Jag kan inte vaka i natt…

… hur gärna jag än vill följa presidentvalet i USA i realtid.
Vakar jag till fyra, fem på morgonen finsk tid finns det inte en chans att jag ska orka hjälpa mina medarbetare att få Nya Östis klar på onsdag kväll.

November 2016.
Jag minns det nästan som om det var i går.
Jag bodde inte på den här adressen då, för här har jag bott bara tre år och två månader.
Men jag minns. Jag vaknade upp i bostaden på förra adressen, slog på radion, och ville inte tro mina öron.

Var det ett skämt eller en mardröm jag hade vaknat till? Donald Trump hade valts till USA:s president!

Det går inte att på några rader summera det jag känt under de fyra år som jag följt honom. Men jag ska försöka beskriva vad jag känner.
– Trump är en vandrande katastrof som gör mig ledsen och nedstämd
– Trump kan inte ses som ett föredöme för världens barn, han är inget att se upp till
– Trump får mig att tro att USA är ett u-land, där inga normala demokratiska regler gäller, det stora barnet i sandlådan kan skrika ”jag godkänner inte valresultatet, allt är fake news” och så bankar han motståndaren med spaden i huvet (Obs! BARN beter sig bättre än Trump)

Dessvärre avspeglar Trump troligen en del av hela världen där girigheten regerar. Pengarna styr.

Jag saknar Barack Obama SÅ mycket och jag ber till alla gudar som kanske på något sätt kan skapa rättvisa i världen att låta Joe Biden få en chans nu. Om han är bra för USA och för världen vet jag inte. Men han kan inte vara sämre än Trump.

Hoppas jag får vakna till en Trumpfri värld i morgon.

 

26 reaktioner på ”Jag kan inte vaka i natt…

 1. Ska heller inte sitta framför tv:n i natt. Resultatet lär ju inte ens vara klar imorgon utan kan dröja till veckoslutet. Ungefär som för fyra år sedan.
  Håller helt med dig om allt du har skrivit. Hoppas precis som du att Biden tar hem racet. Fyra år till med den regerande idioten vore en katastrof för USA och hela världen.

  1. Ja, man blir mörkrädd med mindre – om Trumpen vinner…
   Och jo, vi lär få vänta på valresultatet, även där – då det gäller rösträkning – verkar USA vara lite av ett u-land?

 2. Inte ens jag, bosatt i USA som jag är, ser på valvakan. Vågar inte helt enkelt. Och som sagt, det är knappast helt klart förrän om några dagar än. Detta är ett jätteland med massor av skikten och samhällsklasser. Det är pengarna och kapitalismen som styr landet. På pappret har alla rätt till skola och arbete, men för detta krävs kapital, hårt arbete och lite tur om man är född i en lägre samhällsklass. Studier på universitet kostar lika mycket som ett mindre hus. Hjälp med studiekostnader finns att få i form av vissa studiestöd ( som du har rätt till beroende på dina föräldrars inkomster. Annars är det stora studielån som gäller.)
  De olika staterna är just det, väldigt olika. Här i norr där jag bor är staterna i regel rikare och generellt har befolkningen högre utbildningar. Här har Trumpen mindre stöd. I södra delar av USA bor mera av arbetarklassen med jobb inom industrierna o.dyl och de ( i regel förstås.) stöder Trump. Arbetarklassen är stor och Trumpen är inte helt dum då han lyckats linda den klassen runt sitt lillfinger.
  Både på östkusten och västkusten bord det i regel rikare befolkning som har högre utbildning och mera stöd för Biden.
  Jag liknar USA vid en jättestor, otymplig ångbåt som går mycket sakta framåt i vattnet och är oerhört svår att styra. Det finns 3330 miljoner människor i detta land. Staten Minnesota, där jag bor, ligger mitt i landet i norr och angränsar till Kanada. Det tar oss 2-3 dagar att köra till en av kusterna, om vi kör allt i ett! Det tar oss runt 2 dagar att komma till Niagarafallen.
  USA kan inte som helhet räknas som ett U-.land, men det finns regioner, stater, områden, som kunde räknas på det sättet.
  Trumpen måste helt enkelt bort. Men de som röstar för honom bryr sig föga om den övriga världen. De bryr som om sitt dagliga levebröd och det lovar han dem genom att lova att oljeindustrin kommer att fortsätta som förr likaså kolgruvorna, trots klimatförändringarna. Trumpen bryr sig inte ett skvatt vad resten av världen tycker och tänker, allt han bryr sig om är,,, jus det… pengar.
  ( Detta blev väldigt långt. Ville bara försöka förklara lite om detta stora land….)

  1. Mycket intressant läsning! Tack 🙂
   Man lär sig hela tiden nytt genom det du skriver och sånt man hör på tv, följer nyheterna både i finska och svenska medier nu.
   Jag tycker också att mycket verkar svårt, invecklat, otympligt och till och med gammaldags i ett land man egentligen tycker att borde vara en föregångare och modernt.
   Röstningssättet med elektorer t.ex. Orättvist tycker jag att Hillary Clinton som fick fler röster än Trump inte vann…
   Ja, vi kan inte annat än hoppas och be för att Biden ska få ta över.

