Något jag har svårt för

… är skattedeklarationer. Jag fattar inte ett dyft av allt som ska fyllas i. Tidigare, då jag inte hade mitt företag, var det ganska simpelt. Jag hade min inkomst och ägde en lägenhet, allt det där höll andra utifrån reda på. Det var liksom bara att skriva under.
Men nu har jag hyresintäkter och ett företag och jag har inte en blekblå aning om i vilken ända jag ska börja. Drar mig till och med för att öppna kuvertet.

Ska vara gjort senast den 10 maj...
Ska vara gjort senast den 10 maj…

Har varit väldigt trött några dagar och känner mig frusen så vem vet vad som är på gång. Är lite nere så där allmänt sett också, men så brukar det ju vara i livet. Det går upp och det går ner.

Försöker glädja mig åt solen som skiner i dag, fåglarna som kvittrar och brummet av motorcyklar som är verkliga vårtecken.
Dessutom hör jag barns skratt och fötter som trummar mot golven i någon av lägenheterna nära min. Det var länge sedan! Här har varit väldigt tyst, vilket också är skönt. Man vill ju inte ha värsta röjgänget som granne. Men LITE ljud från normalt vardagsliv ska det finnas.

Hoppas på en bättre dag med mer ork i morgon. Jag är ledig från jobbet och hade tänkt dokumentera min dag med vardagsbilder här på bloggen.

34 reaktioner på ”Något jag har svårt för

 1. Bara ordet ‘skatteverket’ och ‘deklaration’ får en att må dåligt!! Och driver man företag så känns det nog än värre. Så lämna detta till en bra revisor så blir det bra:)

  1. Jo, jag kom inte att nämna det – att jag har en bokförare (kanske det ni kallar revisor i Sverige).
   Men du har rätt… de där två orden får en att må dåligt – det var säkert DET jag drabbades av i går kväll 😀

   1. Vetdu, Carita, så bra service som jag fått på skattebyrån i Borgå har jag sällan fått nån annanstans! Vänligt, snällt, positivt, med mera!

   2. Jag har inte samma goda erfarenheter… först visste jag inte hur jag skulle komma in genom dörren, trodde den var låst. Stod i vindfånget minst fem minuter, en kvinna bakom en disk bara tittade på mig… När jag äntligen insåg hur dörren skulle öppnas och kom in gick jag fram till henne med mitt ärende. Tonlöst bad hon mig gå efter ett könummer. Jag var ENDA kunden i utrymmet då. Kundnumret förde mig till en annan kvinna bakom en annan disk. Hon kunde svara på mina frågor men var väldigt oengagerad. Tror att dom fått lära sig på skatteverket att aldrig ens i misstag le…

 2. Nu tillhör jag de där knäppgökarnas skara som gillar pappersarbete… Fast det ska göras med en gång – blir det liggande ett tag så blir det nästan omöjligt att ta tag i av någon anledning. Allt gott och lycka till 💚

   1. Tja, städa är inte min grej. Synd det är lite långt emellan annars kunde vi ju bytt tjänster 😉

 3. För hyresinkomster finns en skild blankett. Lätt som en plätt! Och ditt företag har troligen inte skattesmitningslockande vinster, så där torde du gå skattefritt fram. Avdragen är viktiga i bägge fallen, säger lägenhetsägande hustrun till en med ett företag som aldrig går med såna vinster så det blir skatt!

  1. Jo, nej… som östnylänningen säger. Inte gör jag vinst heller. Jag kommer inte ens över den summa man får förtjäna skattefritt på ett år.
   Och har en bokförare.
   Blanketten för hyresinkomster finns också här hemma… skulle bara gälla att plocka fram den… grrr.

 4. Vi har ju egentligen inte så mycket gemensamt du och jag, men här kommer ett undantag. Hatar skattedeklarationer. Det gick till och med så långt ett tag att en av mina f d chefer tyckte så synd om mig att han deklarerade åt mig.

  Å visst, när vi kom hem igår kväll låg 2015-års deklaration på hallgolvet. Suck.

  1. Åh, nog tycker jag vi har mycket gemensamt, fastän det finns stora olikheter oss emellan också 🙂
   Förr var det ju ex-maken som hjälpte mig med deklarationen… lite typiskt, menar nu står jag här och kan inte mycket…
   Minns när jag fick skatteåterbäring och han sa att han borde få en del av den kakan då han hjälpt mig. Men då jag fick restskatt tyckte han inte lika 😀

 5. Jo, håller med om det där med skatt. Kan bli tokig ibland. Vet inte hur det är i Finland … men i Sverige var det simpelt om man nu inte ägde eller hade någon egen firma. Har ingenting i Danmark, men ett krångel som vet gudan, pga avdrag med kilometrar, resekostnader och allt. Jag fattar ingenting av det där … tur jag har en dansk kollega som har eget som hjälpte mig detta år, vilket först var tårar sedan ett tjohejsande hej! 😀
  Men du … hoppas du blir bättre snart. 🙂
  Kramar.

  1. Jag skulle knappast klara mitt företags deklaration utan min bokförare, och tillsvidare har jag väldigt liten verksamhet – men tokig blir man med mindre…
   Liten tröst får man ju då man hör att man har många ödesbrödrar och -systrar, och att få gillar deklarationer 😀

 6. Det finns jättebra deklarationsprogram att använda.Det gör det ju lite roligare också,speciellt som de här programmen guidar en fram till avdrag som man kanske inte visste.Helintegrerade med den svenska skattelagstiftningen.Jag vet inte om företaget som gör dessa program finns i Finland.Visma heter företaget.

  1. Låter ju intressant! Tyvärr har jag bara lite dåligt tålamod då det gäller att läsa en massa, och blanketter… särskilt skatteblanketter… är bland det värsta jag vet… 🙂

 7. Bra att du har en revisor- det underlättar verkligen!
  ( inte för att man är som dessa storfifflare som smitit skatten via Panama bolaget ) Men det är ändå skönt att någon som kan allting hjälper till!
  MAN KAN INTE VARA BÄST PÅ ALLT!

  1. Fem av dina kommentarer hade åkt i skräpkorgen! Ofattbart – så länge som dina kommentarer hittills godkänts.
   Det var säkert orden Panama och läcka som bidrog…? 😀

 8. Jag anlitar ju en som sköter min bokföring. Det är hennes jobb och det jag gör är mitt jobb. För mig skulle ta många svettiga timmar, för henne tar det 2 timmar i månaden. Värt varenda öre. och hon uppdaterar ju sig i allt hon behöver veta. Och jag sover lugnt.

   1. Nä, inte nu med facit på hand då jag fick svar av bokföraren… för jag trodde att den privata och företagets hörde ihop, men det gör de inte 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.