En tankeväckande krönika

Min förra kollega från KSF Media, Jan-Erik ”Erkki” Andelin, skrev den 8 mars en tankeväckande krönika i Hufvudstadsbladet. Jag har sparat den i en plastficka eftersom jag senare i år kan använda den vid ett tillfälle som jag inte öppet yttrar mig desto mer om just nu.

Jag tar inte heller här på min blogg ställning till sådant som jag vet att river upp himmel och jord hos dem som tycker att NÖ:s linje är fel 😀
De är inte många, men de argumenterar ibland mycket tydligt och starkt för sina åsikter, till exempel i insändarspalter och på sociala medier.

Av mig tar det för mycket tid och kräver energi att svara på argumentationen, och att försöka förklara varför Nya Östis är som den är – det verkar ofta helt lönlöst.

Det som är intressant är att ”Erkki” också skriver ”Å andra sidan är det där med journalisten som ”maktens vakthund” ganska slitet”.

Nya Östis har förändrat medielandskapet i östra Nyland genom att gå helt sin egen väg. Tidningen väcker intresse även nationellt sett på en nivå som jag senare hoppas kunna återkomma till – och då talar jag inte om att någon nämner oss i en krönika, i en insändarspalt eller i sociala medier.

Jag ser på det här som så att mångfald behövs också då det gäller utbudet av lokala tidningar. Alla måste inte vara vakthundar. De som har ekonomiska resurser och journalistiska verktyg för att syssla med sådant gör det. Ibland klarar NÖ av sådana jobb, ibland räcker resurserna inte till.

NÖ:s innehåll är för det mesta helt unikt, människonära och totalt lokalt, och så länge som jag står vid rodret ska det så förbli.
Vi tänker framåt, vi tänker annorlunda.

Här finns hela krönikan på webben, öppen tyvärr endast för prenumeranter eller beställare av digitala innehållet hos Hufvudstadsbladet.

7 reaktioner på ”En tankeväckande krönika

 1. Här i Jämtland har vi två tidningar och jag vill helst läsa tidningen som papperstidning men det är så dyrt. Jag har bara tidningen två dagar i veckan fredag och lördag. Det är då det är intressanta grejer att läsa. Jag här helt ointresserad av sport och halva tidningen är ju sport. Resten av dagarna läser jag på datorn. Det är samma med böcker. Jag vill ha en bok som jag kan läsa i sängen och i badkaret och lite överallt så jag har inte ljudböcker. Kanske är jag gammaldags.

  1. Gammaldags även här 🙂 Papperstidningar och – böcker ska det vara. Snabba nyheter och negativa rubriker svämmar världen över av, så vår lokala tidning har en uppgift av att stötta Lovisa, sprida feelgood, bjuda på läsupplevelser, korsord och sånt. Ibland även nyheter och granskning, då vi hinner och kan. Vi har ju inga anställda och det är en förening som ger ut tidningen.

 2. Vill också ha en papperstidning att läsa till frukost. Har Smålandsposten som är en lokaltidning med en del världsnyheter. Passar mej bra.
  Kramar från oss

 3. Kan inte läsa tidningen och din andra bild är visserligen en ”teaser”, men jag vet inte vad krönikören menar riktigt, inte vad du syftar på heller om jag ska vara ärlig.
  En lokaltidning ska just vara lokal. Det är den inte här längre utan omfattar allmänt material från andra kommuner. Det blir liksom för dyrt att göra en ”riktig” lokaltidning för varenda stockholmsförort. Tidningen Mitti är ju en gratistidning.

  1. Vi har fått kritik för att vi inte är tillräckligt vassa och granskande, att vi inte ifrågasätter saker. Det är inte lätt att fatta sig kort kring vad det här handlar om.
   Då vi kritiseras handlar det inte om det lokala och lilla, utan mest om det att vi sällan har kritiskt granskande journalistik.
   Sådan tar, som du vet, tid och kostar även därmed rätt mycket att göra.
   Det är en understödsFÖRENING som ger ut Nya Östis, vi har ingen stor koncern bakom ryggen som kan pumpa in miljoner i vår verksamhet. Vi får inte göra minus, verksamheten måste gå lite på plus eller visa plus-minus-noll-resultat. Vi har inga anställda heller, så jag kan inte som chef kräva att någon ska åta sig tuffa granskande jobb om de inte vill eller har kunskapen att göra det.
   Detta har förklarats i sociala medier och i tidningsspalter många gånger, men vissa bara inte förstår att vi ganska sällan kan ha den där journalistiken som kostar och tar tid att göra.
   Jag vet inte om det finns någon annan tidning i Finland som jobbar såsom vi gör, troligen inte i Sverige heller. Men vårt koncept applåderas av majoriteten, upplagan har stadigt vuxit under snart sex års tid. Kunde skriva en roman om detta, men du orkar inte läsa 😀
   Alla lokaltidningar måste inte jämnt och ständigt vara vakthundar, det är poängen. De som kan, har råd och tid att vara det, får gärna vara det.
   Nya Östis annorlunda 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.