Varför lär sig mänskan inget?

Hittade den här bilden i en gratis bildbank.
Rejält nedslagen blev jag av nyheterna när de nådde mina öron och ögon i morse.
Direkt oväntat var det inte att Ryssland skulle slå till. Men jag förstår ändå inte – vem vill ha krig? Putin säger att det vill han inte heller ha, men ändå anföll hans land Ukraina. Som något självförsvar? För att skydda separatisterna och ta tillbaka områden som han tycker tillhör Ryssland?

Det är så sorgligt och så onödigt och så förfärligt hemskt. Att människan aldrig lär sig något av historien. Att det finns maktgalna personer som måste visa att de minsann bestämmer och lyder vi inte dem så får ta vi ta konsekvenserna.

Finland blev självständigt 1917. En bit in i andra världskriget anföll Ryssland Finland i november 1939. Det så kallade vinterkriget slutade i mars 1940. Där stupade min morfar. Så det här med krig känns inte avlägset och overkligt på det sättet.

Kriget som nu drabbar många oskyldiga, inte minst i Ukraina, berör mig mycket. Det går inte att tänka att det är nånstans där långt borta, något som inte kommer hit. Ingen vet vad Putin kan hitta på.
Vi får bara be 🙏, och kanske skicka humanitär hjälp? Så mycket annat kan vi inte göra. Jag känner mig maktlös.

21 reaktioner på ”Varför lär sig mänskan inget?

  1. Dessvärre vet vi inte när P får för sig att utvidga reviret och vilja ha mer och mer.
   Han kan tänka att Finland också hört till Ryssland och försöka ta oss och t.ex. Lettland, Estland och Litauen också.
   Då kommer kriget väldigt nära Sverige också.

   1. USA började med sanktioner redan i måndags. Jag tror inte det vore klokt om USA satte in hårt mot hårt mot Ryssland. Då har vi tred´je världskriget över oss och jag gissar att det är det som Putin gärna vill. Han provocerar för att på ett eller annat sätt komma åt USA och västvärlden, fast det skulle han ju aldrig säga i media. Tyvärr är gubben farligt intelligent och helgalen.

   2. Det stämmer – han har inga skrupler. Han vill visa att väst och demokratier är svaga, att vi inte håller ihop.
    Men det är vad vi nu måste göra. Hålla ihop.
    Sanktioner är i många fall bra, men de drabbar ju också oskyldiga personer i Ryssland, personer som inte alls stöder Putin och kriget.

 1. Har också bloggat om invasionen. Nej, Carita människan lär sig ALDRIG nåt. Det finns många bevis för det i det dagliga livet, som i dag i Ukraina. Det hjälper inte ens att vi tror oss lära nåt den hårda vägen. Inte ens det funkar.
  P är maktfullkomlig och verkar inte gå att stoppa. Lilla Ukraina står sig slätt mot Ryssland. Det som förvånar mig mest (hittills i alla fall) är alla tomma ord som har yttrats idag av alla regeringschefer. ”We stand by you” bla bla bla. ” Ett hot mot demokratin” bla bla bla. Herreguu, gå samman och skicka dit militärstyrkor som kan ge Ryssland en match, förhoppningsvis till och med se till att P blir undanröjd. Jag förstår mig inte på tomma ord…

  1. Tänker ungefär i samma banor. Ukraina kämpar nog och kan klara sig såsom Finland gjorde 1939-1940 i kriget mot Ryssland.
   Lite andra tider då dock, man stred mer man mot man i bister vinterkyla, hade hästar som drog vapenvagnar osv.
   Nu ska det nog till starka sanktioner mot Ryssland och en enad front av EU och USA, så får vi se vad som händer.

 2. Verkligen skrämmande … och nog verkar Putin blivit helt galen – och nog känner man sig både skrämd för vart det ska sluta … och maktlös!

 3. Förbannade skitgubbe. Där sitter han på ett av de största länderna och har hur mycket pengar som helst till att lägga ner på vapen och krig. Ge sig på oskyldiga grannländer helt i onödan. Jag tror inte alls att ryska folket vill skicka sina söner ut och dö i krig helt i onödan. Jag blir så förbannad.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.