Fem en fredag, och två frågor

Ska i dag representera Nya Östis på bokmässan i Helsingfors. Hoppas hinna gå ett litet varv där själv och köpa någon intressant bok eller något annat trevligt. Där är också mat- och vinmässa men den lär jag inte hinna med.
Jag samlar steg där och sedan tänkte jag också hinna med en kort promenad hemma i Lovisa på kvällen.

Bra att jag hade tidig väckning i dag, kring klockan åtta är tidigt för mig. Halv nio började renoveringsgänget banka i en närliggande bostad och niotiden började slipnings/borrningsarbeten. Grämer mig ändå inte i dag. Däremot hoppas jag få sova länge imorgon 🙂

Orsakullan ställde igår frågan ”Internationella nalledagen, vilken var din första nalle?” Den teddybjörnen har jag visat bilder på förr. Fick honom då jag var fyra år, så han har fyllt 56 och är ännu still going strong på bordet intill min säng.

Nej men vet någon vad?! är frågan i dag. Det var en klurig fråga… Jag önskar jag kunde svara så här: ”Plötsligt i dag blev det fred i Europa”.

Elisamatildas Fem en fredag har temat ”På sistone”. Det är ett uttryck vi faktiskt ofta använder i Svenskfinland. Våra språkvårdare säger att vi hellre ska skriva ”den senaste tiden”, men jag tycker det är bra att ”på sistone” lever vidare.

Vad har du lärt dig på sistone?
– Att promenera varje dag.

På vilket sätt har du nyligen överraskat dig själv?
– Genom att ta en del språngsteg på promenaderna, ha korta intervallträningar.

Vad framöver fyller dig med förväntan?
– Bokmässan i Helsingfors i dag brukar vara trevlig. Vill hitta en ny bok, kanske något av Tove Jansson, en Muminklassiker, för hör och häpna, de böckerna har jag inte.

Vad går du runt och tänker på?
– Tidigare var det ofta jobbet, allt som komma ska i framtiden, men försöker nu leva i nuet. Ska äta frukost och sedan packa väskan för mässan.

Vad planerade du inte för den här veckan?
– Jag planerar det mesta för att inte få kaos i huvet av allt som behöver göras i jobbet. Att jag skulle handla till mamma igår var inte inplanerat men jag fick det inklämt ändå och är glad för att jag också tog med henne på affärsrundan så att hon fick välja alla varor själv.

24 reaktioner på ”Fem en fredag, och två frågor

  1. Det var inte så svårt då Folkhälsans kampanj Hälsostegen sporrade mig att börja.
   Nu vill jag inte sluta.
   2500 steg är ett bra mål att börja med, dem får du till fastän du bara går runt ett par kvarter.
   Ha en fin helg även du!

 1. Hoppas du får en trevlig dag på bokmässan. Du har verkligen visat en otrolig energi när du går regelbundet.
  Fick en nalle i doppresent och den finns kvar men lite sliten som ägaren (71 år).
  Kramar från oss

  1. Det är först nu som äldre som jag börjat fatta rejält tycke för Tove Janssons produktion, allt är ju inte Muminvärlden.
   Sommarboken handlar om annat men dess popularitet har hållit i femtio år.

 2. Du är en väldigt strukturerad person. Förstår att det nog behövs med tanke på ditt jobb. Sedan spar man ju mycket tid också om man har den egenskapen.
  Framtiden får man nog ta som den är. Ofta kan man ju inte påverka den heller så…

  1. Jo, struktur behövs – annars sover jag dåligt och tänker på allt som är ogjort.
   En person som känner mig bra säger att jag presterar mycket, så jag är väl den ”duktiga flickan”. Jag måste hela tiden tänka på att inte ge bort energi och att jag inte måste ge och ge och ge och prestera hela tiden 🙂

 3. Snällt att du hjälper din mamma så hon får lufta sig ibland. Och kul att du håller i din motionssatsning. Det är förstås lättare när man som jag har hund…Hoppas du har en trevlig dag på bokmässan. Trevlig helg

  1. Det känns bra att hjälpa mamma, alltid då jag hinner och orkar.
   Hon är 88 år så vet ju inte hur länge vi har henne kvar. Ringer henne alla dagar, men ofta ses vi nog också.
   Ja, bokmässan är alltid toppen!
   Ha en fin helg även du!

 4. ofta är det väldigt lugnande att ha gjort en plan. promenader varje dag låter väldigt förståndigt. och några små krumsprång under promenaden är inte fel. bokmässa i Helsingfors låter trevligt

 5. Böcker, jag förstår inte vad som hänt mig. Tidigare läste jag massor av böcker men på sistone, nja de sista åren är nog mer rätt ordval, har jag läst väldigt lite. Det har blivit mer och mer film för mig. Jag har ett rätt stort bibliotek med DVD-filmer. Ska försöka hitta tillbaka.
  Ha en skön helg!

  1. Samma här. Jag läste massor förr – vet inte vad som sedan hände – eller ja, jag fick chefredaktörsansvar och då jag dessutom är egenföretagare blev tiden knapp.
   Men jag försöker också hitta tillbaka till läsandet. Skippar de våldsamma deckarna, typ Keplers – fastän jag älskar karaktären Joona Linna.
   Behöver läsa mera sånt som ger mental styrka, visdom, eller humoristiska texter 🙂
   Ha en skön helg även du!

 6. Promenader varje dag! Det skulle jag vilja, men hur får man till det? Tove Jansson och Mumin är verkliga favoriter. Hoppas du hittar något av henne. Ha det fint på mässan!

  1. Det är inte så svårt att få till en promenad varje dag. Om du inte sätter ribban högre än 2500 steg räcker det med att du går runt ett eller två kvarter.
   Du behöver inte heller ge det mer än 20-30 minuter per dag. Då jag har som mest tajt med tidtabellen på jobbet planerar jag in promenaderna, försöker också få in dem i allt annat som jag behöver göra – gå till affären, gå till massagen, till cafeterian osv. Istället för att ta bil.
   Jag köpte tre fina böcker som Tove Jansson skrivit.
   Kram!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.