Ungefär 4000 steg blev det i dag

… då jag med syrran besökte Tokmanni för att köpa allt från gravljus till toapapper och mull. Jag har inte på länge dock hittat tillräckligt stora innerkrukor, ni vet sådana där med hål i botten. Är det så att affärerna tror att vi inte alls planterar om växter vintertid?

De flesta stegen gick vi förstås på kyrkogårdarna i Lovisa. På gamla kyrkogården ligger min pappa, morbröder, farbröder, mormor, en kusin, min farmor (som jag aldrig sett)… och på nya kyrkogården har morfar sin hjältegrav då han stupade i kriget. Ja, alltså på bägge kyrkogårdarna finns många släktingar och vänner.

Hjältegravarna på nya kyrkogården.
Ett ljus till morfars minne. Jag tänder det ofta på muren, men lägger det sedan ner vid stenplattan med hans namn.

Vid morfars sten säger jag alltid tyst för mig själv: ”Tack morfar för att Finland är självständigt i dag. Jag är ledsen för att jag inte fick lära känna dig”

14 reaktioner på ”Ungefär 4000 steg blev det i dag

 1. Då har du storhandlat idag. Konstigt att det inte finns innerkrukor nu det är inga problem här om man besöker trädgårds butik .
  Så vackert ljus du satte på graven.
  Kramar från oss

 2. Så fina och stämningsfulla bilder från kyrkogården. Det var inte mycket folk där ser det ut som. Även här gick de flesta till gravarna redan igår och i torsdags. Detta i sin tur betydde långa köer. Idag var det folktomt…

  1. Ja, jag är ledsen för att kriget tog hans liv… Men inget jag kan göra åt det.
   Det jag kan göra är att minnas honom och hedra alla som kämpade för Finlands självständighet ❤

   1. Sen vet man inte hur det hade blivit om de fick leva. Man lätt väver rosa skimmer och bygger upp hur det kunde bli. 🦋

   2. Ja, det hade kunnat bli ett hårt liv ändå, kantat av sjukdom och sorg.
    Men jag hade det oaktat så gärna ändå velat träffa min morfar, lära känna honom.
    Kanske självisk tanke av mig.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.