Den som inte har tandläkarskräck…

… kan troligen inte förstå vad en sådan handlar om. Att jag slutligen kom iväg den där gången i slutet av juli kan jag tacka en väninna för. Hon har också lidit av samma problem och hon följde med mig första gången och även i dag.

Jag fick genast förtroende för tandläkaren jag gick till då i juli. Men ve och fasa! Hon gick i pension då jag hade besökt henne bara två gånger. Stod således i dag inför samma skräck som i juli. Hur blir jag bemött? Vilka ingrepp väntar? Kommer jag att svimma för första gången i mitt liv?

Fick en liten tub med tandkräm, råkar vara samma som jag använder 🙂

Det var inte roligt att ligga där i stolen långt över en halvtimme. Jag har häftiga kräkreflexer, så direkt som en bit tandsten eller nåt annat åker ner i svalget på den liggande patienten kan ni föreställa er vad som nästan händer. Teamet som vårdade mig insåg att jag inte ska ligga i stolen.

För att göra en lång historia kort så säger jag bara att det gick bra, trots allt. Den unga kvinnliga tandläkaren var bra, sköterskan likaså.

Flera nya ingrepp väntar dock. Men jag vill få allting skött även om det så ska kräva ett år.

Tandläkarskräcken härstammar från min barndom, minnen som är över 45 år gamla har inte bleknat. Också som vuxen har jag blivit otrevligt bemött. Då slutar man kan gå till tandläkaren, och det är ju inte bra…

I dag har ruljansen som hör ihop med postens strejk fortsatt. Nya Östis är kär för väldigt många. Jag och många medarbetare fick massor av telefonsamtal och meddelanden då våra extra gratisexemplar tog slut. Vi har gjort så gott vi kunnat för att lappa där Posten inte gör sitt jobb, samtidigt som vi förstår att de anställda strejkar då deras löner kanske pressas ner 😦

Så här långt har jag kommit med pusslet. Ska fortsätta med det nu ikväll.

27 reaktioner på ”Den som inte har tandläkarskräck…

 1. Gillar inte heller Tandläkare, och detta beror mest, på Skoltandläkarna på 50 talet. Numera mer beroende på priserna, som är otrevligt höga för en pensionär. Tandläkarna idag bemöter en på ett helt annat sätt än de där Skoltandläkarna.
  Svante

   1. När jag bodde i Ljungdalen, åkte jag till Röros och besökte Tandläkare, deras priser var nästan hälften av de Svenska priserna. Numera i Sverige finns inga humana priser.
    Svante

  1. Jo, någon kan se oss som strejkbrytare. Men Nya Östis ges ut av en understödsförening.
   Vi förlorar inkomster då ”ingen” vill annonsera i en tidning som kanske delas ut efter jul och nyår.
   Våra prenumeranter har redan betalat för sin tidning, somliga har beställt den för ett år, andra för sex månader.
   Det är fel mot dem att inte få denna produkt, och vi kan inte bara vissla och titta upp i skyn och tycka att det är ok att vara utan inkomster flera veckor.
   Såvitt jag vet tvingas vi betala till Posten retroaktivt även om de delar ut våra tidningar flera veckor försenade. De debiterar oss 1400 euro i veckan.

   1. Det är 14000 kr i veckan. Det är 56000 i månaden och 672000 per år. Jösses. Mycket pengar är det. Halva månadslönen på Postens VD. 🤮

   2. Exakt så här är det. Och väldigt många läsare har inte en aning om hur dyr utdelningen är.
    Men då man förklarar börjar de inse varför tidningen kostar 130 euro i året. Alla ska ha sin del av kakan, den som säljer annonser ska ha arvode, skribenterna bör få arvode, osv.

 2. Jag fick skräck för tandläkaren i Lappträsk, på den gamla tiden med remdrivna borrar och barska äldre män. Först som vuxen tog jag mig igenom det tack vare att jag berättade för tandläkaren om mitt problem. Har sedan dess enbart valt kvinnliga tandläkare, tills nu. Har nu en manlig tandläkare som är otroligt mjuk och varsam.
  Har förut haft många många timmar i stolen. Kan numera nästan somna där jag ligger. Har fokus på fingrarna, exvis tummen mot pekfingret.
  Det känns så fantastiskt. Det enda jag inte gillar hos tandläkaren är kostnaden, den är hutlös.

  1. Går du privat? Då är det ju dyrare. Jag har hittills gått hos kommunal tandläkare – ganska rimliga priser.
   Men i något skede kanske enda alternativet för mig blir privat, om den kommunala inte klarar ingreppen… Den dagen, den sorgen – då blir det dyrt.
   Kram till dig och hurraaa för att du slapp dina rädslor!

 3. Jag lider också av tandläkarskräck men det är bättre sen jag hamnade på rätt ställe hos en tandläkare som är mkt varsam o försiktig. Sen har jag också blivit sövd två ggr vid större åtgärder.

