Det var en gång, ett ekollon

Under en fototour i Liljendal tidigare i våras plockade väninnan Pia ekollon och gav ett av dem till mig. Några dagar senare fick jag för mig att plantera ekollonet i en kruka med jord. Krukan är liten och där fanns plats för tio centimeter jord. Ekollonet åkte ner på ett par centimeters djup.

Jag vattnade då och då, men hade inga större förhoppningar om att det skulle bli nån planta. Jag hade inte googlat ett dugg kring ”hur man ska göra” och bra var väl det 😀 För efteråt har jag läst att de ska läggas en viss tid på året i små glasburkar. Vattnet ska bytas ofta och enträget får man vänta minst sex veckor om det skulle råka sig så att ekollonet får för sig att skapa nåt slags skott…

Ingenstans har jag hittills hittat information om att man kan lyckas få ett ekollon att gro till en planta om man sätter det i en kruka med jord 😀

Är detta en blivande ek?

Sanningen att säga trodde jag att ekollonet hade ruttnat bort. Men jag tänkte att jag slänger inte myllan innan hösten och vinterkylan är här.

Och plötsligt en dag ser jag att något stretar upp ur jorden. I dag är plantan, eller var det nu är 😀 … fem centimeter hög! Med spänning följer jag detta dag för dag ❤ Detta Guds underverk!

Det var den 15 april som Pia plockade ekollon här i Liljendal.

Nu tycks Liljendahl få en Liljendal-ek! Otroligt!

12 reaktioner på ”Det var en gång, ett ekollon

  1. Jag har lyckats odla en ek, men lät den stå ute lite för tidigt. Men roten blir lång, du kan ta en smal och hög kruka hellre än den lilla du har. Min hann bli 2 år och var då ca 15 cm hög.
    Jag plockade ekollon och lade dem invirade i vått hushållspapper inne i en plastpåse. Allt låg på fönsterbrädan. Tog inte så lång tid innan de grodde.
    Lycka till

  2. Vilka gröna fingrar du har!!!! Å ekollonet jobbade verkligen bra det med – och fort gick det. Snart får du göra som man håller på i Spanien – man bygger husen och balkonger runt träden;-)

  3. Jag bara undrar hur ekollon hittar hushållspapper, och plastpåse med mera i naturen för att föröka sig. Jag tycker att du gjorde rätt. 😀 In i jorden, vattna lite och vänta. 🌳
    Blir roligt att se utvecklingen sen.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.