Ett par dagar innan nedstängningen

… gäller det att passa på att gå ut med vänner. Ett glas mousserat redan till lunch och en bit kaka som vi var två om att dela. Vet av erfarenhet hur mäktig den är 🙂

Skål!

Många andra passade också på att besöka restaurang Kapellet i dag. Men någon trängsel blir det inte då restaurangen är stor och har flera rum man kan välja bland. ”Skonssibrunssin” (sconesbrunsch) har blivit populär. Kunder kommer till Lovisa från närliggande städer. I dag verkade någon också fira studentfest här, eller lät sig i alla fall fotograferas ute på terrassen med sin vita mössa. Vitt mot vitt, för det har kommit mera snö idag…

Skonssibrunssi.

Om restaurangerna åter får öppna efter den 28 mars ska vi komma hit på nytt. Den dagen äter vi ingen frukost utan ger oss istället tid att sitta här flera timmar för att njuta av både salt och sött.

Miljön är också värd att njuta av i den här gamla byggnaden, och nästan alltid finns här konst på väggarna. Tavlor som är till salu och som byts ut efterhand.

Vad heter ”tuulihatut” på svenska? På franska heter de petit choux. De här små hattarna har läcker chokladfyllning.

Som sagt, vi hoppas restauranger och lunchställen åter får öppna den 29 mars. Tills dess, låt oss understödja dem som har take-away! Kapellet stänger för tre veckor, men många andra har öppet 8–28 mars. Kunderna får inte gå in och stanna där för att äta, men man får köpa mat med sig hem.

39 reaktioner på ”Ett par dagar innan nedstängningen

 1. Där var ju ett fint ställe får jag säga, originellt och välbevarat för framtiden.
  Ser ut som en kakelugn där på ena bilden, påminns om vår gamla övernattningslägenhet här i GBG på sjuttiotalet.
  Fina de där.

  Nedstängning då, dags att sponsra med takeaway igen.
  Helt ok och välbehövligt för den branschen.

  Ha en underbar kväll.

  1. Kakelugnar är fina och det finns gott om dem kvar i gamla hus här i Lovisa.
   Ja, nu får vi ta det lugnt igen några veckor – inte för det – jag har tagit det lugnt mest hela tiden.
   Ha en fin söndag!

 2. Vilket mysigt ställe och så mycket gott att äta.
  Vi använder det franska namnet på de små godsakerna.
  Hoppas det fungerar med nedstängningen.
  Kramar från oss

  1. Ja, nedstängningen får man ju bara acceptera. Vet inte om tre veckor räcker.
   Värst är det med smittspridningen i Helsingfors, inte här som vi bor, men då vi hör till Nylands län får vi finna oss i lika hårda regler.
   Kram!

  1. Kändes trevligt att en gång kunna lägga ut lite finare bilder – för det mesta sitter man ju bara hemma.
   Jag är helt nöjd med det läget också, men med tanke på bloggen är det lite svårt att variera sig då man inte är så mycket utomhus eller borta hemifrån.

 3. Idag har jag varit in till Ljusdal, och handlat, ska in på måndag också med datorn. Jag behöver hjälp med en uppdatering. När jag kom hem tänkte jag gå en promenad, men med snöblandat regn, och vind på 17 m/s i byarna blev det biltvätt i garaget, jäkligt tungt numera, förr var det inga problem.
  Svante

   1. Det fortsätter att blåsa, och det är sol, och -1 grad. Jag har provat den nytvättade bilen till och från återvinningscentralen. Den såg riktigt fin ut i solen. Det kommer upp en stor blå bild, där det står att nu ska vi göra färdigt, varje gång jag startar datorn, och jag blir inte klok på vad det är som ska göras färdigt. Då är det bättre affären jag köpte datorn gör färdigt eller tar bort uppmaningen.
    Svante

   2. Jag tror mer på att den försöker få mig att betala mer. Jag har pillrat igång den gamla datorn med windows 7 pro. Det tog lite tid men nu använder jag den tills den andra är fixad.
    Svante

 4. Vilken härlig miljö och vilka läckra bakverk. Petit choux heter det nog på svenska, eller ja, vi använder nog den franska beteckningen. Å vilken lyx att ta ett glas vin till en tårtbit. Det går inte här, då caféer inte får utskänkningstillstånd. Men jag gissar att Kapellet räknas som restaurang.
  Bra att ni gynnar de lokala krogarna i Lovisa. De behöver nog varje Euro de kan få.

