Plättar på rep

Köpte en ny grön växt i dag. Kollade i affären på skylten vad den hette på finska.
Men då jag kom ut till bilen hade jag glömt namnet… så hemma började jag googla. Och undrar nu om det är en slideranka (muehlenbeckia axillaris) även känd som ”plättar-på-rep” eller ”plättar-i-luften”.
Vad säger hortonomerna i bloggosfären?

Senaste tillskottet av gröna växter hemma hos mig. Zinkbaljan är också ny.
Senaste tillskottet av gröna växter hemma hos mig. Zinkbaljan är också ny.

20 reaktioner på ”Plättar på rep

  1. Jag stekte plättar (det jag tror en del kallar dem pannkakor i Sverige) då jag var gift, men nu har jag inte gjort det som ensam – borde kanske göra det? 🙂
   Plättar är sådana där små, runda, tunna och platta gjorda på vetemjöl, mjölk, ägg och lite socker om jag inte minns fel.

 1. Det är en Plättar på tråd, Tacksam och söt med de pyttesmå blommorna. Vattna igenom den ordentligt och låt den torka innan nästa gång, då håller den sig länge.

  Kram Kia

  1. Tack för tipset! I blomsterhandeln sa man också att den är törstig, jag tror jag ska skaffa mossa att sätta runt krukan inne i baljan. Och så ska plättarna duschas ibland.
   Kram!

 2. Pannkakor åt jag senast idag som lunch.
  Jordgubbsylt och grädde på så är det smaskens.
  Plättar i svenskfinland är pannkakor i Sverige.
  Plättar i Sverige är dessa små ca 10 – 12 cm runda som man steker i plättlaggen.
  Pannkaka i svenskfinland är ju en bakplåt med höga kanter som man häller
  smeten i och gräddar i ugnen.
  I Sverige är ju det tjockpannkaka.

  Skriver du på finska också? Jag försökte bokstavera mig igenom ”Mandelina”, men det gick inget bra…hehehe.
  Nej, jag kan bara lite småpojksfinska.
  Krävs nog några Lapin Kulta för att man ens ska våga försöka sig på finskan. 🙂

  Tore B i Sverige

  1. Just det – tack för preciseringen om plättar och pannkakor på finlandssvenskt och rikssvensk sätt! Det är sant att era plättar är de där små!
   Pannkaka till lunch är säkert mättande!
   Och det där med vår pannkaka och er tjockpannkaka var också kul att bli påmind om. Då jag bodde i Sverige 1998 lärde jag mig en del om de olika orden och de skilda betydelserna, men sånt faller också i glömska 🙂
   Ja, jag är tvåspråkig så jag kan skriva på finska också. Höll för några år sedan lite ”lektioner i finska” här. Bjöd på något ord eller uttryck då och då 🙂

 3. Pannkakor gjordes emellanåt då barnen bodde hemma, fast oftast gjorda av barnens far. Tillagar numera aldrig vare sig pannkakor eller plättar. Blomman kan jag inte heller hjälpa dig med. Har fullt sjå att vattna de få jag har. Har endast sådana som kan överleva ett par månader utan vattning. Vissa klarar det!
  Kramis

  1. Jag tycker jättemycket om blommor och växter, skulle gärna ha ännu fler och så småningom blir de väl fler också. Samtidigt får de inte ta så stor plats att städningen försvåras 🙂
   Kram till dig!

 4. Glöm nu inte att du ska ha i lite öl i plättsmeten så du får den rätta frasigheten. Det som blir över får plättstekaren dircka upp för det är ett svettigt jobb. Om du gör en lite tjockare smet och lägger i bakpulver och vaniljsocker klickar du ut den skedvis i pannan och vips har du krabbelurer istället.

  1. Tack för tipset om ölet! Dricker inte öl själv men nog hittar man säkert alltid nån som offrar sig att ta det som blir över.
   Frasighet är ju vad man absolut vill ha då det gäller våra finlandssvenska plättar :-)… alltså de stora, där ska kanterna vara lätt brända och riktigt frasiga!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.