Fotografiska – äntligen!

Det var inget toppenväder i Stockholm i lördags, men ingen nederbörd då vi gick FRÅN båten till Fotografiska. Däremot blåste det motvind med snöslask när vi gick tillbaka mot båten.

Jag har många år tänkt att jag vill gå till Fotografiska museet och nu blev det äntligen av. Jag delar upp bilderna därifrån i flera inlägg.

Innanför entrén visades affischer. Jag tror att det är foton som varit med på tidigare utställningar.

Då vi kom in läste vi en lång introduktion om människans förhållande till naturen. Här väcktes tankar som: Människan behöver naturen men behöver naturen människan? Hur mycket ändrades under pandemin, vad lärde vi oss?

Jag tycker att var och en ska uppleva konstverk helt individuellt. Det abstrakta verken kanske vi kan tolka allra friast, men även bilder av det här slaget förmedlar budskap som är fria att tolka. I synnerhet nu då vi har krig i Europa. Inte för att den här bilden visar just det, men det här kunde vara ett övergivet bibliotek efter en missilattack. Eller också har folk flytt staden hals över huvud för att där har inträffat en kärnkraftsolycka eller någon annan olycka som tvingat invånarna bort.

Sedan tar naturen över. Det gjorde den också i Tjernobyl.

Den här delen av utställningen som beskrev naturens kraft var särskilt fin.

10 reaktioner på ”Fotografiska – äntligen!

 1. Utställningarna verkar ha impat på dig. Bra!!! Som jag skrev i min kommentar till föregående inlägg så bör du återkomma under sommaren och då njuta av utecaféet till höger om dig. Då har du världens bästa utsikt bland annat av ett livligt Gröna Lund.
  Rent allmänt – naturen behöver inte människan. Det är vi som sett till och jobbat för hur det ser ut just nu med klimatförändringarna med mera…

  1. Precis – naturen behöver inte människan, naturen klarar sig själv.
   Man borde besöka Fotografiska en gång per år 🙂
   Härlig plats på alla sätt och vis, och som du sa – sommaren skulle ge lite bättre vädergarantier? 🙂

 2. Fin bild på dig framför museet! Du verkar ha haft en trevlig resa. Säkert skönt med lite luftombyte. Och du har så rätt… naturen behöver INTE människan och drar nog en lättnadens suck om några hundra år när människan lyckats ta död på sig själv i och med klimatförändringarna… som vi själva skapat. Trevlig måndag på den kommentaren! 😂

  1. Ja, vi har ju förstört naturen på så många sätt.
   Men visst finns det de som gör allt för att rädda vad som räddas kan också 🙂
   Hoppas du får en fin måndag! Här vräker snön ner… tyvärr.

 3. Så roligt att äntligen få komma dit när du längtat. Jag har varit där en gång, var lite blandad upplevelse, men det beror ju verkligen på vilka utställningar det är när en är där.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.