  1. Caféer kan få utskänkningstillstånd i Finland, vi har sånt som kallas A-rättigheter (då får man sälja sprit) och B-rättigheter (vin upp till en viss styrka, cider, lonkero med mera för 5,5 %).
   Men take away gäller endast luncher, mat alltså, inte alkohol. Så då måste vin och sprit köpas från Alko (Systembolaget i Sverige) eller cider och lonkero från mataffären.

 5. Normalt, det blir ju inget, men vi får hoppas att det blir något sånär snart igen. Så trist när allt stängs, men vad göra??
  Hålla humöret uppe, det kommer nya tider, av något slag 😀

  1. Nej, normalt blir inget – och jag vet inte om det behöver bli det heller.
   Människan har mycket att skylla sig själv för, att vi inte skött om naturen bättre t.ex. Därför blir det naturkatastrofer och pandemier, tror jag.

 6. Vilka vackra foton från Kapellet! Man blir rent avundsjuk.
  Och i Stockholm är man ute och protesterar och demonstrerar mot pandemirestriktionerna. Vad händer om man bestämmer sig för en nedstängning liknande er. Det kan man fråga sig?
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  1. Helt förfärligt att man protesterar även där! Man härjade ju mycket i Nederländerna också.
   Här har folk varit rätt fogliga, men få se hur länge finländarna orkar… Jag tycker det är lugnt och klokt med nedstängning, men så äger jag ju inte en restaurang heller…
   Kram!

 7. Bahytt eller hätta kanske för hattarna? Ingen aning faktiskt. Se till att beställ hämtmat medan restaurangerna är stängda. Inte samma sak, men hjälper ju dem förstås. Våra restauranger i Minnesota var stängda i november och december. Det var nog flera som inte klarade det endast med hämtmat. Tyvärr.

  1. Har inte hört nåt svenskt namn för petit choux.
   Ja, jag hoppas verkligen att restaurangerna klarar dessa tre veckor och sedan får hålla öppet ens på nåt sätt… men få se… man talar om att smittspridningen eskalerar under den närmaste månaden 😦
   Kommunalvalet skulle arrangeras 18 april men är nu uppskjutet till den 13 juni.

   1. Bra att det går att skjuta sådant som val framåt. Bara att anpassa sig. Inte kul, men vad göra? Finland som har skött hela denna pandemi så bra klarar nog denna våg helt galant också. I Minnesota med samma mängd befolkning som Finland har vi hitintills haft en halv miljon fall. Finland är ju inte ens nära den siffran. Bra jobbat! 💪

   2. Jag är också stolt över Finland och vår regering med Sanna Marin i spetsen. Modiga och svåra beslut som måste fattas fort.
    Mycket jobb, långa dagar, och ofta otacksamhet som lön… tyvärr.
    Vi kämpar vidare – alla på varsitt håll!

 8. En petit-chou, bestämd form petit-choun, pluralis petit-chouer. Så säger Svenska Akademiens ordlista (2015). Vill man ha den franska pluralformen så blir det petits-choux. Det förefaller inte att finnas något svenskt ord för det här bakverket.
  Om jag hittar en sådan i butiken i morgon ska jag köpe en, för att fira: jag ska få min första vaccinspruta i morgon! Helt oväntat, mirakulöst, fint!
  Sköt om dig.

  1. Tack för den informationen! Den hade jag inte hört förr och inte direkt tänkt på SAOL heller 🙂
   Fint att du får vaccinet! En annan får nog vänta ett bra tag till…
   Ha det gott!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.