   1. Nu kanske det blir en bok igen…. hoppas du inte misstycker! The electoral college  låter invecklat och orättvist. Så här fungerar det, eftersom jag äntligen förstått det! Varje stat har en viss mängd representanter i  ‘ the House of Reprsentatives’ I DC. ( där sitter totalt 435 stycken från hela landet.) Beroende på hur många representanter man har beror på hur stor befolkningen är i den stat som du representerar. Minnesota har sammanlagt 8 representanter plus 2 senatorer och vi har en befolkning på 5.5 miljoner på en yta som är just mindre än Finlands.Minnesota röstade blått i detta val, alltså Biden vann här. Det betyder ju inte att Trump inte fick röster, men eftersom Biden fick flera och vi har 10 ‘electoral college votes’ ( 8 representanter plus 2 senatorer) fick han alla Minnesotas ‘electoral votes’.
    Hillary Clinton van mest RÖSTER, från folket, men USA är alltså en INDIREKT demokrati och hon vann inte alla stater och fick därför inte alla ‘ electoral votes’.
    Detta system är gammalt. Skrivet i USAs grundlag som skrevs i september 1787! Så visst är det gammaldags!
    Om amerikanerna är stolta över ngt så är det sina Founding fathers och sin grundlag, så systemet ändras inte i första taget.
    Mycket ÄR svårt och väldigt otympligt här. Amerikanerna ÄLSKAR röd tejp och pappersarbete! Jag brukade också tänka att det var gammaldags, men nu tänker jag mera att det är annorlunda från hur saker och ting görs i Finland. och vem är föregångare för vem? Går ett land före ett annat land? Nej, jag tog inte alls illa upp om det verkar så, jag bara spekulerar. Det är svårt att jämföra pyttelilla Finland med ångbåten jag bor i! Trots att Finland inte alls är lika ‘vitt’som det var då jag växte upp, är kulturen i stort sett densamma. Sgs alla firar samma högtider, har samma kultur osv.
    USA är modernt i USAs bemärkelse, inte i Europas. Min mamma tyckte till exempel att det är så gammaldags att jag kokar mat på en gasspis, för att de inte längre används i Finland. Men här är naturgasen en resurs som används i många hem och är inte alls sedd som gammaldags. Det beror alltså helt på var man bor och vad man jämför med.
    Att ha vuxit upp i ett land och sedan leva sitt vuxna liv i ett annat har varit och är utmanande och berikande.
    Hoppas detta förklarade lite mera om valprocessen ‘ over here’ åtminstone. 🤔😃

   2. Jo, jag är insatt i det här med elektorer och att den som får mest röster i en delstat vinner alla elektorröster där 🙂
    Men det känns ändå orättvist att den som får mest röster inte garanterat är en vinnare.
    Men sedan började jag fundera… röstar man inte på en presidentkandidat hos er? Röstar man på ett parti eller en elektor? Nu blev jag snurrig 😀

    Ja, jag förstår när du bor där att mycket får man bara acceptera. Och USA är ju inte Finland, ej heller tvärtom 😀

    Din beskrivning av USA som en stor och tung ångbåt är bra!
    Och jag uppskattar att du förklarar saker här, och säger DIN åsikt. Jag lär mig mycket.
    Allt är inte svartvitt och enkelt och det där med gasspisen var också nytt för mig – den är ju inte gammaldags om man ser på saken ur en annan synvinkel 🙂

   3. Det beror på valet hur man röstar. Tex i ett presidentval ställer en kandidat upp från det demokratiska partiet och en från det republikanska.
    Traditionellt är det demokratiska partiet mera liberalt och har mera stöd i tätorterna. Medan det republikanska partiet är mera konservativt och har mera stöd på landet. Tex i Minnesota fick Trump nästan inga röster här i Tvillingstäderna ( 3 milj inv) utan han fick sgs alla röster på landet. Eftersom Biden fick flera röster totalt i staten kammade han hem alla 10 elektorer. ( tack för de svenska orden! 😂)
    Orättvist eller inte, men så fungerar det.
    Nu har Biden kommit upp till 264 ’poäng’ och vi väntar med spänning. Om Nevada ger honom alla sina 6 ’poäng’ vinner han valet. Trump måste vinna alla stater som ännu räknar för att kamma hem segern. Ganska otroligt om han gör det….! 🤔😉

 3. Visst är valet jätteviktigt för hela världen, men jag har sovit gott ändå. Vaknade och hörde att det är väldigt jämnt. Det kommer att bli en rysare och det lär dröja innan det är klart – kan bara hoppas att Biden vinner!

  1. Jag sov också gott. När jag vaknade 8.15 kom jag plötsligt på att… jovisst, val i USA!
   Jämnt är det ännu och oklart i högsta grad ännu då klockan är 19 på onsdagskvällen i Finland…

 4. Nej, sämre än den där clownen Trump kan Joe Biden knappast vara. Ännu är det inte klart, men det lutar väl åt Trump i fyra år till!
  Kram, Ingrid

 5. Håller med dig ang Trump.
  Kommer däremot inte ihåg förra valet och vill bara veta resultatet ,men inte alla dessa spekulationer på nyheterna. Det blir vad det blir.
  Bara att hoppas.

 6. Tänk ett så enkelt valsystem vi har här i vårt land – den som får flest röster vinner! Jag har ofta undrat över hur Hilary Clinton kände sig när hon förlorade med 3 milj. rösters majoritet. Låter oerhört konstigt i mina öron. USA:s vallagar är en riktigt snårig djungel.
  Jag delar helt dina åsikter om den sittande presidenten. Men jag tror att han kommer att trum(p)fa igenom sitt nyval, till vilket pris som helst. Blir mycket glad om jag har fel.
  Men spännande är det.

  1. Ja, samma har jag tänkt på. Får man flest röster vinner man, men nej… inte i USA.
   Det är mycket som känns gammalmodigt faktiskt i USA nu. Och förfärligt på många sätt då det stora barnet Trump säger att allt är fusk om inte HAN vinner…
   Men jo, spännande är det!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.