 4. Minns också tandläkarbesöken när jag var barn. Är ju äldre än du och tandläkaren hade en borr med tramppedal. Så dagens ”moderna” borrar med mera är ju rena drömmen om man tänker efter. Förstår personer med tandläkarskräck, absolut! Jag menar jag är rädd för hundar så… Inte riktigt samma sak, men skräck är skräck…
  Hoppas verkligen att Nya Östis klarar poststrejken. Det är ju hudlösa summor vi pratar om. Cirka 15 000 kronor i veckan gånger fyra… Å tidningen har ju inga ”stora” annonsörer med helsidor heller, dessutom får ni som jobbar med tidningen ju också få era pengar. Håller verkligen tummarna att strejken inte blir långvarig.

  1. Jag tippar på att strejken pågår ännu en vecka i december, tyvärr… Jag förstår att de sätter hårt mot hårt och får andra med sig.
   Men för oss är det är väldigt jobbigt på många olika plan.
   Hutlösa summor är det – jo. Men många hittar nu nya samarbetspartners. Posten kan vi ändå inte lämna helt eftersom vi har prenumeranter i hela Finland och även i Sverige och i andra länder.
   Tack för din support!

 5. Jag vet precis vad du talar om! Jag har haft en hemsk tandläkarskräck … liksom Svante har jag hemska minnen från skoltandvården under slutet av 50- talet. Precis som du hittade jag så småningom en tandläkare som jag fick förtroende för … och som gick i pension bara efter några år. Sen tog det tyvärr många år innan jag helt enkelt var tvungen att hitta en ny tandläkare och han var både snäll och förstående, men så gick även han i pension. Den som efterträdde honom är jag inte lika glad i … men tvingar mig att gå dit när jag blir kallad – men först efter ett antal ombokningar av tiden …

  1. Usch ja, tänk att det ska vara så här för många av oss…
   Men nu då jag börjat dela med mig av skräck, rädslor, minnen… inser jag att MÅNGA lider av ungefär likadana rädslor.

 6. ingen hit att ha gammal finsk prästfru som tandläkare på 1960-talet i Finland… men i Sverige hade jag bra tandläkare över 30 år, han dog nyligen nån propp… man hans son är färdig tandläkare, lika försiktig som sin far.

 7. Tandläkarskräck har jag aldrig lidit av, men dock har jag mycket påtagliga kräkreflexer och tycker inte om när det skall röntgas hit och dit. I somras skulle det röntgas igen, en hel del bilder skulle tas och tandsköterskan sprayade ett bedövningsmedel på tungan så att den inte skulle vara i vägen. Detta hjälpte enormt och bilderna kunde tas. Jag blev också tillsagd att koncentrera mig på min andning och skulle andas genom näsan. Detta fungerade också väldigt bra. Annars kan jag tycka att det är avkopplande att bara ligga där i stolen och få tänderna ompysslade. Jag gissar om du berättar åt dina tandläkare om skräcken, är du inte den första som behandlats hos honom/henne och han/hon vet helt klart vad som kan hjälpa dig. Detta verkar ju faktiskt väldigt vanligt ändå…. I USA finns ingen kommunaltandvård, allting är privat, vilket det gör att det kostar därefter… Två förebyggande besök/år täcks av tandförsäkringen, men skall ingrepp göras, kostar det genast.

  1. Vi har ju både kommunal och privat tandvård, man väljer själv och jag började med den kommunala.
   Berättade genast hur rädd jag är och jag tror läkarna förstår.
   Tandröntgen här var mycket enkel, det finns säkert olika sådana? Jag stod upprätt och skulle luta käken mot en ställning.
   Sedan skulle jag vara väldigt stilla i 30 sekunder när något slag av 3D-bild togs. Simpelt, inte otäckt alls.

   1. Jo den slags maskin används vid barntandläkaren här. Smidigt. Vi vuxna biter ner på små ( som blir stora i munnen!) filmlappar som läggs in i munnen på olika ställen, beroende på var bilden skall tas. Det går bra med bilderna som tas av framtänderna. Det är de bakre som jag har så svårt med….
    skönt att höra att du bemötts med förståelse! Man kan ju undra varför tandläkarskräck är så vanligt? Är patienter rädda att gå till den ’vanliga’ läkaren också undrar jag…..? 🤔

   2. Första gången i dag faktiskt på över tjugo år som jag tänker att jag inte är rädd för följande besök… jag väntar NÄSTAN på det.
    Vill få allt fixat.
    Rädslorna för tandläkaren härstammar för de flesta, tror jag, från barndomen. På 1960-1970-talet var metoderna annorlunda och det psykologiska tankesättet noll.

  1. Tyvärr byts tandläkarna på den kommunala sidan ofta. Någon pensioneras, någon byter jobb, någon blir mammaledig.
   Coronaviruset ställde också till det så att alla mina tider inhiberades… inte bra 😦

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.