Vernissage med godisbord

Var på vernissage i söndags. Bilder av konstverken efterlystes. Men tror ni att jag kom ihåg att ta flera än den bild jag tog till tidningen? Nej 🙂

Ja, ja, säger någon. Hon hade så bråttom till det dukade godisbordet!
Alltid lika fint dukat hos Päivi då det är vernissage i hennes hemgalleri på Tullbron.
Den här bilden kommer i tidningen. Emmi Olanterä heter konstnären. Det är hennes första utställning nånsin, hon är 16 år och favorittavlan föreställer Frida Kahlo.

22 reaktioner på ”Vernissage med godisbord

 1. Frida Kahlo tycker jag om. Men ojojoj så mycket gott på vernissaget. Där ligger jag i lä, jag kanske måste ändra till att ha mer godsaker att bjuda på när jag har vernissage.

  1. Här är det alltid jättefestligt, Päivi kan sånt här, hon stressar inte ens.
   Bordet hade lite mer godis denna gång än salta tilltugg, eftersom den unga konstnären fick bestämma 🙂

 2. Vernissage har jag nog aldrig varit på, hade nog kommit ihåg det isåfall antar jag.
  Få höra med min bror om vi kan gå på något sådant i framtiden, han har ”koll” på sådant.

  Ha nu en underbar kväll.

 3. Vilket godisbord=)
  Tavlan är läcker, jag gillar katten och fågeln är också så personlig och läcker. Bra målat av en ung talang. Ha en fin kväll.

 4. Det var ett digert godisbord både med sötsaker och matiga sushi! På ett ”vanligt” vernissage här får man på sin höjd vin och chips. Okej, en riktigt känd konstnär ställer ju till med mera ”godis”, men inte i vanliga fall.
  Fantastiskt, och tjejen är ju bara 16 år…

  1. Ja, jag skulle nog säga att hon har talang. Hon är väldigt långt självlärd. Jag som gått en kurs vet hur svårt det är att måla, och att få det att likna den person man vill visa på tavlan.

 5. När mina unga vänner Erica och Robert gjorde sin sista gemensamma föreställning med sin operaklass på Sibeliusakademin gjorde de en opera om Frida Kahlo och hennes man. Visste inte att det stormade så mycket mellan och kring dem. Erica var en skrämmande porträttlik Frida… Det är länge sen, men jag minns vissa scener som igår!

  1. Och ändå var det inte godisbordet jag jagade i första hand 🙂
   Jag äter inte så mycket sött, men den där pavlovan med maräng, glass och bär är svår att stå emot 🙂

 6. Jag undrar om man får göra så som Emmi målade. Hon i princip målade av Frida Kahlos målning ( Självporträtt med törnhalsband) där hon bytte ut apan mot en papegoja… Möjligt att Frida Kahlo hade en variant också där papegojan sitter på ena axeln och bakom kommer katten men jag har aldrig sett den.
  Jag har ju sett papegojan på hennes axel på andra av hennes målningar dock.
  Det kallas för plagiat att rida på andras begåvning och kända verk. Hon får skaffa en egen stil innan hon ställer ut. Kanske hårda ord men man får inte göra så.
  ” Ett plagiat är ett verk eller en produkt, som grundar sig på någon annans utformning, men som oriktigt framställs som en originalutformning. Plagiat kan bryta mot olika former av immaterialrätt eller mot branschetiska regler.”
  Naturligtvis kan man bli inspirerad, men hennes tavla är INTE inspiration.
  ( Jag råkar veta en hel de om Frida Kahlo och hennes konst. Sen jag var 15-16 år gammal och gick på konstlektioner i gymnasiet har jag läst mycket om henne. En liten husgudinna och vägledare för mig. Hon målade in hennes egen smärta (efter en hemsk buss och spårvagngsolycka, där bröts hennes bäcken, ryggrad och nyckelben. Hon genomgick mängder av operationer och fick bära specialtillverkade korsett resten av sitt liv där smärtan var ju ständigt närvarande. Hennes självporträtt speglade alltid hennes lidande blandat med politik och ställningstagande.)
  Här är länken hur Frida Kahlo har målat den: https://www.nskg.se/sjalvportratt-med-tornhalsband-och-kolibri/

  1. Ja, man får göra så om man anger att det är ”plagiat” – det vill säga att man låtit sig inspireras av en tavla.
   Hur många varianter har inte gjorts på Mona Lisa till exempel.
   Sedan får man ju inte förfalska, försöka få det att likna och sedan påstå att den är äkta och sånt 🙂
   När du berättar om Frida och hennes öde minns jag att jag hört / läst om det nånstans.

   1. Fast inspireras är ju inte att man målar samma sak. Det hävdar jag ändå.
    Jag vet faktiskt inte om jag har sett varianter på Mona Lisa, möjligen en och då måtte vara Andy Warhol som gjorde olika varianter på henne. Med fyrtryck som han även gjorde på Marilyn Monroe.

   2. Vi talade på utställningen om inspiration och Emmi sa att hon ofta får inspiration av andra konstnärer, eller när hon ser att andra målar.
    De kan vara flera som målar samma motiv, så att säga ”kopierar” men ger det hela en egen touch genom att sätta in egna och nya element.
    Jag tycker det är helt ok att göra så, speciellt då en person är ung, eller övar sig på att måla.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.