En krispig kall sen kväll

Telefonen säger att det är minus två grader men att det känns som minus fem. För mig kändes det som minus tio 🥶😂 Men jag har tillsvidare ett hem att gå till – en trygg härd, inte en rykande ruin.
Bilden visar vårt rådhus, stadshuset, upplyst i gult och blått, för att hedra Ukraina 🙏
Jag tillbringade några timmar hemma hos en väninna ikväll. Vi talade om kriget som pågår, men också om annat som känns viktigt att reflektera över just nu. Vart kan vi fly om Ryssland anfaller även oss? Är det värt att fly till Sverige eller kommer P att anfalla även vårt grannland?

Jag har inga vapen som jag kan använda för att mota fienden såsom min morfar gjorde 1939. Men även om jag fick ett vapen, kan jag skjuta ihjäl en annan människa? Just nu är svaret NEJ.
Men om någon siktar med vapen mot mig och vill döda mig och mina nära och kära, så… ?

8 reaktioner på ”En krispig kall sen kväll

 1. Det är väldigt oroligt nu och man vet inte vad som händer. Så vackert stadshuset är i Ukrainas färger. Har tänkt mycket på alla som lider i detta vansinniga krig.
  Kramar från oss

 2. Ja det är många frågor som snurrar i huvudet just nu. Vem hade väl trott att man skulle fundera på vad som ska packas för ett skyddsrum eller flykt? Hur organiserar jag det? Ständigt poppar tanken upp huruvida något jag gör kanske är för sista gången; dagens tandläkarbesök, morgondagens besök hos frissan osv. Och naturligtvis tittar jag alldeles för ofta på nyhetssändningarna från Ukraina. Det verkar gå en hel del hjälpsändningar härifrån stan men jag lyckades inte få kontakt med någon arrangör idag. Förstod att de inte längre ville ha kläder utan tipsade om vad som är lämpligt att inhandla på Rusta m.fl. men tvingades konstatera att just nu med de isiga cykelbanorna så kan jag inte ta mig de sträckor som krävs. Känner otillräcklighet.
  Det är en lättnad att inte vara ensam om rädslan och tankarna på tex flykt samtidigt som det ökar skräcken att inse att detta är verkligheten just nu. Emellanåt får jag en känsla av att det måste vara en mardröm.
  Varma hälsningar till dig!

  1. Ja, det är bara att ta en dag i taget. Kan vara bra att leva så också 🙏
   Jag tänker ofta i dag. Sista gången jag ser denna vän? Sista frissabesöket? Är det ens viktigt att fixa håret?
   Och så det här med att portionera nyheterna. Inte ta in FÖR mycket. Bara hålla sig a jour.
   Kram och varma hälsningar!

 3. Så vackert Lovisas Rådhus är! Tror nog att hela Europa just nu går i gult och blått, och då menar jag inte Sveriges färger som ju är desamma.
  Tycker du ska läsa det här:
  https://paulaz.se/oro-och-fjarilar-i-magen-av-laget-i-varlden/

  Paula är från Finland och är lika berörd som du. Helt förståeligt, verkligen. Texten är förresten skriven av Finlands förra utrikes- och statsminister Alexander Stubb. Så…

  Om du fick ett vapen i dina händer som många ukrainare får just nu. Jo du, du skulle absolut kunna skjuta fienden – ryssen alltså.

  Jag förstår absolut att ni som bor i Finland är ”rädda”, mera än vi i Sverige eller länderna i Västeuropa. Ni har ju en lång historia med Ryssland.

  Hoppas innerligt att idioten P stoppas. Ryssarna är ju så himla duktiga på att förgifta folk utomlands. De kanske kan göra ett försök på hemmaplan också. Nåt jag skulle vara väldigt tacksam för. Du med antar jag.

  KRAM!

  1. Ja, klart att jag skulle skjuta om jag själv eller mina nära och kära hotades, eller om de skulle dö ifall jag inte gjorde något.
   Tack för länken, ska läsa inlägget!
   Ja, alltså den där mannen måste bort! Elimineras, helst fängslas.
   Tyvärr tror jag att Sverige inte heller kan känna sig säkert, men det är Finland som tar första stöten om de kommer över vår gräns.
   Kram!

 4. Även här i Tvillingstäderna, långt borta från Finland, lyser byggnader i blått och gult. I solidaritet med Ukraina.
  Kan tänka mig att det är en smula nervöst hemma just nu. Säkert klokt att inte låta TV nyheterna stå på i ett utan kolla läget lite nu som då.
  Det ukrainska folket är beundransvärt i sin ( så oerhört!!) onödiga strid mot ett land som inte riktigt heller vill ha detta krig. Tyvärr verkar deras diktator till ledare bry sig föga….. 😡
  Vi fortsätter be och hjälpa till där det går.

  1. Ja, visst är det ukrainska folket beundransvärt – de vet att de har hela västvärldens stöd och får det även konkret i form av pengar och hjälpsändningar.
   Men ett totalt onödigt och besinningslöst krig är det – och diktatorn bryr sig inte om att oskyldiga dör, även från hans eget folk.
   Och ja, alla krig känns mer eller mindre meningslösa. Då någon kör igång det blir det ju fortsättning då den som angrips vill försvara sig…
   Vi fortsätter be 🙏

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.