Jesus och presidenten i baren

Det här är faktiskt en av de bästa essäerna jag har läst på länge. Publicerad i Kyrkpressen och kan läsas digitalt här.

Det är en konst att skriva så engagerande som Janne Saarikivi gör. Vi kan se ämnet som allvarligt, men han lyckas vara rolig på rätta ställen och även väcka till eftertanke så här inför påsk. Vad är egentligen viktigt? Att vi motionerar, presterar, är vackra, smala och bär fina kläder?

Om Navalnyi skriver han bland annat: ”Varför välja döden i ett fångläger och inte applåderna som oppositionsman inför seminarier i väst? Därför att tron förflyttar hjärtan och berg.

Översättningen av Jan-Erik Andelin sitter också som pricken på i:et. Texten ingick ursprungligen i Helsingin Sanomat på finska redan den tredje mars.

10 reaktioner på ”Jesus och presidenten i baren

  1. Det visste jag inte – att Navalnyi var aktivt kristen. Det var helt nytt för mig. Sedan kan man ju fråga sig varför han gifte sig, fick två barn och valde sedan livet i fängelse. Killen var ju mycket intelligent och borde ha räknat ut att hans dagar var räknade. ”Tron förflyttar hjärtan och berg” – har svårt att tro det i det här fallet. Tycker faktiskt att det var oansvarig att inte vara kvar i väst. För så attraktivt är det väl inte att som kristen vara martyr…

    1. Tyckte också först att han var oeftertänksam som inte stannade i väst.
      Men sedan började jag se det som att han var modig. Verkligen modig. Att stå bakom sina åsikter och ideal.
      Och att så många nu kämpar vidare i hans namn.

    1. Ja, kanske läsaren inte ens behöver känna till vår nuvarande president och f.d. utrikesminister Stubb eller den andra f.d. utrikesministern Marin, för att kunna ta till sig av texten. Man kan ju läsa den så där på ett allmänt plan. Här fanns verkligen olika lager, nivåer, som väckte till eftertanke.

  2. Ja han var modig om någon… Fast han visste hur det skulle gå, så visade han omvärlden sitt mod o styrka med att inte ge efter för någon.

  3. Det var verkligen en tankeväckande essä , tack för den! Själv är jag inte troende men mänsklig och medmänsklig och såg mycket värdefullt i texten även för den som inte läser Bibeln. Sen är det ju så att vi människor är olika och det bör vi tacka speciellt för. Det finns högpresterande som har ett driv inom sig inom vilket område det än månde vara, och så finns de som hellre tar det lugnt och njuter av tillvaron mer än av prestationer.

    Jag har senaste veckorna tittat på en jättebra serie på SVTPlay. Kan du se svenska kanalerna? Dokumentärserien heter Ett enklare liv och jag är nog inne på fjärde eller femte säsongen där programledaren reser runt jordklotet o hälsar på dem som valt att hoppa av ekorrhjulet och helt byta livsstil i enskildhet. Så fascinerande!

    1. Ja, alltså sällan jag orkar läsa sådär långa texter, men denna höll från början till slut.
      Och som du säger, man måste inte vara nån som läser Bibeln, inte starkt troende heller. Här fanns så många nyanser och intellektuella nivåer i texten, att wau säger jag bara.
      Jag ser ett antal svenska kanaler som jag betalar för – med så kallat Sverige-kort. SVT1, SVT2, TV3, TV4, Barnkanalen, Kunskapskanalen, Godare och ja.. ev. nåt annat 🙂
      Jag tror jag kan se Ett enklare liv – ska kolla. Tack för tipset i alla fall.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.