Om att lyssna till sitt inre, och svar på en fråga

Den här pelargonen inne hos mig blommar inte längre, men tre står ändå gröna på fönsterbrädet. Ute på balkongen står två stora ännu i full blom!

Jag kombinerar nu ett vanligt blogginlägg med en utmaning. Frågan i bloggaren Orsakullans novemberutmaning är ”En bok som hör hösten till”. Mitt svar är att jag knappt hinner läsa böcker mer. På bordet bredvid sängen finns ändå ”Ett rikt och meningsfullt liv” av Alf B Svensson. Författaren är psykolog och föreläsare och han bjuder på inspiration och konkreta tips för ett liv som blir mer rikt på mening. Via detta halkar jag senare in på tankar och beslut som väcktes och fattades igår.

Jag har under flera månader läst ”Bara vara en trasa i Guds skimrande väv” av Katarina Gäddnäs. Går utmärkt att läsa ett kapitel då och då. Det är ingen handling man tappar bort sig i om det blir en paus på någon vecka i läsningen.

I går började jag läsa ”Nyckeln till dörren i muren” av Asger Albjerg. En varm och speciell humor. En annorlunda bok. Jag väntar mig ett meningsfullt och klokt slut på den.

Igår fattade jag beslutet om att inte gå på en fest i helgen. Jag känner mig obekväm, dels med att gå utan avec till en tillställning där majoriteten utgörs av par, dels för att jag inte har så fina kläder som deltagarna förväntas ha på festen. Där är alltså en viss klädkod. Jag vill inte köpa en ”galaklänning” för jag kommer knappast att använda den en gång till. Ett par väninnor lämnade också återbud till festen, vilket hade fått mig att känna mig ännu mer vilsen.

På en fest ska man vara glad. Jag vill också kunna gå till en fest utan att känna krav på klädsel och utseende. Det fanns en tid då jag älskade att klä upp mig och sträva till att vara ”kvällens drottning”. Men den tiden är sannerligen ett minne blott. Minns de festerna med glädje, men i dag rör jag mig hellre i mindre sällskap där jag får vara helt mig själv.

Jag behöver inte gå klädd i trasor. Jag tycker visst man ska klä upp sig då man går ut med vänner. Det handlar om att ta hänsyn till sin omgivning. Men på fester där männen ska ha kostym eller frack och kvinnorna helst långklänningar, där känner jag mig i dag bara obekväm 🙂

15 reaktioner på ”Om att lyssna till sitt inre, och svar på en fråga

 1. Instämmer. Minns inte när jag gick på någon slags tillställning längre.
  Jag brukar säga att ”saker och ting jämnar ut sig under en livstid”.
  Om det var på ett sätt under en viss tid i livet så kan det vara totalt annorlunda en annan period.
  Det kan gälla det mesta.

  Ett personligt exempel: förr var jag en typisk extrovert människa och trivdes med människor, och bland dem fick jag energi. Numera är det tvärtom, mer som en introvert. Får (tillbaka) min energi i tystnad och i den läkande naturen.
  På det sättet har jag fått mer förståelse för hur det kan vara för andra.

  1. Så är det. Saker och ting jämnar ut sig – känner igen mig i det.
   Jag vill också känna mig tillfreds, trygg, glad. Det gör jag inte utan nära vänner omkring mig.
   Och jag är inte mig själv i superfin långklänning.
   Jag var också extrovert förr – med åren har jag blivit mer introvert. Beror på i vilket sällskap jag är.
   Trygg med goda vänner babblar jag på och skrattar mycket 🙂

  1. Ja, mitt hjärta sa att jag den här festen är fin och trevlig på alla sätt, men inget för mig.
   Jag kan mingla – men jag hade känt mig ensam där utan mina vänner, och även det där med kläderna – svårt att hitta nåt som känns rätt.
   Kram!

 2. Jag förstår din resonemang. Samtidigt kan jag också tycka att just de fester som man verkligen inte vill gå på men av någon anledning man ändå går brukar bli de roligaste.
  Jag håller med flera böcker samtidigt. Så det kan ta lång tid innan jag är färdig med de. Just är fyra böcker som jag tuggar på. En med och av GW person om sitt liv ( min förtjusning försvinner mer och mer ju längre jag kommer i boken. Börjar ogilla honom. Den andra boken en biografi över Karin Blixen, men vet inte vem som är författare. Den fjärde är av Stephen King om hur han skriver böcker och om hans liv. Den sista boken är en bok om Aktier. Och på den är besviken på. Ångrar att jag köpte den då den var över 200 kr.

  1. Jag tänker ibland på det. Att den här festen kan bli kul!
   Sedan tänker jag ändå att där är mest par, och den som är singel blir sällan kallad att umgås med just par 🙂
   Boken om GW borde jag låna eller köpa! Gillar honom. Men kanske det går som med dig att jag börjar ogilla honom då jag läser om honom?

   1. Låna den och berätta. Han har skrivit två böcker en från sin ungdom och en när han blev äldre och om hans arbetsliv. Men han hämtar också mycket i den andra boken från det första.

 3. Du har gröna fingrar. Det har jag då sagt länge.
  Har aldrig gillat klä upp mig för festliga tillställningar, inte ens när jag var ung. Okej lite finare kläder, men inte frack och långklänning. Har alltid känt mig väldigt obekväm i sådan klädsel som liksom inte är jag.
  Du verkar inte vara den enda som tänkte så. Ni som tackade nej till festen kan kanske gå ut tillsammans och äta en god matbit någonstans.

  1. Ja men kära BP – här är vi HELT lika! Jag är också obekväm i långklänning och högklackat 🙂
   Och det är ingen dum idé att söka sig till likasinnade. De som vill ha fest med glitter och glamour och galaklänningar ska få ha det.
   Medan andra kan gå ut i enklare plagg tillsammans 🙂

 4. Låter som ett vettigt beslut ang.festen. Jag skulle ha kommit till samma beslut. Fest är kul, men inte kul att känna sig obekväm. Då kan det var så mycket trevligare att bjuda hem ett par goda vänner och ha en trevlig kväll med prat och skratt. Allt har sin tid. 😃

  1. Ja. Jag förstår att det finns människor som tycker om glitter och glamour och att klä sig riktigt fint.
   Jag unnar dem denna fest och att ha trevligt med likasinnade.
   För mig är den tiden förbi, och obekväm vill man som sagt inte känna sig.

 5. Långklänning och högklackat är absolut inget för mej. Du gjorde rätt som inte gick.
  Hoppas du fick en trevligare kväll.
  Kramar från oss

  1. Den fina festen är imorgon. Skulle jag vara lite yngre, hade jag en avec? Då kanske jag skulle ha gått.
   Men då även bästa väninnan var tvungen att backa kändes det inte alls rätt att gå dit.
   Och att köpa en fin klänning för att passa in en enda kväll – nej, jag ville inte göra det.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.