klang för mig då jag är fet.
   Fasta är antagligen mera något ”rengörande” och man kan fasta på många plan, utan att blanda ihop det med mat / annat ätbart.
   Jag äter en medicin och med den borde man också äta föda, så jag vet inte hur många dagar jag på det sättet heller kan vara utan fast föda. Kanske buljong duger som komplement till medicinen.
   Tror inte jag tar risken att pröva.

   1. Ja, för mig blev ett sätt att gå ner i vikt då jag gick väldigt mycket i vikt när jag var deprimerad. Nästan 30 kg. Och jag stod bara inte ut med det. Så ja, jag fastade i flera omgångar. Och jag mådde bättre under fastan än nånsin tidigare.
    Men nu var mer en en dags fasta.

   2. Jag har också 30 kg övervikt, döljer den med kläder, så jag tror att många inte tänker på att jag är så pass rund.
    Å andra sidan mår jag inte dåligt, jag känner mig inte som en sämre människa men vet nog att det finns många som har svårt med feta människor.
    Många anser att vi inte har disciplin, de tycker att det borde vara lätt att gå ner i vikt. Ut och spring bara! Ät mindre osv.
    Men det är inte riktigt så lätt för alla.
    Tack och lov finns det personer som tycker att mulliga kvinnor och män är goa och charmiga och som vet att intelligensen inte sitter runt midjan 🙂
    Nu menar jag INTE att DU föraktar runda personer.

   3. Jag har dålig disciplin, kan inte ha hemma choklad eller kakor. Det enda som hjälper att inte ha det hemma. Antagligen äter mer för övrigt också då extra kilona har smugit på. Och träna har jag aldrig gillat.
    Så orsaken för min viktökning är bara jag själv. 😒

   4. Ja, nog har man själv sin del i viktökningen 🙂
    Förutom då som jag fick 10 kg till under kort tid på grund av hormoner jag åt… 😦
    Jag kan dock ha choklad hemma utan att äta upp direkt.

   5. I å för sig så kom mina första 10-12 kg också. När jag fick hormoner efter en akut operation. Men resten fixade jag ju själv. Jag känner dock att det är skärpning på väg.

   6. Därför passar mig bättre med att fasta på mitt eget sätt. Det är svårare att äta mindre. Smakerna drar en för att äta mer än man vill.
    Kanske har du PCO. De har ofta problem 👿 med övervikt. Även annat också.

   7. Jag googlade PCO och hittade behandlingar bara för dem som vill bli gravida, dvs att man rekommenderar viktnedgång för att kunna bli gravid.
    Jag har ju inte haft mens på tio år och vill inte bli gravid 😀 Men kanske jag har PCO ändå?

   8. Ja, jag var inne på den sidan men hittade inte där i början nåt som skulle passa in på en snart 60 år gammal dam som inte har mens och inte vill ha barn – men ska kolla vidare.

   9. Vad jag menade var att det orsakar viktproblem som är svårt att bemästra. och du skrev att du äter lite men ändå har problem med din vikt. Och kanske du är 60 runt och barn kommer inte i fråga men vikten är ändå ett problem. eller kanske inte det.
    För mig är ett problem, då jag inte alls trivs med de här extra kilona jag bär runt. Och det är ingen annans fel än mitt eget. Äter mer än vad jag behöver. 🙂

   10. Jo, jag är 58 år gammal, aldrig fått barn, och kan inte längre få heller. Men det är ingen sorg för mig, jag har accepterat läget för länge sedan.
    Kilona har jag också accepterat då jag insett att jag inte blir av med dem utan operation, och den känns för riskfylld.
    Försöker promenera då jag hinner, och på sommaren ser jag fram emot att cykla också.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.